Restaurant Kibuț

Restaurant Kibuț

Cu mare finețe, pentru distilarea ideii de kibuț am extras două trăsături mai mult decât seducătoare: ‘’colectiv’’ și ‘’trai simplu’’. Multă lume ne întreabă ‘’de ce Kibuț?’’. Un răspuns exhaustiv ar fi ‘’nu puteam să-l numim Falansterul de la Gărâna’’, suna a oarece calamitate :) Ideea e una foarte simplă: noi considerăm că acest tip de organizare administrativă este modelul satului universal, românesc dacă vreți, unde exista mai mult decât o comunitate, era comuniune.

Departe de orașul cenușiu, de reclame vivide și agresive, de păreri, judecăți și răutăți, până la urmă departe de ispite, cu privirile agățate în brazi ca într-un perpetuum Crăciun, încercăm să rămânem drepți, să ne bucurăm de frumusețea vieții la țară.

Un creuzet de idei, exact ca fratele Musiu (restaurantul nostru din Timișoara, onorat în 2018 și 2019 de către ghidul gastronomic Gault & Millau și pe care l-am închis odată cu mutarea noastră la munte), Kibuț-ul adună oameni fini în jurul șemineului, iarna, ori la umbra deasă a brazilor din grădină, în lunile calde. Găzduim expoziții de artă, concerte, o bibliotecă pentru cei care ne calcă pragul și un restaurant.

În bucătărie se coc plăcinte și pâini vrednice, după vechi rețete românești, așezate pe foi de varză ori frunze de nuc, în cuptorul cu lemne, cum altfel?!, se pregătesc zacuști, dulcețuri, siropuri, murături, rânduite mai apoi, cu grijă, în pivniță, splendide mâncăruri din amintiri… Practicăm și puțină filosofie, ne dedăm la rafinate încercări gastronomice, spume savante, creme simandicoase, deserturi care ne amintesc de copilărie, cercetăm bucătăria locală, ne dedăm la foraging, culegem, cercetăm, încercăm…Pe unele dintre acestea le găsiți la rubrica ‘’borcane’’.

Din dragoste mare pentru muzică am pus la cale un radio online, radio Kibuț, care însumează piesele dragi nouă și care rotunjesc frumos idea de ‘’acasă’’, idee susținută de amenajarea ‘’urban chic’’ pe care am promovat-o în câteva proiecte personale, evident și aici, la Gărâna.
Și pentru că ne plac (cu bună măsură!) lucrurile frumoase, am pus și de-un talcioc online.

De curând o avem și pe Nuca în povestea Kibuț-ului, o minune de cățel care adoră oamenii, râde și cântă uneori, cutreieră pădurile, sforăie și are fotoliul ei scandinav, la fereastră :)
Poetica spațiului gărânez ne ‘’împinge’’ la tihnă, frumos și firesc. Ne adunăm să rezistăm…

Social Media