Tășnad, Satu Mare
Finalist în categoria
Stațiuni balneo-climaterice
Despre
Tășnad, Satu Mare
Tășnad este fără niciun fel de discuție o stațiune termală valoroasă. Cu proprietăţi curative, calde sau fierbinţi, pline de componente vindecătoare, apele termale ar putea constitui o perlă a coroanei în turismul românesc de sănătate. Staţiunea turistică Tășnad şi-a schimbat în ultimii ani înfăţişarea. Astăzi turiştii care vin aici pentru tratament au la dispoziţie bazine exterioare prevăzute cu spaţii de şezut în apă, copertine care să-i apere de efectul direct al razelor solare şi balustrade ce conduc paşii lor şovăitori şi şubreziţi de ani ori dureri în apele aproape miraculoase.
Tășnad
Stațiunea Turistică Tășnad se înscrie în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de tratament şi agrement balnear datorită apelor sale termale cu proprietăţi şi calităţi unice, ape provenite dintr-un zăcământ hidromineral-termal captat de la o adâncime de 1354m şi având o temperatură de 70°. Calităţile fizico-chimice recomandă utilizarea apei termale în cura externă, pentru următoarele afecţiuni: reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii), posttraumatice precum şi pentru tratamentul de boli asociate (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism) sau pur şi simplu agremental, prin îmbinarea cu cura de aer şi soare.Apele termale prezente la Tăşnad fac parte din ansamblul resurselor hidrotermale existente în vestul României, la a căror formare au contribuit în mod hotărâtor elemente de factură tectonică, şi anume, prezenţa sistemului de falii care fragmentează scoarţa terestră şi care permit circulaţia descendentă şi ascendentă a apelor subterane până la adâncimi mari, iar pe de altă parte, existenţa unei anomalii geotermice, manifestată în contextul poziţionării mai apropiate de suprafaţa terestră a astenosferei, adică a acelui „strat” din interiorul Terrei, caracterizate de temperaturi care pot ajunge la câteva mii de grade.
Situat la 2 km de centrului orașului, Ștrandul termal este obiectivul turistic principal al Stațiunii Turistice Tășnad, care atrage în fiecare an zeci de mii de turişti care provin în mare lor majoritate din judeţul Satu Mare şi din judeţele învecinate (Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj), dar care este vizitat şi apreciat de turiştii din toata ţara şi din străinătate.
Ștrandul pune la dispoziţia dumneavoastră următoarele facilităţi:
- 4 bazine pentru adulți și unul pentru copii, toate funcționând cu apă termală de peste 35 de grade Celsius, o perioadă medie de circa 150 zile/an și o piscină cu apă rece, un bazin cu tobogane și două bazine cu hidromasaj.
- Camping autorizat pentru amplasarea corturilor si rulotelor. În incinta acestui camping turiştii au acces la duşuri cu apă caldă, toalete, posibilitate de racordare la reţeaua electrica, grătare amenajate, foişor;
- Loc de joacă pentru copii;
- Terenuri sportive: teren de multifuncţional pe suprafaţa sintetica cu nocturnă, teren sintetic pentru fotbal-tenis, teren de fotbal şi volei pe nisip;
- Sală de conferinţe de 40 de locuri;
- Aparate fitness;
- Parcări amenajare;
- Terase şi restaurante în incinta ştrandului;
- Închiriere de biciclete de la Centrul Național de Informare Turistică Tășnad.
Pe lângă aceste facilităţi, în imediata apropiere a ştrandului termal există numeroase posibilităţi de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni), piscine acoperite, baze de tratament, restaurante, pizzerii, fast-food-uri, magazine alimentare, piaţă agroalimentară, bazaruri, magazine pentru suveniruri.
Obiective turistice
Biserica Romano-Catolică
Biserica Romano-Catolică a fost construită în perioada 1783-1784, din donaţia Mariei Terezia. Din cauza crăpăturilor în 1903 a fost închisă. Biserica actuală a fost construită în perioada 1904-1905, după planurile constructorului Stegmüller Árpád, originar din Debrecen. Ceasul turnului a fost montat în 1905 de mesterul Müller János din Budapesta. În interiorul bisericii sunt 2 altare și 6 statui mari, realizate în 1918 în Tirol. Orga a fost construită în anii 1870 de Angszter József din Pécs.
Catedrala Ortodoxă
Catedrala Ortodoxă deosebit de impunătoare prin alura sa, a fost construită în anul 1988, pe locul vechii biserici. Biserica are planul și formă de cruce în stil neobizantin. Interiorul este pictat în tehnică frescă, stil bizantin. Iconostașul este impozant și sculptat în lemn de stejar de meșteri moldoveni. În posesia acestei bisericii se află două clopote cu o valoare istorică și deosebite: clopotul mare are greutate de 200 kg turnat la Timișoara în 1896, iar clopotul mic are 140 kg turnat de același maestru timișorean în 1918 tot din bronz. Aceasta catedrală începută în perioada luptei contra credinței, a continuat sa fie zidită și terminată devenind astfel un simbol de rezistență dar și de înnoire.
Biserica Reformată
Biserica Reformată, cea mai veche construcție de acest gen, se află la loc de cinste pe lista monumentelor istorice ale zonei. A fost construită în anul 1476, în perioada lui Vingrádi Geréb László, episcop de Alba Iulia și rudă cu regele Matei Corvin. Stilul arhitectural aparţine goticului târziu, liniile construcţiei neogotice detașându-se prin elemente inedite. În 1660 turcii au ars biserica, masacrând credincioșii refugiați în interior. După incendiu, enoriașii au construit o biserică din lemn, care a funcționat până 1770, când a avut loc restaurarea edificiului medieval. Vechimea edificiului a impus o succesiune de renovări, una dintre cele mai ample realizându-se la trei secole de la înălţarea sa, în anul 1776.
Biserica Greco-Catolică
Biserica Greco-Catolică a fost ridicată în anul 1996. Linia arhitectonică are ca idee de creație triunghiul, figură ce în simbolistica creștină reprezintă Sf. Treime. Fiecare latură reprezintă o persoană divină: Tatăl, Fiul și Sf. Spirit. La subsol este amenajat un amfiteatru destinat programului tinerilor creștini.
Muzeul Orăşenesc Tăşnad
Muzeul Orăşenesc Tăşnad, este principalul obiectiv cultural al localităţii, ce deține o bogată colecţie de exponate arheologice provenite din siturile de profil locale sau din vecinătate. Amenajat în anul 1978, într-un vechi conac nobiliar, „Castelul Cserey Fischer”, muzeul cuprinde 4 săli expoziționale, grupate pe două secții: arheologie și istorie locală; etnografie. Reorganizat în anul 1995, muzeul prezintă elemente specifice culturii materiale și spirituale din zona Tășnadului. Se face remarcat îndeosebi datorită existenței unor ateliere meșteșugărești complexe. În acest sens, sălile expoziționale sunt structurate pe ideea prezentării principalelor ocupații și meșteșuguri practicate în zonă, aducând astfel în fața privitorului înțelepciunea și îndemânarea arhaică, ingeniozitatea și măiestria meșterului țăran. Patrimoniul arheologic provine din săpăturile efectuate în zona limitrofă orașului Tășnad și cuprinde vestigii ale epocilor: neolitic, bronzului, perioada dacilor liberi. Diverse obiecte și documente din epoca feudală și epoca moderna întregesc colecția de istorie. Expoziția de etnografie cuprinde o gama variată de obiecte din ceramică de uz gospodăresc și ceramică decorativă, produse în centrele de olărit din Tășnad, Vama, Băita, Cehu Silvaniei, unelte agricole tradiționale, unelte folosite în atelierele meșteșugărești, specializate în prelucrarea lemnului, a fierului și a pieilor. Prin varietatea obiectelor expuse (ștergare, așternuturi de pat, fețe de masă, fețe de pernă, costume populare tradiționale), prin gama larga de motive decorative utilizate în ornamentarea acestora, colecția de textile a muzeului este purtătoarea unor creații artistice deosebit de valoroase și originale.