GALAȚI

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SIBIU | BUCUREȘTI | ORADEA | HUNEDOARA | TIMIȘOARA | SUCEAVA | GALAȚI

GALAȚI

Galați, orașul binecuvântat de Dunăre! Dragă călătorule, bine ai venit în Galați, orașul teilor și al „Dunării albastre”, centru cultural și de dezvoltare, cu istorii și tradiții bogate. În trecut, mai cunoscut în lume decât în micuța Românie, un oraș multicultural, modern, cosmopolit și vibrant, Galați păstrează eleganța vremurilor de demult, afișând în același timp o atmosferă universitară distinctă și o arhitectură deosebită, specifică regiunii dunărene. Aici navigația se întâlnea cu aviația, învățământul se întâlnea cu siderurgia, turismul se întâlnea cu producția. Pe orice traseu pornești, Galațiul ți se dezvăluie prin bijuteriile sale arhitecturale, prin bisericile monument istoric, prin muzee, parcuri și grădini, dar și prin atracțiile naturale din împrejurimi. Galați, vechea capitală a Ținutului Dunării Principala atracție a orașului este Faleza Dunării, o adevărată coloană vertebrală a turismului în Galați. Cu o lungime de 4 km, dispusă în două trepte (faleza superioară și faleza inferioară), este considerată cea mai lungă faleză de promenadă de pe cursul Dunării.

De-a lungul falezei vei întâlni 40 de sculpturi metalice, parte din ele realizate încă din anii ‘70, cu ocazia primei tabere de sculpturi în metal, transformând-o astfel în unul dintre cele mai mari muzee în aer liber ale Europei. Faleza este parte integrantă din viața locuitorilor orașului, este terenul de sport în aer liber pentru iubitorii de mișcare, dar și loc de inspirație pentru fotografii amatori sau profesioniști, ocazional organizându-se diferite manifestări de artă stradală, concerte, expoziții. Tot aici, pontoanele-restaurante și cafenelele, chic sau boeme, îmbie călătorul să guste bucate proaspete din gastronomia cu specific pescăresc, iar printre deliciile culinare din rețetarul local regăsim scrumbia dunăreană, ce nu are egal, cu mămăliguță aburindă și mujdei de usturoi. La capătul vestic al Falezei, tronează vizibil din orice punct al orașului, Turnul de Televiziune, construcție unică în România, cu turnuri gemene în Canada (Toronto) și Germania (Berlin). Restaurantul din vârful turnului reprezintă un punct de referinţă al oraşului şi constituie o raritate mai ales prin forma lui aerodinamică, căci mesele sunt plasate circular, astfel încât, din orice punct puteți avea o minunată panoramă a orașului. Trecem împreună pragul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”.

Grădina Botanică, aflată în jurul clădirii Complexului Muzeal, oferă vizitatorilor clipe de relaxare prin flora și vegetația pe care le prezintă, dar și prin Grădina Senzorială, unică în România prin aleea terapeutică – pe care publicul se poate plimba … desculţ. Observatorul astronomic de aici este cel mai mare și mai modern din țară, singular în România prin acoperișul tractabil; puteți vizita aici şi două expoziţii permanente dedicate Sistemului Solar şi Universului. La porţile estice ale Galaţiului, tot în imediata vecinătate a falezei, se ridică biserica-fortificată monument istoric „Precista”, cea mai importantă ctitorie a epocii și cea mai veche construcţie din oraş. Terminată în 1647, biserica a suferit, în lunga sa istorie, multe distrugeri, căci încă din secolul al XVII-lea îndeplinea o dublă funcție: lăcaș de cult și cetate de apărare împotriva cotropitorilor. Potrivit legendei, deasupra altarului Bisericii Precista din Galaţi exista o cameră mare, în care, în timpul năvălirilor oştilor otomane, erau puse la adăpost obiectele de valoare. Tot în această încăpere s-ar fi aflat şi intrarea secretă în tunelul legendar pe sub Dunăre, care, în urmă cu un secol, a fost astupat cu pământ la ambele capete. Galați, orașul Palatelor – la pas pe Aleea Domnească Galațiul era recunoscut în trecut pentru „portul foarte animat, unde veneau corăbii din Istambul, din porturile Mării Negre, din Egipt, din Barbaria (Africa de Nord) pentru cereale şi lemne, dar şi pentru peşcheşul turcesc”, astfel că la începutul secolului al XX-lea, se construiește Palatul Navigației, primul edificiu care să reprezinte orașul între atâtea agenții de navigație străine aflate atunci pe malul gălățean al Dunării.

Cunoscută drept vechea „Gară fluvială a orașului”, clădirea păstrează și acum parfumul epocii în care curse regulate Galați-Viena plecau cu vapoare austriece cu abur pe cursul Dunării. Îndepârtându-ne de Faleză, pornim spre inima orașului, trecem pe lângă „Piațeta de la Faleza Dunării”, dominată de impozantul „Ion C. Brătianu, cu privirea în zare, iar cu mâna dreaptă arătând parcă spre Basarabia şi Gurile Dunării” și urcăm agale pe aleea încununată de tei – unde adesea au loc târguri de antichități sau gastronomice – către Piața Regală, zonă pietonală, însuflețită de terase boeme și fântâni arteziene, unde gălățenii sunt foarte prezenți în perioada estivală și unde adesea au loc reprezentații artistice în aer liber. Ne poartă pașii mai apoi prin „fruntea oraşului, partea liniştită şi luminoasă a Galaţilor” – Strada Domnească, o adevărată bijuterie a urbei „cu parfumul ei, aparte, inconfundabil, şi nu numai datorită teilor seculari care o străjuiesc şi care, la vremea înfloririi lor, învăluie cu mirosul lor tot oraşul, dar şi pentru aerul de bunăstare şi eleganţa impozantelor ei palate şi clădiri, cu o arhitectură inspirată şi de bun gust”.

Admirăm rând pe rând, Palatele Galațiului, de la fostul Palat al Justiției, actualul sediu al rectoratului Universității „Dunărea de Jos”, cu a sa „Sală a pașilor pierduți”, la Palatul Administrativ, actualul sediu al Instituției Prefectului Județul Galați, pe al cărui fronton se găsește instalat un ceas de mari proporții, fiecare oră fiind marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals „Valurile Dunării\”, capodoperă de renume mondial a compozitorului gălățean Iosif Ivanovici. Vis-a-vis de cel din urmă, regăsim Teatrul Dramatic „Fani-Tardini”, inițiator al emblematicului „Festival Național de Comedie”. Clădirea fusese proiectată ca un vis cultural multifuncţional, iar pe fronton admirăm un extraordinar basorelief, cu eroi din poveştile româneşti, Cosânzeana, Făt-Frumos, balaurul, dar şi cu bogăţiile zonei: apa, peştele, strugurii. Dacă am coti pe lângă Teatrul Dramatic, pe strada Eroilor, cunoscută local drept Aleea Consulatelor, am regăsi deosebite bijuterii de patrimoniu arhitectural, rămășițe ale unei povești de odinioară când Galațiul găzduia 16 Consulate, între care cele ale Statelor Unite, Franța, Italia, Marea Britanie, Turcia. Dacă ne-am avânta însă spre Valea Orașului, pe Strada Gării și apoi pe strada Mihai Bravu, am ajunge la vechiul Palat al Comisiei Europene a Dunării – actuala Bibliotecă Județeană „V.A.Urechia” – care și-a avut sediul aici la Galați, pe vremea când urbea noastră beneficia de statutul de „porto franco”. Continuându-ne promenada pe Strada Domnească, pașii ne aduc în fața Catedralei Arhiepiscopiei Dunărea de Jos „Sfântul Apostol Andrei\”, un monument arhitectural autentic cu elemente de stil neoromânesc și cu o originală frescă interioară, ce îi are drept ctitori pe chiar regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen și regina Maria.

Încheiem turul Palatelor din Galați cu Palatul Episcopal, clădire ce găzduieşte astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, catapeteasmă a ortodoxiei la malurile Dunării. Datorită arhitecturii sale excepţionale, pusă în valoare de un parc frumos şi bine îngrijit (Grădina Publică cu a sa emblematică fântână arteziană al cărei mozaic circular exprimă prefigurat principalele activități economice ale orașului), având utilităţi moderne la acea vreme, Palatul Episcopal de la Galaţi a fost vizitat, în mai multe rânduri, de familia regală. Preferată pentru promenadă Gălățenilor, Strada Domnească rămâne o adevărată bijuterie a orașului, cea mai lungă alee cu tei, în continuare „purtând emblema traiului prosper al unui oraş de oameni înstăriţi”. Galați, oază în sezonul estival Dacă Therme a devenit celebru în 2016, fiind considerat cel mai mare complex termal din Europa, anul 2021 aduce o nouă premieră: Plaja Dunărea – cea mai mare plajă urbană din Europa, construită pe malul Dunării, chiar la Galați. Construită la sfârșitul anilor ‘70, Plaja Dunărea era unul dintre cele mai importante locuri de distracție ale regiunii, iar o dată modernizată, se dorește a fi noua destinație de divertisment din România care să atragă atât turiști din țară, cât și de peste hotare. Cu 3 beach baruri, piscină cu valuri, piscină relaxare și piscină copii, Aqua Park cu tobogane pentru toate categoriile de vârstă, zonă de food-court, zonă des port, fitness și yoga în aer liber, bungalouri spa și chiar și o bibliotecă pe plajă, complexul de agrement Plaja Dunărea oferă oportunitatea unei escapade estivale de weekend la îndemâna oricui, făcând din Galați, alături de toate celelalte obiective prezentate o posibilă destinație turistică de tip city break, de explorat și petrecere a timpului liber.

Descoperă Galați!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments