DELTA DUNĂRII
Destinațiile anului 2021: ORADEA | BANATUL MONTAN | BRĂILA |
IAȘI | DELTA DUNĂRII | ȚARA MARAMUREȘULUI
DELTA DUNĂRII
Delta Dunării este gazda celei mai frumoase povești de dragoste, însă povestea este atipică față de cele cu care suntem obișnuiți, pentru că aceasta are trei protagoniști: Dunărea, Marea Neagră și Soarele.
Istorie veche, dragostea dintre cei trei s-a înfiripat în urmă cu 10.000 de ani, iar de-a lungul timpului a trecut prin numeroase transformări. De la simplu golf la începutul erei postglaciale, la lagună în Cuaternar, și până la minunăția din timpurile noastre, Delta formată din celei trei brațe: Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia.
Vrăjiți de istoria locului și atrași de diversitatea biologică, an de an oameni de pe tot globul vizitează Delta pentru a fi martorii unui spectacol exotic: sute de specii de înaripate, tot atâtea de pești și alte animale, peste 1500 de soiuri de plante, canale pline de plauri, plaje salbatice și o multitudine de nuanțe de verde al apei și albastru al cerului.
Din totalul de 350 de specii de păsări observate în Delta Dunării, 200 sunt specii protejate la nivel național și internațional. Gâsca cu gât roșu este o specie protejată și amenințată, prezentă în Delta Dunării cu un efectiv de 50% din populația totală. Cormoranul mic, țigănușul și piciorongul sunt alte specii protejate de lege pe care le puteți zări pe cerul Deltei Dunării.
Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă din lume și a doua ca mărime din Europa. Deține cea mai mare întindere de stuf din lume și este cea mai mare rezervație cu zonă umedă din Europa. Și acestea sunt doar câteva lucruri dintre cele multe pe care le puteți descoperi și explora aici.
În Deltă veţi găsi cel mai tânăr pământ al Europei. Ați citit bine, în Delta Dunării găsiți cel mai tânăr pământ al Europei! Grație depunerilor permanente de aluviuni, Delta este în continuă schimbare și crește anual cu aproximativ 40 de centimetri. Asta înseamnă că oricine se aventurează prin aceste locuri poate face primii pași pe pământuri pe care nu a mai călcat nimeni înainte, exact ca un adevărat explorator!
Pe cât de tânăr este pământul Deltei Dunării, pe atât de veche este istoria sa. Zona este locuită de cel puțin 7.000 de ani și reprezintă astăzi cea mai cosmopolită unitate geografică de pe glob – alături de români, trăiesc alte 21 de naționalități, dintre care cel mai bine reprezentate sunt rușii–lipoveni, ucrainenii, turcii si tătarii.
Diversitatea de etnii a influențat și diversitatea de mâncăruri tradiționale din Deltă: Storceagul – al cărui secret îl știu rușii-lipoveni, Malasolka – preluată de la ucrainieni sau chiar ruși-lipoveni, Scordoleaua – o rețetă grecească şi altele.
În Deltă sunt locuri și culturi total diferite de familiar, în care exploratorii trebuie să ajungă măcar o dată în viață. Vă așteptăm și pe voi, cu rugămintea de a avea grijă pentru natură, floră și faună și de a duce mai departe vestea.