SF GHEORGHE

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SF GHEORGHE | BUZIAȘ | VAMA BUZĂULUI | SĂVÂRȘIN | SOVATA | VALEA DOFTANEI

SF GHEORGHE

Delta Dunarii este gazda celei mai frumoase povesti de dragoste, insa povestea este atipica fata de cele cu care suntem obisnuiti, pentru ca aceasta are trei protagonisti: Dunarea, Marea Neagra si Soarele. Istorie veche, dragostea dintre cei trei s-a infiripat in urma cu 10.000 de ani, iar de-a lungul timpului a trecut prin numeroase transformari. De la simplu golf la inceputul erei postglaciale, la laguna in Cuaternar, si pana la minunatia din timpurile noastre, Delta formata din celei trei brate: Sfantu Gheorghe, Sulina si Chilia. Vrajiti de istoria locului si atrasi de diversitatea biologica, an de an oameni de pe tot globul viziteaza Delta pentru a fi martorii unui spectacol exotic: sute de specii de inaripate, tot atatea de pesti si alte animale, peste 1500 de soiuri de plante, canale pline de plauri, plaje salbatice si o multitudine de nuante de verde al apei si albastru al cerului. Din totalul de 350 de specii de pasari observate in Delta Dunarii, 200 sunt specii protejate la nivel national si international. Gasca cu gat rosu este o specie protejata si amenintata, prezenta in Delta Dunarii cu un efectiv de 50% din populatia totala. Cormoranul mic, tiganusul si piciorongul sunt alte specii protejate de lege pe care le puteti zari pe cerul Deltei Dunarii.

Delta Dunarii este cea mai bine conservata delta din lume si a doua ca marime din Europa. Detine cea mai mare intindere de stuf din lume si este cea mai mare rezervatie cu zona umeda din Europa. Si acestea sunt doar cateva lucruri dintre cele multe pe care le puteti descoperi si explora aici. In Delta veti gasi cel mai tanar pamant al Europei. Gratie depunerilor permanente de aluviuni, Delta este in continua schimbare si creste anual cu aproximativ 40 de centimetri. Asta inseamna ca oricine se aventureaza prin aceste locuri poate face primii pasi pe pamanturi pe care nu a mai calcat nimeni inainte, exact ca un adevarat explorator! Pe cat de tanar este pamantul Deltei Dunarii, pe atat de veche este istoria sa. Zona este locuita de cel putin 7.000 de ani si reprezinta astazi cea mai cosmopolita unitate geografica de pe glob – alaturi de romani, traiesc alte 21 de nationalitati, dintre care cel mai bine reprezentate sunt rusii–lipoveni, ucrainenii, turcii si tatarii. Diversitatea de etnii a influentat si diversitatea de mancaruri traditionale din Delta: Storceagul – al carui secret il stiu rusii-lipoveni, Malasolka – preluata de la ucrainieni sau chiar rusi-lipoveni, Scordoleaua – o reteta greceasca si altele.

Sfantu Gheorghe este o localitate mica din comuna cu acelasi nume, din judetul Tulcea, Dobrogea, Romania. Aici, veti intalni cea mai intinsa plaja de pe litoralul romanesc (aproximativ 14 km lungime), cu un nisip extrem de fin. Poate, cea mai frumoasa plaja salbatica din Europa, unde pasarile exotice poposesc, iar caii alearga liberi. Tot aici, amintim si despre Insula Sahalin, care adaposteste sute de specii rare de pasari, despre canalul Erenciuc care este singura rezevatie de arin negru din Europa, dar si zona in care se adaposteste vulturul codalb, Epava remorcherului cu aburi Tuza si multe altele. Sfantu Gheorghe, un traditional sat haholesc, situat in locul in care Dunarea se varsa in Marea Neagra, este alegerea ideala pentru toti exploratorii de locuri si culturi diferite de familiar.

Un loc in care trebuie sa ajungi macar o data in viata. In vacanta ta la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii te vei putea bucura de o atmosfera linistita, in mijlocul naturii, dar si de o multime de activitati precum: excursii cu barca pe canalele Dunarii, plimbari romantice pe plaja, pana la varsarea Dunarii in Marea Neagra, sesiuni de birdwatching, gastronomia locala etc. In ultimii ani, satul Sfantu Gheorghe a devenit cunoscut ca fiind locul de intalnire al iubitorilor de film, la cel mai mare festival de film independent “Festivalul Anonimul”. O traditie care aduna an de an, peste 1000 oameni din toate colturile lumii. Va asteptam si pe voi la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, cu rugamintea de a avea grija pentru natura, flora si fauna si de a duce mai departe vestea.

Descoperă Sfântu Gheorghe!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments