Cacica este locul unde confluența culturilor română, polonă, ucraineană și germană generează un model de conviețuire europeană. Localitatea oferă vizitatorilor o combinație unică de atracții naturale și culturale: Salina Cacica, piscinele cu apă sărată, Basilica Minor Cacica, Biserica de lemn, traseele turistice, peisajele montane. Festivalurile, tradițiile și obiceiurile sunt oglinda multiculturalității și fac din Cacica o destinație unică în România.
Cacica, perla alba a Bucovinei
Salina Cacica este una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. Mina Cacica, cu galeriile sale săpate manual, începând cu anul 1791, adăpostește capela romano-catolică „Sfânta Varvara”, o sală de bal subterană, lac artificial subteran, teren de sport, cafenea, fiind un loc ideal pentru relaxare și tratamente balneare. Biserica Catolică din Cacica, construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză, a primit în anul 2000, din partea Papei Ioan Paul al II-lea, titlul de Basilica Minor. Cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova din data de 15 august, reuneşte episcopi, preoți și zeci de mii de pelerini din România și străinătate. Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în 1779-1780 este un exemplu remarcabil al arhitecturii tradiționale bucovinene.
Descoperă
Cacica este cunoscută pentru piscinele cu apă sărată, care oferă beneficii terapeutice datorită proprietăților apei sărate. „Festivalul Trufelor” ce se desfășoară la Cacica celebrează arta gastronomică a trufelor în Bucovina, reunind bucătari renumiți și producători locali, oferind oaspeților o experiență culinară de neuitat. În Cacica, zestrea de tradiții și obiceiuri este foarte bogată. Portul popular este purtat cu fast, iar tradiția bucovineană, accentele poloneze și ucrainene sunt la ele acasă. Comuna Cacica se mândrește cu două bine cunoscute și iubite ansambluri folclorice,„Sołonczanka” şi „Pădureţul”. Festivalul de tradiții și obiceiuri „Cetina de brad“, alături de „Balul Gospodarilor”, primirea „Partiilor de urători”, colindele, și vechile obiceiuri aduc culoare și veselie în fiecare an.