INCURSIUNE ÎN ȚARA OAȘULUI

  • Post comments:0 Comments
You are currently viewing INCURSIUNE ÎN ȚARA OAȘULUI

Photo Credit: Remus Țiplea

‘Țara Oașului’ este o regiune geografică cu păduri vechi seculare, regiune istorică și etno-culturală românească alcătuită din Depresiunea Oașului și din munții care o delimitează, Munții Oaș și Munții Gutâi cu ramificațiile lor. Este aflată în nordul Transilvaniei , în județul Satu-Mare. ‘Capitala Țării Oașului’ este orașul Negrești-Oaș, ea cuprinzând următoarele comune și sate: Orașu Nou, Prilog, Racșa, Orașu Nou-Vii, Certeze, Huta Certeze și Moișeni, Vama, Vama Băi, Călinești-Oaș, Lechința, Coca, Târșolț, Aliceni, Trip Băi, Boinești, Bixad, Cămărzana, Bătarci, Tarna Mare.

Schitul Luna Șes. Photo Credit: Alexandru Feher

Oașul este vestit pentru tradițiile sale specifice, care s-au conservat în forme originale până aproape de zilele noastre. Depresiunea Oaș prezintă altitudini maxime de 400-500 m, Localitățile sunt așezate dealungul văilor ce străbat Țara Oașului. În partea de nord este bazinul Lechincioarei care cuprinde Valea Mare, Valea Semănaturii și Valea Lechincioarei. În partea de sud Țara Oașului este străbătută de râul Tur și afluenții Alb și Rău. Închisă de Carpați la nord, est și sud, depresiunea Oaș prezintă o importantă deschidere a suprafeței către vest, unde se desfășoară și cea mai largă deschidere formată de părțile Turului și Talnei. Cel mai cunoscut loc fiind Vârful Pietroasa.

Orașul Negresti-Oaș. Photo Credit: Remus Țiplea

Traseu: valea Talna – zona de plecare a telegondolei Luna Șes – Sfinxul Oaşului – vârful Pietroasa – Luna Șes
În amontele văii Talna până la Luna Şes – staţia de plecare a telegondolei iar de-acolo pietonal, urmărind marcajul turistic cruce roşie ce trece pe lângă Sfinxul Pietroasei pentru a descinde pe vârful Pietroasa (1200 m altitudine). Sunt circa 11-12 km din Negreşti Oaş, trecând pe lângă cariera de andezite Cornetul, până la Luna Şes – plecare telegondolă – drum reabilitat.

Photo credit : Emilian Moldovan

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments