Breb, Maramureș

Despre

Breb, Maramureș

Când zici tradiție îți imaginezi Maramureșul, iar când spui Maramureș - te gândești la Breb. Acest sat spectaculos este locul în care frumusețea unică a reliefului este amplificată de silueta caselor și a porților de lemn. Renumele localității, combinat cu gastronomia și cu ospitalitatea și căldura localnicilor, creează o atmosferă unică. Iar dezvoltarea rețelei de pensiuni și restaurante locale aduce un plus de confort, fără ca acest lucru să-i afecteze autenticitatea și farmecul său rustic.


Portdrapelul turismului maramureșean

Localitatea se mândrește azi cu o promovare asiduă, dar și cu o infrastructură turistică adecvată. 

Succesul Brebului se datorează nu doar faimei Regelui Charles al Marii Britanii, a best seller-ului „Along the Enchanted Way” al lui „Willi” Blacker sau a accederii în Programul Upgrade al competiției „Best Tourism Villages”, aflată sub egida ONU, cât și nenumăratelor știri, filme și poze care au ajuns în toate colțurile lumii, dublate de experiențele trăite de către vizitatori.

lnfrastructura turistică, alcătuită din 62 de pensiuni și 4 restaurante sătești, respectă strategia de conservare a peisajului cultural local.

Iar serile cu ceterași, ansamblul folcloric „Coconii din Breb”, promovarea neasemuitelor meșteșuguri și organizarea de evenimente precum festivalul „Fest-in-Vale”, scot în relief valorile satului, întărind legătura dintre comunitatea locală și turiști. 

Da, nu se poate să vizitezi Maramureșul și să nu treci prin Breb! 
 
Portdrapelul turismului maramureșean
Portdrapelul turismului maramureșean

Viitor prin respectul față de trecut

Grija sătenilor față de cel mai de preț lucru pe care-l au: moștenirea tradițională, se manifestă pe multiple planuri.  Este vorba despre restaurarea vechilor case și porți de lemn, ori de construirea altora în același stil, despre clăile de fân, despre perpetuarea obiceiurilor, despre costumele, muzica și dansul popular.

 Nu în ultimul rând este mâncarea „ca la mama acasă”, preparată din ingredientele produse în gospodăria proprie, atât de gustoasă încât creează dependență, dar și despre inegalabila omenie, căldură și generozitate a localnicilor. Peste tot și toate, satul își pregătește copiii în același sens, construindu-și un viitor turistic rezilient, adaptând valorile trecutului la cerințele prezentului, asigurându-și o creștere economică echilibrată, fără a compromite identitatea locului. 

Prin această strategie, Brebul reprezintă un exemplu de dezvoltare rurală sustenabilă, care a dovedit că tradiția și modernitatea pot coexista în perfectă armonie.
 

Galerie Media