Așezat la poalele Carpaţilor Meridionali, în nord-estul județului Vâlcea, orașul Călimănești se află pe un traseu tradițional care leagă regiunea Transilvaniei de capătul sudic al Văii Oltului, prin intermediul Drumului European E81. Situat la 18 km nord de Râmnicu Vâlcea, 81 km sud de Sibiu şi la 187 km de Bucureşti, orașul se întinde pe o suprafață de 10.453 ha în aria depresionară subcarpatică Jiblea-Berislăvești. Adăpostit natural de munții Cozia și Căpățânii, de dealurile subcarpatice împădurite, beneficiază de un climat bland, fără variații bruște de temperatură și umiditate. Orașul Călimănești cuprinde localitățile Căciulata, Călimănești și Seaca, pe malul drept al Oltului, Păușa, Jiblea Veche și Jiblea Nouă, pe malul stâng al Oltului.
Călimănești a fost menționat pentru prima dată în hrisovul emis de domnitorul Mircea cel Bătrân, la 20 mai 1388, odată cu sfințirea Mănăstirii Cozia, dar istoria locuirii acestor locuri este îndelungată și bogată, săpăturile arheologice scoțând la iveală urme ale civilizației Dacilor, obiecte din epoca bronzului, o ”fortificație de pământ” ce ar putea fi din epoca feudală.
Localitățile componente Călimănești și Căciulata formează împreună Stațiunea balneoclimatică și de interes național Călimănești – Căciulata. Denumită “perla stațiunilor de pe Valea Oltului”, stațiunea Călimănești-Căciulata este renumită pentru diversitatea și efectul terapeutic al izvoarelor minerale și termale cu care natura a înzestrat această zonă. Efectele lor benefice sunt cunoscute încă din timpul dacilor și romanilor, istoria folosirii lor pierzându-se în negura vremurilor și în povești cu iz de mit și legendă.
Izvorul nr. 1 de la Căciulata, exploatat iniţial de călugării cozieni Partenie şi Ghenadie, este menţionat de C. Marcial în „Curierul românesc”, la 1827 şi este cercetat în anul 1828, din porunca domnitorului Grigore Ghica, de dr. Mayer, urmat de dr. Karl Friedrich Siller. În 1830, egumenul cozian Ghenadie face primele săpături la izvor, dar lucrările propriu-zise de captare sunt făcute începând cu anul 1854.
De ce să alegi Călimăneşti–Căciulata pentru vacanța ta?
Pentru că Stațiunea Călimănești-Căciulata este una dintre destinațiile de vacanță care oferă toate oportunitățile pentru iubitorii de natură și drumeție, liniște și relaxare, într-un cadru natural deosebit, în orice anotimp.
Pentru că cele 12 izvoare cu ape minerale şi cele 3 izvoare cu ape termale sunt ideale pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni. Izvoarele descoperite aici dau ape minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, iodurate, bicarbonatate, sunt hipotonice, perfecte pentru revigorarea, reabilitarea și tratarea corpului. Bazele de tratament modernizate, aparținând Complexului Balnear Cozia, Hotelului Central, Hotelul Traian și Hotelului Orizont – Cozia, oferă un tratament balnear de calitate, cu o capacitate totală de aproape 10.000 proceduri/zi. Toate acestea sunt benefice în tratamentul afecțiunilor digestive, metabolice, renale, reumatice, neurologice, ginecologice, dermatologice și endocrine.
Pentru că apele de aici beneficiază de recunoaştere internaţională prin medaliile obţinute la Expoziţia Universală de la Viena din 1873 şi prin medalia de aur şi „Diploma de Grand – Prix” obţinute la Bruxelles în anul 1893. La recomandarea doctorului Carol Davila, însuşi împăratul Napoleon al III-lea s-a tratat cu apele minerale de aici. Împăratul austro-ungar Franz Joseph, preşedintele Franţei Emil Loubet, arhiducele austro-ungar Leopold Salvador s-au bucurat de beneficiile lor, ţesând treptat aureola de izvoare cu rezultate curative de excepţie.
Pentru că folosirea resurselor geotermale la încălzirea unităților turistice face din Călimănești un oraș nepoluat, beneficiind de un bioclimat nealterat.
Pentru că spectaculosul defileu al Oltului, ce ţine de la Turnu Roşu la Cozia pe o distanță de 47 km, încântă călătorul prin albia îngustă a râului ce este străjuită de vârfurile prăpăstioase ale munților Cozia şi Căpăţânii.
Pentru că Stațiunea Călimănești – Căciulata este poarta de intrare în Parcul Național Cozia, unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din țara noastră, o arie protejată întinsă pe 17.000 ha, din care cca. 3300 ha acoperite cu păduri de fag virgine și cvasivirgine sunt incluse în patrimoniului natural UNESCO. Parcul Național Cozia este visul oricărui drumeț, deoarece poți descoperi nouă trasee de drumeții, poți vizita Cascada Lotrișor, Cascada Gardului sau a Urzicii pe trasee ușor accesibile.
Pentru că relaxarea la una dintre piscinele cu apă termală poate fi una din opțiunile tale. Fie că te hotărăști să rezervi la un hotel, care are deja propriul SPA, sau vrei să petreci un moment reconfortant la o piscină termală sau la Aqua Park, Călimănești este cu siguranță locul potrivit. Ai la dispoziție nenumărate piscine cu apă termală și dulce, interioare și exterioare, 2 Aqua-Parkuri moderne, dotate cu piscine, tobogane, instalaţii de hidroterapie, jeturi de apă, jacuzzi.
