Bogată în istorie, folclor, cultură și tradiții, Țara Codrului este una dintre cele mai autentice zone etnografice din țară. Evenimente precum “Danțu’ la Șură” specific zonei sau “Pe urma haiducului” de pe Vârful Lespezi sunt organizate tot anul. Apropierea ei de Sălaj, Baia-Mare și Satu-Mare facilitează accesul la transporturi rutiere, aeriene și feroviare. Cel mai apropiat vecin turistic al Țării Codrului este orașul medieval Ardud, oraș de care a și aparținut în trecut.
DRUMUL DE LA VIS LA REALITATE
Locul cel mai important din istoria României este în Țara Codrului, la Băsești, Mica Romă cum o numeşte dirijorul Valentin Băinţan, unde Iuliu Maniu mergea ca la Meca română. Fie că vrei să urci pe Lunca Codrului, să o iei pe urma haiducului, fie că alegi drumul Bisericilor și a Mănăstirilor de lemn sau de piatră, Țara Codrului te va surprinde prin simplitatea și farmecul ei. Frumusețea și eleganța portului popular, a danțului cu figurile sale specifice zonei, a mândrului grai codrenesc sau a cântecului cu o gamă impresionantă de sentimente sufletești, te vor face să te îndrăgostești pur și simplu de aceast tărâm fermecat. Scriitorul Traian Rus a dorit să lase dovezi ale inteligenţei, hărniciei, bucuriei de a trăi întru Hristos a codrenilor adunând obiecte și reînviind obiceiuri în Muzeul Satului din Oarța de Sus, ca să arate generaţiilor viitoare că codreni se trag din Dacii Liberi.
Descoperă
Ruinele cetăților medievale, crucile celtice, tumulii dacici, rezervația de cerbi lopătari, pădurile, colinele, poiana cu ghiocei, lunca cu lalele pestrițe, cultura de lavandă, de rapiță, de floarea-soarelui sau de grâu, care vin să decoreze spațiile verzi dintre sate, alcătuiesc frumusețea și unicitatea acestui tărâm fermecat. Ca locuri de cazare puteți găsi de la pensiuni mai mici de tip cabane sau căsuțe cu decor tradițional, până pensiuni mai mari de tip hostel sau conace, clasificate de la două la patru stele. Majoritatea dispun de restaurant cu gastronomie tradițională sau internațională și sunt dotate cu spații verzi, piscine, zone de picnic, săli de evenimente sau spații de relaxare de tip spa propunând diverse activități în natură, precum vânatul, pescuitul sau plimbări cu bicicleta, caleașca sau chiar cu barca.