Muzeul de Istorie Suceava

Despre

Muzeul de Istorie Suceava

Muzeul de Istorie este unul dintre cele mai moderne şi mai dotate muzee, la ora actuală, din România, ca urmare a unui proces de reabilitare, modernizare şi reamenajare pe fonduri nerambursabile. Expoziția permanentă, îmbinarea perfectă între artefacte și tehnologia modernă, are la bază istoria locală, reflectată în numeroasele descoperiri arheologice făcute de-a lungul timpului, dar şi în numeroasele evenimente istorice care au avut ca spațiu de desfăşurare teritoriul de astăzi al judeţului Suceava, explicate în contextul european şi mondial în care acestea s-au petrecut.


Descoperă

Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie se află într-o clădire-monument istoric construită la începutul secolului XX. Construcţia care adăpostea fosta Prefectură din perioada austriacă a fost transformată pentru a fi utilizată ca muzeu, ultimele modificări, care au schimbat total instituţia muzeală, realizându-se între anii 2014 şi 2016, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. 

Expoziția permanentă cuprinde 27 de săli, vizitatorul pornind călătoria în perioada preistorică, ajungând, la final, la sălile dedicate prezentării mișcării anticomuniste. 

Obiectele de patrimoniu expuse sunt valorificate cu ajutorul sistemelor touchscreen, efectelor tehnice şi sonore speciale, proiecţii audio sau video, proiecţii în realitate virtuală, care vin să completeze experiența de vizitare a publicului dornic să interacţioneze şi să afle informaţii noi. 

Sălilor de expoziţii permanente li se adaugă:

  • Expoziţia permanentă “Sala Tezaur”, care adăposteşte obiecte unicat, cu valoare de tezaur;

  • “Sala Sfatului Domnesc” – reconstituirea muzeografică a Sfatului Domnesc de la curtea voievodului Ştefan cel Mare, care  prin cele 20 de personaje reconstituie un moment cu încărcătură diplomatică;

  • Sălile de expoziţii temporare de la parter, Sala multimedia şi Galeria Pod în care se desfăşoară numeroase evenimente proprii sau în colaborare cu instituţii din ţară şi străinătate;

  • Realitate virtuală  “Prin Suceava la 1900” - vizitatorii având ocazia să cunoască arhitectura veche a Sucevei, dărâmată sistematic în perioada comunistă. Sala este special amenajată cu banchete specifice caleștilor, creându-se senzația de plimbare cu trăsura prin Suceava veche.

Descoperă
Descoperă

Muzeul de Istorie Suceava în Social Media


Galerie Media