Fundu Moldovei, Suceava
Finalist în categoria
Sate de poveste
Despre
Fundu Moldovei, Suceava
Fundu Moldovei este un paradis ascuns între obcinile Bucovinei, o lume rurală în care tradițiile se împletesc cu natura, iar istoria Bucovinei prinde viață la fiecare pas. Descoperit mai întâi de Dimitrie Gusti, în anii ʾ20 ai secolului trecut, Fundu Moldovei este o vatră folclorică nealterată a tradițiilor străvechi, cu meșteșuguri și obiceiuri transmise din generație în generație. Aici, oamenii locului îmbracă cu mândrie costumele populare în fiecare zi de sărbătoare și încurajează și turiștii ce le trec pragul să le poarte pentru o mai bună imersie în experiența autentică de care se vor bucura. Doar la Fundu Moldovei tinerii băieți mai sunt inițiați în rândul bărbaților maturi din comunitate, dansând energicul dans ARCANUL, poate unul din cele mai spectaculoase dansuri tradiționale din Bucovina. Fie că vii să descoperi gastronomia zonei care a fost inclusă în una dintre rutele gastronomice promovate de „România Atractivă” sau ești unul din drumeții ce străbat „Via Transilvanica”, ospitalitatea localnicilor și frumusețea peisajului te vor face să traiești o experiență turistică incredibilă. Alegând Fundu Moldovei, de fapt, alegi să descoperi o Românie rurală autentică, într-o comunitate care trăiește în fiecare zi cu mândria de a păstra vie identitatea sa culturală.
Descoperă
Comuna Fundu Moldovei atrage prin elemente de arhitectură tradițională și de civilizație a lemnului, prin viața păstorească, prin meșteșuguri, port popular, obiceiuri, ceremonialuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare, repertoriu muzical, viața culturală în general. Datorită diversității atracțiilor turistice, cadrul natural este unul inedit ce conferă comunei posibilitatea de a practica mai multe forme de turism, printre care:- Turism rural-montan (comuna Fundu Moldovei este traversată de la nord la sud de ”VIA TRANSILVANICA”, dispune de o rețea de trasee turistice marcate în lungime totală de 130km.
- Turism cultural (Ansamblul artistic ”ARCANUL”, Festivalul de muzică corală religioasă ortodoxă ”BUNA VESTIRE”, ”Balul gospodarilor”)
- Activități de agrement- vânătoare și pescuit ( Asociația FLY FISHING”)
- Turism religios ( Biserica de lemn de la Colacu, Mânăstirea Orata, Vizitarea Mănăstirilor istorice din Bucovina)
- Agroturism ( Micro ferme zootehnice de familie, producători de produse lactate tradiționale)
- Turism de afaceri (traininguri de firmă, prezentări de produse, degustări de vinuri, simpozioane, altele)
Colaborarea dintre Autoritatea publică locală și Asociația de turism ”Obcinile Bucovinei” este una benefică pe toate domeniile contribuind la dezvoltarea turismului în comuna Fundu Moldovei.