ȚARA MARAMUREȘULUI

Destinațiile anului 2021: ORADEA | BANATUL MONTAN | BRĂILA |
IAȘI | DELTA DUNĂRII | ȚARA MARAMUREȘULUI

ȚARA MARAMUREȘULUI

Maramureșul este unic prin tradiții și obiceiuri ancestrale, de fiecare dată când vorbim despre Maramureș, ne gândim la oamenii noștri extrem de ospitalieri, frumoși și harnici, la locurile binecuvântate de Dumnezeu și la credința puternică atât în identitatea națională, cât și în tot ceea ce există mai presus de noi.

Maramuresul este împărţit în patru zone etnografice numite ţări, fiecare cu propriile sale obiceiuri şi stiluri de viaţă: Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului.

Țara Maramureșului înglobează jumătatea nordică a județului Maramureș.

De îndată ce treci de „poarta” Țării Maramureşului, peisajele îţi fură privirea, cu o avere alcătuită dintr-un parc naţional (Munţii Rodnei), un parc natural (Munţii Maramureşului) şi numeroase alte arii protejate. Viața montană ne promite trasee spectaculoase, cu niveluri diferite de dificultate, iar pentru cei care caută liniște și tihnă, această destinație este, cu siguranță, o regăsire cu tot ceea ce înseamnă reconectarea cu tine însuți.

Trecând prin sate, e uşor să observi că mai toate aşezările au vechea lor biserică de lemn, creaţie a meşterilor locului, Țara Maramureșului fiind „ţara bisericilor din lemn”

Călătoria pe aceste meleaguri se bazează înainte de orice, pe descoperirea poveștilor locurilor și ale oamenilor, care conturează fiecare experiență trăită și însuflețesc fiecare colț de natură vizitat.

În Țara Maramureșului omul trăiește în deplină armonie cu natura si cu semenii, nu există frică, deznădejde, disperare…ci doar frica de Dumnezeu și dragostea de glia strămoșească. Tradițiile se păstrează cu sfințenie, purtăm și acum costumul tradițional, biserica este centrul spiritual al comunității, iar tinerii respectă încă sfaturile bătrânilor. Satele din sunt locurile pline de povești, de semnificații istorice, de oameni care păstrează valorile moștenite.

Maramureşenii au fost întotdeauna credincioşi lemnului. Porţile de lemn sunt, de când lumea, simbolul acestor meleaguri. Azi, aici, mai pot fi văzute porţi şi case vechi din lemn.

În Țara Maramureșului vii pentru cultura tradițională autentică reliefată prin arta prelucrării lemnului, dar și pentru muzeele, mănăstirile, bisericile de lemn aflate în patrimoniul UNESCO, Cimitirul Vesel sau mocănița de pe Valea Vaserului, acestea fiiind doar câteva dintre atracțiile acestei zone.

În 1980, un mare specialist în istoria civilizaţiilor, savantul japonez Minoru Nambara, vizita Țara Maramureşului și remarca faptul că aceasta „este satul primordial”.

„Nu ştii precis de unde vine şi te copleşeşte până la urmă acest sentiment. Poate din toate, din port, din bisericuţele de lemn, din făptura omului. Este un complex de realităţi care converg în a simţi aici că te afli în satul primordial. Ţăranii Maramureşului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din Cer în Țara Maramureşului. În alte ţări simţi, ştii că oamenii au venit de undeva (japonezii, de pildă, au venit în insule în anul 300 d.H. – n.a.), aici nu ai acest sentiment. Aici, în Țara Maramureşului, este omul primordial în nobleţea sa princiară, nu primitivă, în frumuseţea sa de înaltă civilizaţie” ~ Minoru Nambara

Dacă îi vizitezi pe moroşeni, vei avea prilejul să îi vezi meşterind, mai ales în lemn, de la blide, linguri, pecetare şi obiecte de mobilier, la case, porţi şi biserici.

Meşteşugul olăritului se mândreşte cu centrul de la Săcel, unde lutul roşu, scos de la mari adâncimi, este prelucrat cu tehnici străvechi. Tot aici se meşteresc măştile tradiţionale care îmbogăţesc obiceiurile de iarnă. Confecţionarea costumelor populare, a opincilor, a podoabelor tradiţionale ori pictura pe sticlă sunt alte meşteşuguri transmise din generaţie în generaţie în Țara Maramureşului.

Celor dornici de mişcare după mesele îmbelşugate, Țara Maramureşului le oferă poteci pitoreşti pentru drumeţii precum cele din Borșa. Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, partea de Nord-Est a Munților Rodnei, fiind cea mai mare cascadă din România. Oriunde ți-ai îndrepta privirea, vei fi „răsplătit” cu un spectacol colorat în verde și albastru.

Astăzi, Mocăniţa de pe Valea Vaserului este singura cale ferată îngustă din Uniunea Europeană pe care mai circulă un tren forestier. Sistemul are o lungime de peste 50 de kilometri, atât de-a lungul defileului împădurit al râului, cât şi pe două văi laterale. Locomotivele care-l tractează, construite între anii 1910 şi 1986, sunt cu aburi şi au opriri pitoreşti pe traseu.

În Săpânţa poți găsi un cimitir neobişnuit, care intrigă şi impresionează prin originalitate: Cimitirul Vesel, numit aşa pentru crucile pictate în culori vii, peste care domneşte un albastru special, denumit albastru de Săpânţa, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Aici este singurul loc din lume unde moartea nu este o mare tragedie, iar viața este subiect de glumă în versuri. Păcatele și pasiunile celor adormiți, viețile și moartea, toate sunt cioplite pe cruci în Cimitirul Vesel.

Mănăstirea Săpânța-Peri se află la o distanță mică față de Cimitirul Vesel. Biserica se spune că are cea mai înaltă turlă din lume, cu o înălțime de 78 m. Actuala mănăstire a fost construită între anii 1998-2003, în memoria vechiului lăcaș construit în 1391 și distrus în totalitate în anul 1761, de către armata austriacă pentru că locuitoriii zonei se împotriveau să treacă la religia catolică.

Nu este om în țara aceasta, care să nu fi auzit despre Bârsana. Stațiunea turistică de interes local adăpostește două nestemate ale tradiției bisericești, și anume Mănăstirea cu hramul „Soborul Sfinţilor celor 12 apostoli” și Biserica de lemn cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, lăcaș inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Obiceiurile și traiul domol, gastronomia locală sunt caracteristici ale Țării Maramureșului.

Tărâmul de basme nu se află doar în poveștile bunicii. Ieudul este unul din cele mai vechi sate de pe valea Izei, promotor al tradițiilor, mai ales prin mănăstirea Ieud, cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” și obiceiurile încă vii în domeniul țesăturilor.

Satul Breb este una dintre bijuteriile cununii de așezări maramureșene de o frumusețe de necrezut. Aici, meșteșugarii sunt încântați să îți arate cum arată obiceiurile vechi de secole, iar casele țărănești cu arhitectură tipic maramureșeană îți permit să experimentezi satul românesc în cel mai pitoresc mod.

Cele mai multe muzee sunt concentrate în jurul municipiilor Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.

În ambele localităţi există muzee dedicate arhitecturii tradiţionale şi etnografiei, care spun totul despre casele, meşteşugurile, mobilierul ţărănesc, portul, ceramica şi alte îndeletniciri ale localnicilor. În Baia Mare se găsește unul dintre cele mai fotogenice muzee din țară, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară (cu o largă vedere înspre Câmpul Tineretului, Muzeul Satului) și Piața Cetății, cu Turnul Ștefan, un loc unde simți că poți călca efectiv pe istorie. În Sighetu Marmaţiei, o celebră închisoare politică a fost transformată în Memorialul Victimelor comunismului şi al Rezistenţei.

Când vii în Țara Maramureșului, nu poți să ratezi vizitarea orașului Baia Mare, capitala celor 4 Țări – Țara Maramureșului, Țara Chiarului, Țara Codrului, Țara Lăpușului!

Călătoria dinspre Țara Maramureșului înspre Baia Mare rămâne o experiență unică. De la Țara Maramureșului, un loc unde poți descoperi tradițiile care sunt încă vii și unde vezi oameni îmbrăcați în straie tradiționale atunci când merg la biserică, la un oraș cosmopolit încărcat de istorie.

Baia Mare este un oraș cu spații vibrante unde poți cu ușurință crea cadre de fotografie perfecte, fie că ești localnic sau turist! Spațiile deschise și largi, muzeele, sculpturile în aer liber fac din Baia Mare un “oraș muzeu”, unde explorarea nu cunoaște final.

Cu toții avem nevoie să ne încărcăm doza de optimism, iar Câmpul Tineretului ne oferă motive în plus să gândim: Totul va fi bine.

Așa că, dacă ai deja în plan să iei o pauză și să petreci o zi frumoasă, poți alege orașul verde, Baia Mare.

Una dintre mândriile comunității băimărene este Piața Cetății, un loc de recreere pentru cetățeni, un punct de atracție pentru turiști, o piață istorică într-un oraș european, modernismul fiind combinat cu valorile istorice. Turnul Ștefan este o istorie a biruinței, parte a Pieţei Cetății.

Turnul Ștefan a prins din nou viaţă la sfârşitul secolului XIX, anterior fiind lăsat în paragină după un incendiu mistuitor. De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe stricăciuni. A fost expus dezastrelor naturale cauzate de trăsnete și incendii care sunt consemnate documentar. De fiecare dată însă, a fost reparat. Până să fie reabilitat ultima dată, în perioada 2011-2015, în interior avea acces doar clopotarul

Astăzi, 165 de scări înguste de piatră sau de lemn îi duc pe turişti la 40 de metri înălțime, în foișorul Turnului Ștefan.

După reabilitarea turnului, vizitatorii pot vedea și mecanismul ceasului realizat la începutul secolului al XVII-lea de un meșter din Cehia.

Cinci astfel de ceasuri sunt în lume, dintre care mai funcţionează doar trei: cel din Baia Mare şi cele din Budapesta şi Praga.

Efervescența artistică din “anii Simon Hollósy” a favorizat asocierea Băii Mari cu sintagma de “Oraș Al Pictorilor”. De-a lungul unui secol peste 3.000 de artiști plastici (pictori, sculptori, graficieni, ceramiști, designeri), provenind din spațiul central și est european au activat (vremelnic sau permanent) în cadrul coloniei.

Oliver Thurman a fost primar al oraşului Baia Mare între anii 1887 – 1899, cel datorită căruia în anul 1896 ia ființă Şcoala Băimăreană de Pictură. Ideea îi vine încă din anul 1890, atunci când se întâlnește cu Simon Hollosy și János Thorma la München, în timpul unei pauze de cafea și îi invită să picteze la Baia Mare.

Colonia băimăreană funcționa după principiul „internaționalizării” taberelor de pictură, prin atragerea unui grup consistent de artiști care lucrau vara în Baia Mare și iarna la München.

Baia Mare devine astfel dintr-un oraș minier, un centru artistic de renume, un oraș cosmopolit și multicultural.

Călătoria dinspre Baia Mare înspre Țara Maramureșului reprezintă o promisiune emoțională, o energie magică care te încarcă spiritual.

Indiferent de ce anotimp vorbim, Țara Maramureșului are câte ceva de oferit pentru fiecare călător. Când ajungi aici spui că ai ajuns în Rai. Oamenii buni ca pâinea caldă, peisajele de basm și credința puternică fac din Maramureș locul în care Divinitatea, natura și oamenii și-au dat mâna în cel mai frumos mod cu putință.

De oriunde pornești să ne vizitezi, avem doar gânduri luminoase pentru tine: să te bucuri de peisajele frumoase ce te-nconjoară pe tot traseul, de ospitalitatea și bunătatea oamenilor de pe aceste meleaguri.

De la obiceiurile, meșteșugurile și tradițiile strămoșești până la atracțiile naturale impresionante, Țara Maramureșului oferă activități tuturor iubitorilor de călătorii, indiferent de vârstă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments