Sinaia, Prahova
Finalist în categoria
Stațiuni balneo-climaterice
Despre
Sinaia, Prahova
Astăzi, Sinaia este o stațiune montană modernă, în jurul căreia gravitează o multitudine de activități turistice montane ; iarna, aceasta se transformă în paradisul schiorilor, pârtiile din masivul Bucegi reprezentând singurul domeniu de schi de altitudine din România, primăvara este anotimpul activităților culturale,când au loc concerte, festivaluri de film și teatru, expoziții de artă și altele asemeni, vara traseele montane sunt străbătute de montagnarzi iar zilele și nopțile petrecute pe munte lasă tuturor o aminitire unică, iar toamna este anotimpul festivalurilor și manifestărilor care pregătesc stațiunea pentru o nouă iarnă de poveste.
Sinaia este una dintre cele mai vechi stațiuni montane de schi din România, situată la poalele munților Bucegi,supranumită și "Perla Carpaților.
Localitatea este dispusă sub forma unui larg amfiteatru la poalele Munților Bucegi,fapt care îi dă un farmec aparte.
Documentar, localitatea Sinaia apare legată de înființarea mânăstirii cu același nume,în anul 1695, mânăstire în jurul căreia s-au înjghebat primele așezări. Numele mânăstirii a fost dat de către ctitorul ei –Prințul Mihail Cantacuzino- în urma unui pelerinaj la locurile sfinte,pelerinaj care l-a dus și în peninsula Sinai unde a fost impresionat de Mânăstirea Sfânta Ecaterina. Întors în țară după acest pelerinaj,a dorit să construiască,în munții țării sale,o mânăstire care să semene cu cea văzută în pelerinaj, și a ales acest loc pentru a o construi. I-a dat numele "Sinaia" în amintirea călătoriei și locului care l-a impresionat atât de mult,nume care a fost preluat,mai târziu, și de către așezarea care a înflorit în jurul mânăstirii.
Dezvoltarea rapida a stațiunii este legată de inaugurarea Castelului Peleș-fosta reședință de vară a familiilor regale ale României-care a contribuit la transformarea patriarhei așezări în stațiune turistică, iar din 1880 Sinaia devine oraș, fiind astfel una din cele mai vechi așezări urbane de munte.
Noi, localnicii, suntem mândri de orașul nostru. Este un oraș de munte plin de viață, înconjurat de o natură darnică și foarte bogată,cu peisaje minunate,cu un aer ozonat și curat,cu multă liniște,un un loc căutat de către foarte mulți vizitatori în fiecare an.
Populația orașului nu depășește 15.000 de locuitori,dar în timpul sezoanelor turistice,pentru fiecare localnic sosesc 10-15 vizitatori și turiști pe sezon.
Sinaia are câte ceva pentru fiecare –familiile cu copii găsesc aici locul unde cei mici pun pentru prima dată schiurile în picioare sau pleacă în prima lor drumeție de vară,tinerii au la dispoziție pârtii de schi cu grade de dificultate crescută sau trasee de escaladă vara,adulții pot găsi locuri liniștite unde pot contempla frumusețea naturii sau se pot bucura de aventuri prin munte,seniorii găsesc muzee interesante,parcuri și locuri de relaxare,iar în perioadele dintre sezoanele turistice,organizatorii de evenimente corporate și nu numai au la dispoziție în Sinaia toate dotările necesare pentru organizarea unui eveniment de succes.
Sinaia este un oraș plin de istorie. Odată cu stabilirea aici a reședinței de vară a Casei Regale a României,prin crearea domeniului regal,construirea castelelor Peleș și Pelișor,precum și a tuturor celorlalte clădiri aparținând domeniului,Sinaia s-a transformat,pe timpul verilor,din anul 1883 și până în anul 1947,în a doua capitală a Românei,un loc unde s-au luat decizii importante pentru România,atrăgând după sine și multe personalități ale timpului care au dorit să fie în apropierea familiei regale pe timpul șederii acesteia la Sinaia, și astfel și-au construit aici case de vacanță,clădiri aparținând diferitelor stiluri arhitecturale care și astăzi încântă privirea vizitatorului și îi dau orașului un aer cosmopolit și elitist.
Sinaia - un oraș de munte în plin avânt
Reperele fundamentale ale atracțiilor turistice ale orașului sunt,fără îndoială,Castelele Peleș și Pelișor. Construite între 1873-1914 de către Regele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen pentru Altețele Sale cât și pentru următorul cuplu regal –Regele Ferdinand I și Regina Maria a României – castelele sunt capodopere ale stilului Neo-Renaștere Germană și Art Nouveau; acestea sunt astăzi muzee la dispoziția publicului larg,decorate impresionant, atracții turistice vizitate de peste 600.000 de turiști anual.
Fiind o stațiune de schi, sigur că pe timpul iernii, principala atracție o reprezintă pârtiile și instalațiile de transport pe cablu. Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia se situează la altitudinea de 2.125 de metri și are 25 de pârtii,cu diferite lungimi și grade de dificultate, totalizând peste 30 de kilometri. Sunt prezente și două telecabine, două telegondole, patru telescaune și câteva schilift-uri pentru transportul facil al schiorilor la pârtii,dat fiind faptul că altitudinea ajută la păstrarea stratului de zăpadă mai mult de 100 de zile pe an,iar calitatea pârtiilor este excelentă.
Pe timpul verii, muntele devine paradisul celor care doresc să petreacă câteva zile de drumeție pe traseele montane marcate care împânzesc masivul.
Bineînțeles că orașul de la baza muntelui este pregătit pentru valurile de montagnarzi și schiori, punând la dispoziți a acestora peste 6.000 de paturi în hoteluri, vile, pensiuni, precum și o largă paletă de restaurante, cafenele, baruri etc.
Sinaia de astăzi merge înainte. Este un oraș dinamic. Noi pârtii de schi sunt documentate și proiectate și vor intra în faza de pregătire pentru a fi puse la dispoziția schiorilor. În fiecare an au loc evenimente publice care atrag mii de participanți.Instalațiile de transport pe cablu se modernizează pentru a oferi mai mult confort și rapiditate. Noi structuri de turism- cum sunt apartamentele pentru turism- apar în oraș, urmând cererea turistică. Noi facilități sunt planificate și vor intra în faza de construcție urmând a fi puse la dispoziția turiștilor. Noi tehnologii verzi sunt implementate pentru a asigura păstrarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare.