BUZIAȘ

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SF GHEORGHE | BUZIAȘ | VAMA BUZĂULUI | SĂVÂRȘIN | SOVATA | VALEA DOFTANEI

BUZIAȘ

Buziaș – pe urmele împărătesei Sissi

De ce este Buziaș una dintre Destinațiile Anului 2022? Pentru că este locul în care împărații au lăsat daruri din iubire și în care apele termale au făcut din stațiunea balneoclimaterică un loc faimos în toată Europa! Este localitatea unde fanfarele se întreceau în măiestrie sub foișoarele cu izvoare de apă minerală, iar astăzi, veverițele au chiar un festival al lor! Buziașul este mărginit de dealuri acoperite de viță de vie, care dau vinuri noi și unice, și le poți descoperi ajungând aici cu trenul sau pe autostradă de oriunde din România. Toate acestea fac din Buziaș cufărul plin de comori turistice și experiențe ce se așteaptă trăite de toți românii și nu numai! Buziaș este situat în Câmpia Banatului, într-un loc unde istoria, natura și tradițiile nobile se întâlnesc. Declarat localitate balneară încă din 1819, Buziaș este principala staţiune a judeţului Timiș, situată la doar 34 km de Timișoara. Unul dintre cele mai emblematice obiective turistice regăsite în Buziaș este Colonada acoperită. Creată în anul 1875 de împăratul Franz – Joseph pentru a servi promenadelor împărătesei Sissi prin parc, colonada este o construcție unicat în Europa datorită sculpturilor în lemn cu aspect de dantelă ce se întind pe 500m. Stațiunea Buziaș este unicul resort balneoclimateric de interes internațional din vestul țării, particularitatea stațiunii fiind dată și de concentrația aerului, similară unei locații situate la o altitudine de 1000 m.

Orașul Buziaș și-a păstrat până în prezent autenticitatea și farmecul, reușind să revigoreze tradiții vechi precum viticultura pe dealurile Silagiului. Zonă cu tradiție în producerea și comercializarea vinului, înregistrată de la începutul mileniului, în prezent Silagiu face parte din cele 5 zone viticole ale Banatului. Cultura, un element definitoriu al identității orașului Buziaș, este regăsită si în evenimentele organizate de-a lungul anului, evenimente care celebrează valorile locale: „Festivalul papricașului , vinului și al țuicii”, Zilele Culturii Buzieșene, Festivalul ,, Zilele Veverițelor ,,(Expoziție de costume populare, pictura , papusi, Concert pe Colonada). Colecţia de artă populară Iulia Folea Troceanu cuprinde peste 600 de obiecte colecţionate de Iulia Folea Troceanu: costume din zonă, ţesături din bumbac şi lână, obiecte din lemn şi ceramică. Gara Buziaș Legendele locului spun că prin această gară şi-au purtat paşii numeroase personalităţi invitate la evenimente culturale organizate în oraşul timişean sau care veneau la băi pentru a-şi îngriji sănătatea: Nicolae Bălcescu, Ion Luca Caragiale, prezent la premiera piesei \”O noapte furtunoasă\” (1911), George Enescu şi Bartok Bela, care au concertat aici (1929), apoi Constantin Tănase, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Petre Comărnescu, Ştefan Octavian Iosif, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Octavian Goga sau generalii Berthelot şi Mackensen. Gara din Buziaş rămâne şi martora tăcută a vizitei istorice pe care împăratul Franz Josef, împreună cu nepotul său, prinţul moştenitor Franz Ferdinand, a efectuat-o în septembrie 1898 aici, asistând la manevrele militare ale soldaţilor Coroanei campaţi în apropierea Pădurii Dumbrava şi a Dealului Silagiului.

Colecția de păpuși La Buziaș există o tradiție în arta păpușărească ce datează de 125 de ani, mai bine zis de la 1889, de când Ecaterina Brauer a adus de la Praga, un set de 13 papusi –marionete cu care a prezentat spectacole cu ocazia targurilor in limbile romana, germane si maghiara. Aero West, o școală de aviație de elită În anul 2014, pe aerodromul din Buziaș, și-a deschis porțile şcoala de aviaţie Aero West. Terasa La Aeroport Terasa La Aeroport este situată la cca 50 de metri de strada principală, în spatele Hotelului Silvana. Aici se află amplasat un avion unde se pot servi diferite bauturi răcoritoare, îngheţată, fresh, cafea, capuccino, cocktailuri si diferite bauturi alcoolice.

Primăria Buziaș a realizat în ultimii doi ani mai multe investiții în infrastructura pentru turism balnear a zonei. Unul dintre cele mai consistente proiecte, în valoare de peste 4 milioane de euro, se află în derulare și vizează lucrări în zona parcului din localitate, pietruirea aleilor, reparații ale străzilor adiacente, introducerea iluminatului, montarea mobilierului urban, realizarea unor fântâni arteziene, precum și cișmele cu apă minerală. De asemenea se află în derulare lucrări la rețeaua de canalizare a localităților aparținătoare orașului, în Silagiu, dar și lucrări privind dezvoltarea infrastructurii de apă. Orașul Buziaș a investit în anul 2021 în modernizarea Centrului SPA, în infrastructura hotelieră privind nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, dar și în creșterea capacității de producție a calității preparatelor culinare. Nu în ultimul rand, Primăria Buziaş şi Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanțare pentru proiectul Îmbunătățirea serviciilor educaționale aferente învățământului general obligatoriu și a spațiilor publice în oraș Buziaș. Proiectul are două componente. Prima vizează reabilitarea și dotarea Școlii gimnaziale din Buziaș și construirea și dotarea unei săli de sport. Prin acelaşi proiect se vor asigura inclusiv echipamentele și mobilierul necesare pentru buna funcționare a școlii. O altă componentă a proiectului vizează reabilitarea drumurilor publice pe o lungime de 5,4 km și a trotuarelor pe 8,89 km în Buziaș.

Descoperă Buziaș!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments