Castelul Corvinilor, Hunedoara

Despre

Castelul Corvinilor, Hunedoara

Bine aţi venit la Castelul Corvinilor – Legenda Vie a Transilvaniei, reședința lui Ioan de Hunedoara și a fiului său, cel mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin! Castelul din Hunedoara reprezintă cel mai mare ansamblu de arhitectură gotică din România și este considerat una dintre cele mai frumoase construcții de acest tip din lume, fiind situat în „Top 10 destinații de basm din Europa”, un monument unic, pe care turiştii din întreaga lume trebuie să îl vadă. Te invităm așadar, să descoperi istoria fascinantă a acestui monument istoric remarcabil, dar și povestea celor care l-au construit: Corvinii.


Legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este cel mai reprezentativ monument de arhitectură militară din estul Europei secolului al XV-lea, o capodoperă generată de unele dintre cele mai marcate personalităţi ale Evului Mediu european, Ioan de Hunedoara. Pornind de la o mică cetate elipsoidală, care, la 18 octombrie 1409, este donată de  regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), lui Voicu şi familiei sale, reședința este transformată într-un impresionant castel de către Ioan de Hunedoara pe parcursul a două etape de construcție. Lucrările sunt continuate de Matia Corvin și apoi în secolul al XVII-lea de Gabriel Bethlen, imaginea acestuia fiind definitivată cu ocazia restaurărilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX. 

Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de construcţie diverse, a prezenţei unor inovaţii în plan militar şi civil, precum şi vieţii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Din punct de vedere arhitectural, Castelul Corvinilor îmbină armonios mai multe curente stilistice, în plan civil şi militar, nota dominantă fiind dată de stilul gotic târziu şi de elementele renaşcentiste timpurii.

Legenda vie a Transilvaniei
Legenda vie a Transilvaniei

Legenda vie a Transilvaniei

Prin prezenţa sa, ce domină oraşul Hunedoara, pentru cei atraşi de istoria medievală, castelul reprezintă un monument singular în România şi printre cele mai atractive din spaţiul european. Așa se face că la Castelul Corvinilor au fost realizate numeroase producţii cinematografice de prestigiu, aici fiind ecranizate momente celebre din istoria românilor sau din istoria universală (François Villon, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Alexandru Lăpuşneanu, David, Regii blestemaţi, Vlad, Jacqou le Croquat, Blood Rain...

Actualmente, Castelul Corvinilor și întreg orașul, traversează o perioadă de profunde transformări, finanțate prin fonduri europene, care vor readuce în atenția vizitatorului urbei frumusețea acestui important obiectiv istoric dar și a orașul Hunedoara.
 


Castelul Corvinilor în Social Media


Galerie Media