BRAȘOV

Câștigătoarele categoriei CITY BREAK: IAȘI | BRAȘOV | TÂRGOVIȘTE

BRAȘOV

Fiecare loc poate fi o destinație, însă atunci când locul tău de suflet este destinația a peste 1 milion de alte suflete într-un an, știi că ești în Brașov, fascinant și primitor în orice anotimp! Cunoscut și sub denumirea de Kronstadt, orașul a fost înființat în secolul al XIII-lea. Atestat documentar prima dată în anul 1235, este cel mai important oraș din Transilvania în timpul Evului Mediu și o fortăreață economică în secolele XIV – XVI. Așezat în centrul țării, la întâlnirea dintotdeauna a drumurilor ce au legat teritoriile istorice românești, Brașovul a fost și rămâne o punte de legătură și de circulație a valorilor materiale și imateriale, o zonă de simbioză între cultura românească și cea a naționalităților conlocuitoare.

Prin poziția sa geografică favorabilă, prin valorile sale naturale, istorice, culturale și arhitecturale, prin bogăția multiculturalității, vechiul burg săsesc sau “Orașul Coroanei” inspiră și atrage un număr ridicat de turiști, români și străini, fermecați în egală măsură de șarmul orașului de la poalele Tâmpei. Ca destinație favorită de-a lungul timpului, Brașovul cucerește atât prin oraşul vechi fortificat, prin cartierul Şchei unde se păstrează numeroase case vechi şi un impresionant patrimoniu de antichităţi şi obiecte de cult vechi, dar și prin bogăția sa naturală, ce îmbie spre plimbări și sporturi outdoor.

Clădirile din Piaţa Sfatului îți dovedesc prin arhitectura lor originea germanică a acestui frumos oraş. În Piaţa Sfatului te poţi aşeza vara la o terasă de unde să te bucuri de toată frumuseţea ce te înconjoară: Casa Sfatului (azi muzeu), siluetele vechilor turnuri ale cetății (Turnul Alb și Turnul Negru) și unele din bastioanele breslarilor care au adus renume și putere economică burgului. Principalul simbol al Braşovului, Biserica Neagră, străjuiește Piaţa Sfatului, fiind unul din cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România. Dacă-ți ridici privirea, vei vedea Cetățuia în vârf de deal. În centrul vechi al Brașovului te poți bucura de liniște la o plimbare pe străduțe, unde la fiecare pas simți farmecul orașului și descoperi istoria și poveștile sale. Strada Sforii datează de la începutul secolului al XIII-lea, fiind considerată drept cea mai îngustă stradă din estul Europei, iar nu departe vei descoperi Poarta Ecaterinei, Poarta Schei și Sinagoga, precum și ansamblul de fortificații, turnuri și bastioane medievale care flanchează pe două laturi orașul vechi. Șcheiul, unul din vechile cartiere ale orașului, prezintă un interes deosebit din punct de vedere istoric, cultural și turistic.

Această zonă a orașului, cu aspect mai mult rural, este constituită în special din case mici construite de-a lungul unor străzi înguste, cu grădini pe partea dinspre munți și renumită pentru zecile de troițe răspândite pe străduțele sale. Ansamblul urban Șchei a fost declarat monument istoric și Destinație Europeană de Excelență a României. (https://brasovtourism.app/ro/places/bra-ov–capitala-verde-a-rom-niei) Municipiul Brașovul, capitala verde a României, cuprinzând orașul Brașov, prin Rezervația Naturală Tâmpa, dealurile verzi și pădurile din jurul său, precum și prin Poiana Brașov, stațiune montană de interes național, este o destinație principală pentru practicarea sporturilor montane și a întregii palete de activități outdoor specifice unei zone montane, prin spectaculozitatea și diversitatea potențialului turistic natural.

Un oraș vizitat în toate anotimpurile, Brașovul încurajează un turism responsabil și sustenabil, întru conservarea biodiversității și a patrimoniului său natural. În acest scop, Municipalitatea Brașov a demarat înființarea Parcului Natural Brassovia, din nevoia protejării pădurilor Brașovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri și de fundamentare științifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze și să armonizeze toate aspectele ce țin de interacțiunea om-natură – de la inventarul și managementul speciilor de faună și floră, la amenajarea de zone de pădure-școală și până la dezvoltarea unor noi trasee și produse turistice. Amenajarea saniei de vară face parte din strategia municipalităţii braşovene de a transforma Poiana Braşov din staţiune de iarnă în staţiune atractivă în toate anotimpurile. Alături de aceasta, pentru a realiza acest obiectiv Brașovul dezvoltă mai multe proiecte, aflate acum în diferite faze de elaborare – traseele de mountain bike, partial realizate, traseele pentru drumeţii şi alte facilităţi de petrecere a timpului liber, pentru ca turiştii să aleagă Poiana pe tot parcursul anului.

Digitalizarea în turism este o altă prioritate a comunității brașovene, Municipalitatea Brașov fiind partener în implementarea unui proiect de încurajare și sprijinire a digitalizării IMM-urilor din turism. Afirmăm cu convingere că majoritatea proiectelor de investiții derulate de Municipalitatea Brașov vin să îmbunătățească cotidianul celor care locuiesc aici, dar și a celor care ne vizitează: un transport public metropolitan verde de peste 60% (119 full electric, 12 hybrid electric, 105 diesel euro 6, noi achiziții anul acesta), terminal transport urban Gara Brașov, Park&Ride Bartolomeu, amenajare spațiu public zona Modarom – Star, reabilitare clădiri istorice, un nou regulament pentru comerț stradal, reabilitare și construire terenuri de baschet, etc, toate înspre un turism responsabil, prietenos cu mediul, cu orașul și cu comunitatea sa.

Descoperă Brașov!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments