Teatrul Național Iași – primul teatru național din România. Privilegiul unei instituții emblematice pentru cultura română – primul spectacol cu o piesă în limba română s-a jucat la Iași în 1816, primul teatru național din România este cel ieșean, înființat în 1840, clădirea în care își desfășoară activitatea este una de patrimoniu – determină orientarea și filtrarea prezentul Naționalului ieșean în lumina trecutului. Grație acestei moșteniri, dar și a racordării la noile tendințe din teatrul mondial, din artele spectacolului, atent în permanență la nevoile publicului, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a devenit un hub cultural dinamic, o distinație din ce în ce mai căutată de vizitatori din țară și din toate colțurile lumii.
Teatrul Național Iași – hub cultural
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, proiectat și construit de arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer, este considerat unul dintre cele mai frumoase teatre din lume, impresionând prin prin eleganța stilului baroc și rococo, prin detaliile somptuoase ale Sălii Mari, luminată de 1418 lămpi electrice şi de candelabrul cu 109 becuri din cristal de Veneţia, prin rafinamentul cortinei pictate de maestrul vienez Lenz, prin frumusețea unică a plafonul şi cortinei de fier pictate de Alexander Goltz. Clădirea Naționalului, care în anul 1956 primește numele creatorului teatrului românesc, Vasile Alecsandri, esta clasată ca monument de tip A. În anul 2006, a fost inclusă în proiectul Reabilitarea monumentelor istorice din România, finanțat printr-un credit extern acordat Guvernului României de către Banca de dezvoltare a Consiliului Europei. Amplul proces de consolidare și restaurare, elaborat pe baza unei documentații minuțioase, s-a încheiat la data de 30 aprilie 2012.
Descoperă
Astfel, Naționalul ieșean poate fi numit cel mai vechi teatru din România și cel mai nou complex teatral, scena unde s-au pus bazele dramaturgiei românești, scena pe care s-au jucat, neîntrerupt, 184 de stagiuni. Un repertoriu impresionant, care cuprinde atât dramaturgie clasică, cât și montări contemporane și producții experimentale, contribuie an de an la dezvoltarea turismului cultural. Colaborarea de lungă durată cu mari regizori de talie internațională precum Silviu Purcărete și Radu Afrim au contribuit la punerea pe harta circuitului cultural a Teatrului Național din Iași. De asemenea, participarea și premiile numeroase, obținute la cele mai importante festivaluri de teatru, au consolidat prestigiul instituției ieșene, i-au crescut vizibilitatea și au atras un număr tot mai mare de spectatori, contribuind astfel la dezvoltarea turismului cultural în oraș.Pe lângă repertoriu său bogat, teatrul organizează numeroase evenimente culturale de prestigiu, de la festivaluri și conferințe, la expoziții și întâlniri cu artiștii. Printre evenimentele sale recente se numără Festivalul Național de Regie „Cătălina Buzoianu” și Festivalul „Zilele Teatrului Național Iași, manifestări care propun spectatorilor cele mai noi producții naționale, evenimente conexe atractive, care incurajează interactivitatea cu spectatorii și invitații sosiți din țară și din străinătate. Cât privește parteneriatele internaționale, Teatrul Național din Iași este manager de reţea în Proiectul Internaţional European Route of Historic Theatres, iniţiat de Perspectiv – Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa, pentru Reţeaua Marea Neagră. Proiectul îşi propune să realizeze o reţea dinamică şi interactivă între teatrele istorice din Europa, prin care să încurajeze conservarea şi restaurarea acestora, să sprijine schimburile şi să familiarizeze publicul cu extraordinara moştenire culturală pe care o oferă acestea.
Teatrul Național Vasile Alecsandri în Social Media