Polovragi este o comună în județul Gorj, Oltenia, România, formată din satele Polovragi (reședința) și Racovița. Se afla la mijlocul distantei dintre Târgu Jiu si Râmnicu Vâlcea.
Numai cine nu cunoaște frumusețea acestor plaiuri polovrăgene poate crede că această împreunare de cuvinte este metaforică. Cei care s-au născut aici, dar nu numai ei, ci și cei care măcar o singură dată ajung pe aceste minunate meleaguri înțeleg că genialul creator popular spune adevărul. Căci plaiul mioritic poate fi oriunde în această țară binecuvântată „între toate țările semănate de Domnul pe pământ” (Nicolae Bălcescu) și este ”o gură de rai”.
Am crezut, întotdeauna, că Polovragi, satul cu câteva sute de suflete, în care m-am format ca om, ar putea fi spațiul mioritic despre care vorbea Blaga, un spațiu înalt și indefinit ondulat, cu geografia sa mitologică în care săteanul și-a fixat locuința, împrejmuit, de dealurile ce se întindeau, cât vedeai cu ochii, într-o ondulare continuă, precum era și cadența sătenilor, la vorbă și la suflet. Noi ne bucurăm că avem rădăcinile adânci într-un sat mic, aruncat pe niște dealuri, îmbrățișat de munți astfel formând o inimă. Și inima asta bate și în oamenii frumoși ce întotdeauna văd frumosul în ceilalți. Care cu eleganță și calm se apropie de sufletele dumneavoastră, stârnind emoție și bucurie.
Aici, vântul de pe creste, învolburat și tăios, abia adie. Se simte că locul e ferit și binecuvântat, că mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, cea pictată chiar pe tâmpla pridvorului mânăstirii, care stă așternută deasupra întregului ținut, îndulcind iarna și frigul cel sufletesc.
Polovragi este un sat care ne amintește mereu de iubire, bunătate și puritatea pe care o aveam atunci când eram copii. Un loc unde bunatatea și omenia inca e la ea acasa. Un loc unde oamenii traiesc simplu si greu de pe urma muncii lor, inca in comuniune cu natura pe care o respecta si sunt bucurosi cand ajungi acolo, daca te opresti sa le dai binete si sa schimbi cateva vorbe cu ei.
Dragul nostru prieten, căci așa sunt cei ce ne trec pragul, vino, sa fii oaspete, într-o Poveste! ...Povești despre vremuri vechi și noi, despre oameni care trăiesc în simplitate și credința, despre Polovragi!