Pentru că poți vizita monumente istorice și religioase cu valoare de patrimoniu, aici aflându-se nu mai puțin de 4 mănăstiri, 1 schit și 5 biserici de mir, incluse toate în lista monumentelor istorice.
Stațiunea este bogată în obiective turistice ce și-au păstrat popularitatea de-a lungul timpului, unele dintre ele mai ales pentru istoriile și legendele țesute în jurul lor. Câteva dintre aceste obiective pline de încărcătură istorică, religioasă și chiar sentimentală sunt: Castrul Roman Arutela-fortificația romană construită de arcașii sirieni la 137-138 A.D., Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Ostrov-ctitoria lui Neagoe Basarab de la 1520 și prima mănăstire de maici din Romania, aflată pe insula cu același nume, Mănăstirea și chiliile săpate în stâncă ale pustnicilor de la Turnu.
Impresionant monument de artă românească medievală, ctitorit de Mircea cel Bătrân la 1388, Mănăstirea Cozia, este locul unde domnitorul a ales să-și petreacă eternitatea, tot aici aflându-se și mormântul mamei lui Mihai Viteazul, maica Teofana. Domnitorii Neagoe Basarab, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu au adăugat acestui lăcaș, de-a lungul timpului, mărturii arhitectonice de valoare.
Pentru că poți admira spectacolul naturii într-o croazieră pe râul Olt, cu una dintre cele 10 ambarcațiuni de agrement nautic, plimbându-te pe malul Oltului sau pe Aleea de cură balneară, pe un traseu de 2,3 km lungime prin pădure. Atracția pe această alee este Podul Suspendat, o construcție din fier fără susținere, datând din anul 1916.
Pentru că aici legendele prind viață într-un ansamblu peisagistic format din 7 cai în mărime naturală care trec printr-o apă ce transpune vizual și într-un mod original cea mai cunoscută legendă locală. Legenda spune că un cioban mărturisește călugărilor de la Mănăstirea Cozia că animalele lui s-au vindecat de boala picioarelor scăldându-se într-o “baltă cu puteri cerești” din “Câmpul lui Căliman”. Mergând și ei în poiană, călugării descoperă izvoarele tămăduitoare în care însuși Mircea cel Bătrân își va alina bătrânețea. Astfel a apărut Parcul tematic Poiana lui Căliman aici, la întrarea în Căciulata.
Pentru că investițiile sustenabile, atât private cât și ale administrației locale, în dezvoltarea, modernizarea și reabilitarea infrastructurii turistice și de agrement, au transformat orașul într-un oraș mai verde, mai curat, mai atractiv, un oraș mai turistic. Au fost implementate proiecte cu finanțare nerambursabilă în cadrul POR, POIM, PNRR și cu finanțare guvernamentală, privind modernizarea parcurilor balneare, modernizarea străzilor, amenajarea trotuarelor, canalizare, creșterea eficienței energetice a iluminatului public, proiecte privind reabilitarea și modernizarea infrastructurii serviciilor educaționale, culturale și recreative, a spațiilor publice urbane, modernizări de monumente istorice și de zone cu potențial de dezvoltare. Prin proiectul ”Construcția unei baze sportive de tip 1” în sudul orașului, la Seaca, care include un teren de fotbal, teren multifunctional pentru handbal, baschet, volei și tenis, o tribună pentru 500 de spectatori, va fi sporită atractivitatea acestei zone a orașului. Prin implementarea proiectului privind transformarea zonei din spatele Hotelului Central-Călimănești în Pădure-Parc-Zonă de agrement și recreere se vor crea facilități pentru pasionații de mișcare în aer liber.
Pentru că pasionații de istorie antică se pot bucura de implementarea proiectului privind reabilitarea Castrului roman Arutela și crearea de spații multifuncționale care să poată găzdui expoziții itinerante și permanente, tabere de creație și colocvii, proiecte educaţionale pentru copii, audiţii și spectacole în aer liber, acesta fiind inclus în Ruta culturală europeană a castrelor romane.
Pentru că nu mai puțin de 5000 de locuri de cazare, în hoteluri, pensiuni, vile și alte structuri de primire turistică, clasificate la 3 și 4 stele, dotate cu centre SPA&Welness și alte facilități ultramoderne și elegante, te așteaptă să le treci pragul. Pentru că poți savura și experimenta din gastronomia tradițională, dar și din cea internațională în cele peste 8000 de locuri în restaurantele și la terasele din stațiune.
Poți alege Călimănești pentru că în timpul vacanței te poți bucura de spectacole și concerte în aer liber, mai ales dacă alegi un sejur în luna mai, când sunt Zilele orașului Călimănești. În luna august poți avea parte de un regal al portului tradițional și cântecului popular, în timpul Festivalului Național de Folclor ”Cântecele Oltului” sau te poți bucura de spectacolele de teatru și animație stradală oferite de studenții UNATC I. L. Caragiale pe parcursul celor 10 zile ale Taberei Naționale de Teatru ”Florin Zamfirescu”. Poți adăuga un plus de diversitate vacanței tale admirând creațiile artiștilor participanți la Tabăra de Arte Vizuale “Vlaicu Ionescu”.
Vizitează Călimănești, descoperă tărâmul unde istoria, miturile și legendele se împletesc, bucură-te de miracolele cu care natura și omul au înzestrat aceste locuri și acumulează experiențe!
Alege o vacanță la Călimănești!