Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA este un loc pentru împărtășirea pasiunii și descoperirea experiențelor de calitate, un loc în care oamenii pot învăța din trecut, își pot împărtăși pasiunea pentru arta populară sau pot învăța despre vechile abilități și pot găsi noi modalități de a le reutiliza pentru viitor.

Deși profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi si nou, tradițional și modern, național și mondial”, se precizează în prezentarea oficială a institutiei.

,,Muzeul ASTRA este dovada vie a faptului că investiţiile în muzee, atunci când sunt însoţite de profesionalism, produc efecte nu doar la nivel local sau regional, ci chiar pe plan internațional”, așa sună o parte din descrierea făcută Muzeului ASTRA de către autorii Ghidului Michelin.

Fie că vrei să petreci timp cu familia, oferind o experiență de neuitat celor dragi, fie că ești elev sau student și îți dorești să împărtășești cu prietenii experiența autentică a călătoriei pe un tărâm magic sau te gândești să faci ceva doar pentru tine, Muzeul ASTRA este locul ideal pentru toată lumea.

Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”. Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul prilejuieşte plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura, cu sania sau cu barca. Vegetaţia luxuriantă îi ajută pe oameni să respire aer curat, dar şi să ignore pentru câteva minute sau ore agitaţia obişnuită a oraşului. O vizită în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are şi această caracteristică de a te face să uiţi cu uşurinţă de problemele zilnice, transpunându-te într-o lume diferită, cu care înveţi treptat să comunici. Este o lume creată demult, de secole, în decursul unei istorii în care românii şi-au creat un spaţiu al lor, care să-i deosebească de alţii, făcându-i să se simtă unici, creativi, conferindu-le un sentiment al statorniciei şi ajutându-i să reziste în faţa celor care au vrut să-i schimbe, într-un fel sau altul.

Un muzeu fascinant care trebuie neapărat inclus în lista obiectivelor de vizitat în Sibiu...şi nu o spunem doar noi, ci însuşi Ghidul Verde Michelin, ghid care i-a acordat Muzeului ASTRA 3 stele.

Muzeul se află la 4 km de oraşul Sibiu, într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului. Este locul ideal pentru a descoperi civilizația rurală printr-o plimbare relaxantă în mijlocul naturii. Cei 10 km de alei te vor plimba printre gospodării ţărăneşti, ateliere, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, mori de apă şi de vânt.

Interioarele originale atât de bine păstrate îţi vor povesti despre viaţa simplă a ţăranilor români din întreaga ţară.
Dincolo de universul rural, muzeul oferă diverse posibilităţi de agrement: plimbări cu căruţa şi sania trase de cai, restaurante, spaţii de cazare şi spaţii de joacă. Muzeul este animat de nenumărate evenimente organizate alături de comunități– aproape că nu trece o săptămână fără un eveniment cultural!

Un muzeu pentru toti, un muzeu pentru toate varstele, un muzeu al experientelor autentice, un muzeu în care patrimoniul întâlnește natura, un muzeu care aduce traditțile spre tine!

Un muzeu care te surprinde la tot pasul, în orice clipă, unde natura și cultura se îmbină armonios într-un veritabil sat al României și care a fost ales să fie vizitat anual de sute de mii de turiști.

Printre premiile acordate Muzeului ASTRA enumeram:
2017 - mentiunea speciala a juriului pentru Olimpiada Nationala Mestesuguri Artistice Traditionale Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017
2019 - European Museum Academy Awards Premiul Luigi Micheletti pentru muzeul inovator al anului
2022 - BIG SEE Tourism Design Award – la categoria Creative Story and Identity as Experience (Poveste creativă și identitate ca experiență) pentru proiectul ASTRA VR - Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA finantat prin MFSEE în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Social Media