Te invităm să fii un Explorator, nu doar un simplu Turist!
La o primă întâlnire, bătrânul Sfântu Gheorghe te va invita să descoperi locul în care Dunărea se îmbrățisează cu Marea Neagră. Un loc magic, accesibil doar cu barca, cu drumuri neasfaltate, acoperite de nisip.
Te va încuraja să uiți de încălțări și să începi să cunoști Delta așa cum este ea. Vei vedea că Sfântu Gheorghe respiră un aer de exotism care te va surprinde de fiecare dată și care-ți va aduce un zâmbet pe buze la rememorarea vacanțelor petrecute pe plaja sălbatică.
30 de km de plajă sălbatică te așteaptă în Sfântu Gheorghe
Mărginită doar de vegetația spontană, cu un minimum de amenajare la intrarea dinspre sat, plaja din Sfântu Gheorghe pare nesfârșită și te invită să descoperi, la fiecare vizită, un nou loc liniștit, doar al tău (și poate al văcuțelor din sat și pescărușilor care te vor acompania)!
Delta, care este cel mai tânăr tărâm al Europei, locul de întâlnire al speciilor de păsări care vin să cuibărească doar aici sau care o tranzitează în migrațiile sezoniere, are ceva nou să-ți ofere la fiecare revedere. Aici vei găsi cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume, cea mai mare colonie de pelicani comuni și poate cea mai mare pasăre din România, pelicanul creț (cu o anvergură a aripilor de 3 m).
Zone strict protejate, precum Pădurea Letea (cea mai nordică pădure subtropicală din lume), Pădurea Caraorman (unde vei găsi specii seculare de stejar) sau insula Sacalin, situată în apropiere de Sfântu Gheorghe (la o oră de mers cu barca), te invită să le asculți poveștile, să le (re)descoperi și să te bucuri de plăcerea de a explora locuri unice în lume, aproape de casă.
Specii de păsări
Peste 350 de specii de păsări pot fi văzute tranzitând spațiul deltaic, dintre care 200 sunt protejate la nivel național și internațional. În topul speciilor prezente sunt gâsca cu gât roșu (50% din populația mondială) – specie amenințată, cormoranul mic (60% din populația mondială) și specii rare ca țigănușul, lopătarul, corcodelul sau piciorongul. Specii pe care le vei întâlni în excursiile tale cu barca pe canalele Dunării.
Fii oaspetele speciilor de păsări care cuibăresc în stufăriș, lasă-te purtat pe canalele Dunării către locuri accesibile doar de către o canoe, află secretele Deltei și trăiește o experiență inedită la noi, la Sfântu Gheorghe.
Poate cel mai cosmopolit loc din România, Delta găzduiește 22 de naționalități dintre care cele mai bine reprezentate sunt rușii – lipoveni, ucrainienii, turcii si tătarii. În Sfântu Gheorghe, locuitorii sunt de origine ucraineană, ortodocși de rit vechi și poartă denumirea de „haholi”.
Haholi care ne-au șoptit rețeta pentru cel mai bun storceag (ciorbă de sturion), un deliciu specific satului Sfântu Gheorghe. Tot aici poți încerca dulceața de pește, Malasolka (mâncare tradițională pescărească din pește sărat (rețetă preluată de la ucraieniei și rușii-lipoveni) și Scordoleaua (rețetă lipovenească veche – un amestec de piure de cartofi, pește fiert și mult usturoi).
Bătrânul Sfântu Gheorghe te invită vara aceasta să îl cunoști, să îi deprinzi obiceiurile și dragostea pentru plimbările pe plajă la lăsatul serii și pentru sesiunile de meditație pe ponton, acompaniat doar de câțiva grauri.
Sursa: greenvillage.ro