TIMIȘOARA
TIMIȘOARA
Avangarda la ea acasă – Timișoara Orașul florilor și al parcurilor, orașul premierelor și al avangardei culturale, câștigătoarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara se înfățișează vizitatorilor ca un oraș multicultural, modern, inovator și progresist, care păstrează vie amintirea vremurilor trecute, prin patrimoniul său istoric, arhitectural și cultural. Timișoara este cel mai mare oraș din vestul României, este reședința județului Timiș și cel mai important centru de afaceri, cultural și stiințific din zona Banatului. Devenit un pol de interes la nivel regional, național și internațional, Timișoara este și unul din cele mai importante centre universitare din România, având anual peste 40.000 de studenți. Aflată la 550 km distanță de capitala București, orașul Timișoara este situat la intersecția drumurilor europene E70, E671, este conectată la autostrada A1 și face parte din Coridorul Pan-European IV, care leagă orașe din Europa Centrală cu orașe din sud-estul Europei. Timișoara constituie un nod pentru traficul internațional datorită Aeroportului Internațional „Traian Vuia” și a rețelei feroviare și rutiere dense.
Este și un important centru universitar din România, cu peste 40.000 de studenți anual. Situat la granița cu Serbia și Ungaria, orașul s-a clădit pe baza toleranței și cooperării, devenind un spațiu al interferențelor culturale. De-a lungul timpului diverse etnii, stabilite aici, au adus cu sine modele culturale și spirituale, care nu s-au exclus unele pe altele, ci s-au întrepătruns, formând interculturalitatea de azi. În prezent populația este alcătuită din români, maghiari, germani, sârbi, bulgari, evrei, italieni, romi ș.a., care trăiesc în armonie, au comunități active, cu instituții culturale și religioase. Patrimoniul arhitectural al orașului este deosebit de bogat. Clădirile din cartierele istorice Cetate, Fabric și Iosefin reflectă influențele arhitecturii europene, începând din perioada barocă. Centrul cuprinde patru piețe urbane, pietonale: Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Victoriei și Piața Sf. Gheorghe, fiecare prezentând dimensiuni și stiluri arhitecturale diferite, ce conferă centrului șarmul caracteristic. Prin numeroasele instituții de cultură și artă – teatre, filarmonică, operă, organizații culturale, centre culturale, ansambluri artistice, muzee, galerii de artă, facultăți de profil, Timișoara prezintă locuitorilor și vizitatorilor săi o ofertă culturală valoroasă și diversificată fiind singurul oraș din Europa cu trei teatre de stat în trei limbi diferite – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat „Csiki Gergely”.
De asemenea, Opera Română Timișoara, Filarmonic „Banatul” Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara prezintă spectacole și concerte de înaltă ținută artistică și sunt foarte active în promovarea schimburilor naționale și internaționale. Pe lângă instituțiile culturale de stat, sunt numeroase alte organizații de cultură și artă care contribuie la viața efervescentă a orașului. Multe dintre evenimentele artistice se desfășoară în spații publice și în locuri neconvenționale precum piețele orașului, parcuri, malurile Begăi, Muzee, clădiri istorice, biserici.
Timișoara va fi în anul 2023 Capitală Europeană a Culturii, iar acest program a modelat și influențat o mare parte a investițiilor din oraș. Pe de o parte, prin Ministerul Culturii sunt finanțate trei contracte ce vizează obiectivele de investiţii pentru asigurarea infrastructurii culturale necesare desfăşurării programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, proiecte în valoare de 22.503.267 de lei, iar beneficiarul este Municipiul Timişoara. Obiectivele de investiţii finanţate sunt: reabilitarea cinematografului Dacia, a cinematografului Victoria şi transformarea unei clădiri din spital de dermatologie în spaţiu multicultural.