Fundu Moldovei, Suceava
Finalist în categoria
Sate de poveste
Despre
Fundu Moldovei, Suceava
Fundu Moldovei este un paradis ascuns între obcinile Bucovinei, o lume rurală în care tradițiile se împletesc cu natura, iar istoria Bucovinei prinde viață la fiecare pas. Descoperit mai întâi de Dimitrie Gusti, în anii ʾ20 ai secolului trecut, Fundu Moldovei este o vatră folclorică nealterată a tradițiilor străvechi, cu meșteșuguri și obiceiuri transmise din generație în generație. Aici, oamenii locului îmbracă cu mândrie costumele populare în fiecare zi de sărbătoare și încurajează și turiștii ce le trec pragul să le poarte pentru o mai bună imersie în experiența autentică de care se vor bucura. Doar la Fundu Moldovei tinerii băieți mai sunt inițiați în rândul bărbaților maturi din comunitate, dansând energicul dans ARCANUL, poate unul din cele mai spectaculoase dansuri tradiționale din Bucovina. Fie că vii să descoperi gastronomia zonei care a fost inclusă în una dintre rutele gastronomice promovate de „România Atractivă” sau ești unul din drumeții ce străbat „Via Transilvanica”, ospitalitatea localnicilor și frumusețea peisajului te vor face să traiești o experiență turistică incredibilă. Alegând Fundu Moldovei, de fapt, alegi să descoperi o Românie rurală autentică, într-o comunitate care trăiește în fiecare zi cu mândria de a păstra vie identitatea sa culturală.
Fundu Moldovei, sat de poveste
Comuna Fundu Moldovei este atestată ca o așezare „din ocolul Câmpulungului Moldovenesc”, fiind remarcat și în scrierile lui Dimitrie Cantemir.
Zona coincide și cu drumul descălecatului Dragoș Vodă, care a venit pe meleagurile noastre din Maramureș. Legenda spune că denumirea râului care străbate localitatea de la vest la est a fost dată după numele cățelușei sale Molda, care s-a înecat în apele învolburate ale rîului Moldova. Documentele care atestă denumirea localității de Fundu Moldovei apare în diferite acte de donații de pământuri din anii 1760-1775. Odată cu trecerea Bucovinei sub imperiul Austro-Ungar sau fixat și granițele dintre Imperiu și Moldova. Din acel moment așezarea Fundu Moldovei a fost integrată în Imperiu.
Fundu Moldovei se bucură de o plasare geografică favorabilă turismului datorită amplasării sale în regiunea Bucovina. Fiind plasată într-o zonă de munte, aceasta impresionează prin diversitatea formelor de relief, a rezervațiilor naturale protejate, a florei și faunei. Cadrul natural cu valoare deosebită favorizează dezvoltarea agroturismului oferind o serie de tradiții și obiceiuri străvechi.
Măiestria oamenilor de aici privind prelucrarea lemnului și deopotrivă intuiția deosebită spre latura artistică au conferit localității noastre un statut aparte. A fost ușor de remarcat de administrația vremii și când sau ivit prilejuri pentru afirmarea tradițiilor și obiceiurilor au fost invitați. Așa a fost și prima invitație a artiștilor noștri la zilele Împăratului Franz Ioseph de la Viena. Documentele vremii atestă succesul artiștilor noștri la această manifestare. Preocupările multiple ale țăranilor noștri în plan tradițional nu au trecut neobservate de marele sociolog și savant Dimitrie Gusti, care în 1927, la recomandarea autorităților Bucovinene au descins în comuna noastră împreună cu o echipă de cercetare sociologică multidisciplinară. Aici la noi în timpul cercetărilor, lui Dimitrie Gusti i-a încolțit ideea de a face un muzeu al satului românesc, la București. Prima casă țărănească achiziționată pentru acest muzeu este de la Fundu Moldovei. Casa țărănească cu toate dependințele(casă, șură, fierărie, grajd), construite de meșteri iscusiți de la noi, există și astăzi în cadrul muzeului satului ”Dimitrie Gusti” . Răsunetul acestor cercetări s-a răsfrântasupra deciziei lui Dimitrie Gusti de a trimite în 1937 un mic grup folcloric de datini și obiceiuri la festivalul de folclor de la Londra.
După 1989 ansamblul artistic Arcanul a reușit să fie mesagerul cântecului și dansului popular local în mai multe țări din Europa și Asia. Ca o replică la înaintașii noștri care au fost la Viena și Londra, actualul ansamblu a inteprins un turneu în Turcia, Siria, Iordania și culminând cu participarea noastră la Festivalul internațional de folclor de la Babilon, Irak în 1999. În prezent ansamblul Arcanul este invitat la festivaluri precum ”Întâlniri Bucovinene” în Polonia, Ungaria, Ucraina, România precum și la Festivalul ”Cântecele munților” de la Sibiu. De o mare popularitate s-au bucurat manifestările prilejuite de edițiile anuale ale ”Balului Gospodarilor”. Trebuie să precizăm că acest gen de manifestare, care a cuprins aproape toate localitățile județului și nu numai, a fost organizat pentru prima dată în Fundu Moldovei în anul 1970, lucru atestat și în presa vremii. Portul popular, de o unicitate deosebită, este purtat cu mândrie deopotrivă la manifestările religioase cât și cele culturale.
Ca o recunoaștere a întregii activității cultural-artistice, în anul 2023 domnul Dorin Cocârță în vârstă de 89 de ani, a fost decorat de Președintele României cu titlul de „Tezaur uman viu”.
În satul Colacu din comuna Fundu Moldovei se află ”Ansamblul bisericii de lemn” compus din Biserica propriuzisă, casa străjeriței și clopotnița. Ansamblul arhitectural este vechi de peste 200 de ani și este trecut în Registrul Monumentelor istorice de categorie A. În curtea Monumentului se află înmormântat domnul Dr. Traian Popovici, fiul preotului din această parohie, fost primar al Cernăuțiului și care prin acțiunile sale a salvat de la moarte 20000 de evrei în perioada celui de al doilea război mondial.
În anul 1991 a fost înființat Festivalul de muzică corală religioasă ortodoxă ”Buna Vestire”, manifestare care an de an se bucură de o largă participare a formațiilor de gen, fiind unic de acest gen din țară oferind publicului larg momente de pioșenie și încântare sufletească.
Descoperă
Comuna Fundu Moldovei atrage prin elemente de arhitectură tradițională și de civilizație a lemnului, prin viața păstorească, prin meșteșuguri, port popular, obiceiuri, ceremonialuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare, repertoriu muzical, gastronomia locală cu influiențe Ucrainiene este una deosebită și variată, viața culturală în general. Datorită diversității atracțiilor turistice, cadrul natural este unul inedit ce conferă comunei posibilitatea de a practica mai multe forme de turism, printre care:
- Turism rural-montan (comuna Fundu Moldovei este traversată de la nord la sud de ”VIA TRANSILVANICA” și dispune de o rețea de trasee turistice marcate în lungime totală de 130km.- Turism cultural (Ansamblul artistic ”ARCANUL”, Festivalul de muzică corală religioasă ortodoxă ”BUNA VESTIRE”, ”Balul gospodarilor,”, )
- Activități de agrement- vânătoare și pescuit ( Asociația FLY FISHING”)
- Turism religios ( Biserica de lemn de la Colacu, Mânăstirea Orata, Vizitarea Mănăstirilor istorice din Bucovina, hramurile comunităților ortodoxe din comună, sărbătorile Pascale și cele de Crăciun)
- Agroturism ( Micro ferme zootehnice de familie, producători de produse lactate tradiționale)
- Turism de afaceri (traininguri de firmă, prezentări de produse, degustări de vinuri, simpozioane, altele)
Stațiunea turistică de interes local Fundu Moldovei este membru fondator al OMD Bucovina, dispune de aprox. 330 locuri de cazare în pensiuni turistice și agroturistice clasificate de A.N.T. de la două până la cinci margarete și face parte din Destinațiile turistice râvnite de turiști.
Colaborarea dintre Autoritatea publică locală și Asociația de turism ”Obcinile Bucovinei” este una benefică pe toate domeniile contribuind la dezvoltarea turismului în comuna Fundu Moldovei.
Prin cele descrise putem afirma cu tărie că din acest punct de vedere comuna Fundu Moldovei constituie un ”sat de poveste”.