Eco Maramureș

Despre

Eco Maramureș

Eco Maramureș – Inima verde a Maramureșului Istoric. În 2025, descoperă Eco Maramureș, destinația unde natura neatinsă și tradițiile vii se împletesc armonios. De la peisajele spectaculoase ale Crestei Cocoșului la satele unde timpul pare să fi stat în loc, Eco Maramureș oferă o experiență autentică, perfectă pentru cei care caută liniște, aventură și ospitalitate sinceră.


Natură sălbatică și aventuri ecoturistice

În Eco Maramureș, natura este la ea acasă. Cele 7 arii protejate, precum Creasta Cocoșului, Lacul Morărenilor și Pădurea Crăiască, sunt accesibile prin trasee de drumeție sau ciclism, oferindu-ți priveliști spectaculoase și prilej pentru a admira flora și fauna locului. Dacă ești pasionat de adrenalină, poți încerca escalada pe pereții Crestei Cocoșului sau un zbor cu parapanta deasupra peisajelor de poveste. În orice anotimp, Eco Maramureș te întâmpină cu peisaje superbe și experiențe autentice în mijlocul naturii, perfecte pentru relaxare și aventură.


Aici, lemnul prinde viață în bisericile monument UNESCO, porțile sculptate și casele tradiționale, mărturii ale unei civilizații unice. Meșteșugurile autentice – țesutul, cojocăritul și sculptura – sunt încă vii, iar localnicii își poartă cu mândrie straiele tradiționale în zile de sărbătoare. Fie că alegi să participi la festivaluri locale, să descoperi gastronomia autentică sau să te cazezi într-o pensiune cochetă, vei simți că faci parte dintr-o lume autentică, unde fiecare detaliu spune o poveste.

Natură sălbatică și aventuri ecoturistice
Natură sălbatică și aventuri ecoturistice

Viziunea de dezvoltare a destinației

În următorii 4 ani ne dorim ca destinația Eco Maramureș să fie una dintre cele mai căutate destinații ecoturistice, de notorietate la nivel național, care să îmbogățească imaginea clasică a Maramureșului istoric cu elemente noi despre natură și peisajul tradițional. Comunitățile locale să cunoască caracterul ecoturistic al zonei și să contribuie la păstrarea acestuia. Oferta turistică integrată, cu un impact minim asupra mediului, susținută prin servicii turistice distincte și de înaltă calitate să valorifice într-un mod sustenabil specificul locului și să aducă în destinație categorii de turisti responsabili, dispuși să contribuie la păstrarea valorilor patrimoniale și dezvoltarea comunităților locale.

Dezvoltarea generală și turistică, evidențiată în infrastructură și investiții
Infrastructura de vizitare care accesează ariile protejate și obiectivele naturale este compusă din 7 trasee de drumeție (69km) și 10 trasee de biciclete (164km), evaluată și recondiționată periodic, în funcție de necesități.  Au fost amenajate 3 trasee de drumeție ușoară în jurul satelor care concentrează cele mai multe pensiuni - Breb, Desești și Călinești - pentru familii cu copii și turiști cu vârste mai înaintate.

Au fost concepute 5 programe turistice noi pe tematici care definesc zona și care pot fi combinate în funcție de preferințe într-un program mai vast: Povestea lânii (2 zile), Povestea lemnului (2 zile), Povestea fânului (2 zile), O zi la ferma haiducului (1 zi) și Observarea vieții sălbatice în păduri virgine (1 zi). Programele turistice sunt disponibile pe website-ul destinației: https://www.ecomaramures.com/shop .
Autoritățile locale dezvoltă proiecte, aduc reglementări și pun în practică acțiuni care asigură caracterul ecoturistic al zonei. Înțelegerea unitară a caracteristicilor unei destinații de ecoturism, ale atributelor de brand specifice și a direcției comune de dezvoltare este esențială și necesită investiții pe mai multe planuri.

Autoritățile județene recunosc destinația ca o zonă demonstrativă de bune practici, cu ofertă turistică distinctă și susțin dezvoltarea diferențiată a zonei pe specificul ecoturistic. Strategia de turism a județului actualizată recunoaște destinația și o integrează în planurile de viitor.

Parteneriat
Dezvoltarea destinației Eco Maramureș este susținută de către Parteneriatul Local format între 17 membri: autorități locale, departamentul de turism al Consiliului Județean, administratori de arii protejate, ONG-uri, inițiative locale de servicii turistice. Consiliul de Coordonare (board-ul de ecoturism) al acestui parteneriat este constituit din reprezentanți ai celor 4 Primării, 2 ONG-uri, 2 agenți economici din domeniul turismului. Asociația EcoLogic face parte din Consiliul de Coordonare și a fost desemnată Unitate de Management al Destinației (UMD) pentru implementarea măsurilor de dezvoltare stabilite în comun. AER (Asociația de Ecoturism din România) și WWF România fac parte din parteneriat, fiind organizații susținătoare care oferă expertiză Consiliului de Coordonare.

Eco Maramureș în Social Media


Galerie Media