Castelul Peleș, Prahova
Finalist în categoria
Cultură și educație
Despre
Castelul Peleș, Prahova
Muzeul Național Peleș, instituție de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, administrează cele două castele-monument, Peleș și Pelișor, clădite de regele Carol I, în perioada domniei sale, pe Domeniul Regal de la Sinaia. Dintre toate palatele și castelele regale, Castelul Peleș este, fără îndoială, cea mai frumoasă construcție edificată de regele Carol I în România.
Descoperă
Construit în perioada 1873-1914, Peleșul este singurul monument din sud-estul Europei reprezentativ pentru ceea ce istoria artei avea să definească ca fiind istorismul, care apare începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și care a apelat la trecut pentru a afla surse de inspirație artistică. Cu meticulozitate specific germană, regele Carol I a supravegheat atent lucrările de construcție, atât în arhitectura exterioară, cât și în cea interioară Castelul Peleș fiind expresia gusturilor și ideilor sale. Arhitectul principal, cehul Karel Liman, care în intervalul 1893-1914 va realiza lucrările de transformare și amplificare a castelului, își va pune și el o puternică amprentă asupra stilului acestuia.Peleșul a fost în epocă una dintre cele mai moderne reședințe regale europene, dotată cu toate utilitățile impuse de confort, respectiv: încălzire centrală, electricitate, telefon, telegraf, lift electric și un sistem de aspirare centralizată a prafului. Cunoscut ca cel mai important colecționar din România epocii sale, regele Carol I a avut ambiția ca reședința sa de vară, de la poalele Carpaților, să devină un summum de colecții. Castelul Peleș impresionează vizitatorul prin bogăția decorațiunilor în lemn, comandate în reputate ateliere din Germania și Austria, și care îi conferă unicitate în lume, dar și prin varietatea colecțiilor de artă expuse, respectiv mobilier, artă decorativă, arme, textile etc.
Ca orice muzeu, Muzeul Național Peleș are misiunea de a cerceta, conserva, restaura și valorifica prin expoziții permanente și temporare, studii de specialitate ș.a. bunurile culturale mobile din patrimoniul muzeal, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului. De asemenea, Muzeul National Peleș depune toate eforturile pentru a crea cadrul optim în vederea facilitării accesului publicului larg la cele două castele pe care le administrează, dar și la patrimoniul memorial-istoric și artistic al colecțiilor pe care le adăpostește și care sunt reprezentative atât pentru istoria României și a monarhiei constituționale, cât și pentru istoria artelor plastice și europene începând cu a doua jumătate a veacului al XIX-lea și prima jumătate a celui de-al XX-lea.