VALEA DOFTANEI
Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SF GHEORGHE | BUZIAȘ | VAMA BUZĂULUI | SĂVÂRȘIN | SOVATA | VALEA DOFTANEI
VALEA DOFTANEI
Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, cu multe valente turistice si lipsit de surse de poluare si degradare a mediului. Campina lui Grigorescu si Hasdeu se afla la rascruce de drumuri. Din ea pleaca in directia nord o sosea ce serpuieste pe valea apei Doftana. Dupa ce Iasi in urma colinele domoale, muzeul Doftana de la Telega si cheile Brebului, valea se ingusteaza, capatand frumuseti montane desavarsite. Inainte de intrarea in localitatea Valea Doftanei, apele raului au fost zagazuite prin constructia barajului de la Paltinu, formand un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu \” o mica mare montana\” – zona turistica de mare atractie. Comuna Valea Doftanei este situata in nordul judetului Prahova, in zona Carpatilor de Curbura, pe cursul mijlociu al raului cu acelasi nume. Ea se afla situata in partea nordica a judetului Prahova, intre vaile Prahova si Teleajen. Relieful muntos al acestei localitati este mai accentuat catre nord, unde este limitrofa cu judetul Brasov. Acolo, spre obarsia Doftanei se inalta masive muntoase ca: Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica.
Zece obiective din comuna Valea Doftanei sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: două case din 1920 din satul Teșila; ansamblul rural (sfârșitul secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea); gospodăria de oier Frusina Roșca (sfârșitul secolului al XIX-lea), ansamblu alcătuit din casă și anexe (saivan, bucătărie de vară, grajd și fânar); casele Constantin Bran (1868), Ibrian Gh. Pompiliu (1928), Ion Pochișna (1900), Maria Cârstea (1928) și Luxandra Neagu (1930); și ruinele bisericii „Sfinții Voievozi” (mijlocul secolului al XIX-lea) aflat în cimitir (ultimele opt, toate în satul Trăisteni). Cea mai mare atractie a comunei este lacul Paltinu, o oaza de liniste si relaxare, denumit si \”marea de la munte\”, luciul apei este de culoare verde smarald – începând din luna aprilie şi până la final de august, în zilele cu cer senin, lacul Paltinu capătă o culoare specială. Această culoare se atenuează în sezonul rece pe margini, pe toată circumferinţa luciului apei se află o pădure de brazi şi foiase. Verdele crud al pădurii se reflectă de multe ori în lac, oferindu-i astfel o culoare unica care iti taie rasuflarea si in a carei nemarginire, te poti cufunda si uita de toate grijile cotidiene. Incepand cu anul 2002, in luna septebrie , in comuna Valea Doftanei se desfasoara \”Festivalul Cascavelei\”, o serbare campeneasca ce are la baza un produs traditional, numit \”cascavea\”, alaturi de alte produse traditionale, specifice zonei. La acest festival sunt invitati artisti care anima atmosfera in cele 3 zile in care se desfasoara acest indragit eveniment. Turistii care vor pasi in comuna Valea Doftanei, cu siguranta ca vor reveni, deoarece locurile si peisajele sunt deosebite, autentice si pitoresti, iar oamenii sunt niste buni gospodari si ospitalieri. Stim ca suntem subiectivi si melancolici totodata cand trebuie sa povestim despre Valea Doftanei, unde noi suntem si ne simtim \”acasa\” si de aceea, va invitam sa ne vizitati pentru a va crea propria parere si imagine despre VALEA DOFTANEI.
Ca orice comuna, Valea Doftanei are o \”Strategia integrată de dezvoltare locală a Comunei Valea Doftanei 2017-2023\”, care defineşte o imagine clară a obiectivelor strategice şi a căilor de operaţionalizare a acestora, asumate de către administraţia publică locală .Strategia de dezvoltare reprezintă un document important pentru dezvoltarea Comunei Valea Doftanei si reprezinta un instrument util al autorităţii publice locale din mai multe perspective: • permite identificarea nevoilor de dezvoltare, respectiv a potenţialului de dezvoltare a zonei; • permite utilizarea eficientă a resurselor, prin direcţionarea acestora către priorităţile de dezvoltare stabilite; • permite identificarea unor soluţii la problemele cu care se confruntă şi operaţionalizarea acestora; • permite atragerea de fonduri din surse rambursabile şi/ sau nerambursabile; • permite transparenţa decizională, elaborarea strategiei implicând un proces de consultare publică. Pe facebookul primariei Valea Doftanei puteti vizualiza in timp real tot ce se intampla important in comuna noastra, puteti afla informatii utile si puteti lua parte la toate activitatiile desfasurate in locatitatea noastra, ba mai mult sunteti asteptati sa va spuneti parerea cu privire la diferite probleme si dificultati, pe care le intampinati. Sloganul nostru este: \” impreuna vom gasi solutia rezolvarii problemei dumneavoastra!\” Primaria Valea Doftanei dispune de o echipa tanara si dinamica, dispusa in orice clipa, sa ajute contribuabilul, cetateanul sau turistul aflat in trecere. Cea mai mare actiune de promovare a noastra o facem in luna septembrie, odata cu desfasurarea \”Festivalului Cascavelei\”, despre care am vorbit mai sus.