SIBIU

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SIBIU | BUCUREȘTI | ORADEA | HUNEDOARA | TIMIȘOARA | SUCEAVA | GALAȚI

SIBIU

Cele peste nouă veacuri de istorie au modelat Sibiul transformându-l într-una din cele mai cunoscute destinaţii culturale şi turistice din România. Sibiul este un oraş care, dincolo de istoria şi patrimoniul bogat, oferă experienţe, trăiri şi sentimente de neuitat. Sibiu festivalier Comunități locale și artiști internaționali se întâlnesc anual la Sibiu, la festivaluri de teatru, film artistic și film documentar, folclor, muzică simfonică, rock, jazz, artă stradală, modă, fotografie, gastronomie, la maratoane și competiții sportive. Din aprilie până în decembrie, întregul oraș devine o scenă imensă pentru exprimare artistică. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și spectacolele Teatrului Național Radu Stanca, spectacolele Teatrului GONG, concertele Filarmonicii de Stat Sibiu, Festivalul de Film Astra, Festivalul de Jazz, Feeric Fashion Week, TIFF Sibiu, Carl Filtsch-festivalul de muzică clasică, Festivalul de muzică rock ArtMania, Sibiu Opera, Focus in the Park, Street Art Festival, Sibiu Music Fest, festivalurile de folclor „Cântecele munților‟ și „Ioan Macrea‟, Târgul olarilor și Târgul de Crăciun sunt evenimentele reper ce dau personalitate vieții culturale a orașului.

Mai mult, Sibiul este anual gazda unor evenimente sportive apreciate la nivel internațional −Turul ciclist al Sibiului, Raliul Sibiului, competiția de tenis Sibiu Open − , completate de cele inedite precum turneul de volei pe nisip, Sibiu Sands în Piața Mică sau Maratonul Internațional Sibiu. Street Art Tour pe bicicletă este un mod inedit de a descoperi cartierele Sibiului, care au devenit o imensă galerie de artă în aer liber grație celor peste 100 de picturi murale create de artiști români și internaționali în cadrul celor șapte ediții ale Festivalului de Street Art (SISAF, www.streetartfestival.ro). Sibiu, un oraş SMART Sibiul este un oraş în trend cu noile tendinţe. Turiştii pot folosi aplicaţia Sibiu City App, un instrument util pentru a afla informaţii legate de oraş, atracţii, evenimente, cazări, posibilităţi de transport. Tot cu ajutorul acestei aplicaţii se pot bucura de un audio tur în centrul istoric al Sibiului sau îşi pot rezerva o vizită alături de un ghid local. Aplicaţia Questo oferă posibilitatea unor tururi tematice interactive de descoperiere a oraşului şi împrejurimilor.

În Muzeul Astra oaspeţii pot trăi experienţa VR – o nouă experiență multimedia ce combină digitalizarea şi realitatea fizică – o lume 3D animată a satului tradiţional românesc cu diverse scene de viaţă, peisaje, natură, arhitectură şi tradiţii. Sibiu, activ şi verde Oaspeţii care sosesc la Sibiu se pot bucura de natura din mijlocul oraşului printr-o plimbare recreativă în parcul Sub Arini. Panourile informative oferă informații despre ecosistem şi biodiversitatea parcului. Turiştii activi pot să-şi continue plimbarea din parcul Sub Arini, prin Pădurea Dumbrava, până la Grădina Zoologică şi Muzeul în Aer Liber ASTRA. Sibiu, un oraş boem, romantic Sibiul este o destinaţie de city-break ideală pentru îndrăgostiţi. Mână-n mână, alături de o cameră foto, aceştia pot admira apusul romantic de pe Podul Minciunilor ori de pe Pasajul Scărilor- un selfie la apus, de pe zidurile cetăţii, va atrage admiraţia tuturor. Pot face plimbări lungi pe străduţele pitoreşti ale Oraşului de Jos iar apoi pot degusta un pahar de vin local pe acorduri romantice de pian, la terase. Dacă doresc să se revigoreze, se pot lăsa seduşi de mrejele spa-ului la Baia Populară. Curioşii pot descoperi centrul istoric cu turnurile şi zidurile de apărare, pieţe spaţioase ori piaţete lăturalnice cu o diversitate de stiluri arhitectonice, pasaje misterioase, străzi cochete, ochi iscoditori pe acoperişuri, turnuri de biserici maiestuoase, curţi interioare tainice, muzee cu renume internațional şi mici galerii de artă cu expoziţii tematice captivante. Sibiu, oraş insolit Sibiul e un oraş care caută mereu să se reinventeze.

Cu fiecare vizită, oaspeţii săi descoperă atracţii şi experienţe noi. Colecţia de picturi murale stradale se îmbogăţeşte de la un an la altul, astfel pasionaţii de artă neconvenţională vor încerca un tur street art cu totul inedit. Oaspeţii gurmanzi pot experimenta la Sibiu tot ceea ce înseamnă conceptul de slow food cu târguri şi pieţe de produse locale, festivaluri de gastronomie unde pot degusta preparate delicioase direct de la producători. Vizitatorii se pot bucura de ambianţa destinsă a restaurantelor cu bucătărie contemporană, creativă dar şi de numeroasele cafenele ce îmbie încă din prag cu tot felul de arome. Pentru toate acestea şi multe altele, Sibiu este singurul oraş din România cu 3* în Ghidul Verde Michelin, fiind o destinaţie nu doar pentru un city- break ci mult mai multe escapade de weekend mereu unice, de neuitat!

Contextul pandemic, dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii şi presiunea asupra mediului înconjurător au influențat tendințele de călătorie, dar și prioritățile destinaţiei Sibiu. Investițiile publice s-au concentrat pe activități de punere în valoare a patrimoniului local, cultural și natural, pe mobilitate durabilă și digitalizare, dar și pe susținerea în continuare a energiilor locale prin cofinanțarea cu bugete importante a Agendelor culturală, sportivă și a comunității. Baia Populară Sibiu a fost redeschisă publicului în 2021 după ample lucrări de renovare care i-au adus premiul juriului la Bienala de Arhitectură Transilvania. Clădirea în stil Art Nouveau a fost transformată într-un modern centru spa cu bazin de înot, saune și spații pentru terapii și relaxare. Este locul ideal de revigorare, pentru cupluri, familii cu copii și grupuri mici. Centrul de Informare Turistică (CIT) din Piaţa Mare a fost modernizat în anul 2020. Videowall-uri ce recompun viața culturală și sportivă a orașului, tablete interactive cu Sibiu city app, bănci inteligente pentru gadgeturi contribuie la o experiență de calitate, inclusiv pentru cei mai tineri vizitatori. Spațiul generos este folosit de operatorii culturali pentru expoziții tematice și pentru proiecte ale comunității. Noile tehnologii asigură accesul la atracțiile și serviciile destinației rapid, 24 h/24. Sibiul este prima destinație turistică din România cu aplicație turistică, Sibiu city app, încă din 2013.

În anul 2021 conținutul a fost îmbogățit și cu un tur audio de explorare a centrului istoric, iar un podcast despre istoria orașului este noutatea primăverii 2022. Mulți dintre operatorii culturali au făcut tranziția spre oferte digitale pentru a rămâne aproape de publicul fidel, a facilita accesul la bilete, dar și pentru a ajunge în casele pasionaților de artele spectacolelor din întreaga lume. Teatrul național Radu Stanca a creat Scena digitală, Teatrul Gong și Filarmonica de Stat au dezvoltat aplicații. Muzeul Astra a dezvoltat experiențe VR și multimedia ce combină digitalizarea cu realitatea fizică, într-o lume 3D animată a satului tradițional. Sibiul a fost întotdeauna un oraș aproape de natură. Linia Verde nr. 3, deservită de microbuze electrice, oferă posibilitatea de deplasare în centrul istoric și împrejurimi, facilitând accesul de la gară la infrastructura de cazare și la cele trei piețe agro-alimentare apreciate de călătorii gurmanzi, Piața Cibin, Piața Transilvania ș Vinerea Verde. Noul sistem de închiriat biciclete Sibiu BikeCity propune o alternativă eco-responsabilă de a experimenta destinația, oferind posibilități agreabile de descoperire atât a zonei turistice centrale, dar mai ales a celor mai puțin cunoscute, din împrejurimi precum: traseul verde Parcul ASTRA-Parcul Sub Arini-Zoo-Muzeul ASTRA-Pădurea Dumbrava, cartierul Gușterița sau malurile Cibinului. Sibiul este, de asemenea, legat prin piste de biciclete de localităţile învecinate Răşinari, Cisnădie şi Cisnădioara.

Pasionaţii de ciclism vor avea la dispoziție peste 500 de biciclete inteligente, triciclete pentru seniori şi triciclete pentru persoane cu dizabilităţi. Acestea vor fi accesibile în tot oraşul, la cele peste 40 de staţii de închiriere. Complexul de agrement nautic Lacul lui Binder își deschide porțile vara aceasta pentru amatorii de sporturi acvatice. Investiția municipalității completează oferta de agrement a Sibiului cu facilități moderne pentru schi nautic, wakeboarding, caiace, terenuri de sport pentru volei pe nisip sau locuri de joacă plutitoare. Zonele de promenadă sunt potrivite pentru plimbări cu trotinete, biciclete sau role. Sezonul cald va debuta așadar cu multă distracţie la Sibiu!

Descoperă Sibiu!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments