RESTAURANT KIBUȚ, JUDEȚ CARAȘ-SEVERIN
Viața la țară în cel mai frumos sătuc din România, Gărâna, cu cea mai firească poetică a spațiului.
O timișoreancă și un bucureștean, sătui de betoane și îndrăgostiți de Gărâna.

Pasiunea (mare, mare) pentru gastronomie, împletită cu pregătirea noastră în domeniul artelor, ne-au așezat firesc în sătucul vestit pentru rafinate cântări de jazz și case albe cu vedere la munți.

Kibuț este un proiect frumușel, aici gătim cu gust bun și cu bun gust (așa umblă vorba), punem muzică mișto pe radioul nostru online, Radio Kibuț, și pentru că ne plac lucrurile frumoase am deschis și-un concept-store. Diminețile ascultăm Rapsodia Română dirijată musai de maestrul Celibidache, însoțită de glasuri mici de păsărele, cu privirea tolănită-n peisajul spectaculos. Vara. Iarna e altă poveste: cu mănuși, lopeți și-o pălincă, facem cărare în zăpadă. Câteodată ne însoțesc căprioare sau vulpi.

Avem și o mică grădină cu pătuțuri pentru plante aromatice, dovleac Hokkkaido, trandafiri, măcriș, ardei, varză, condurul doamnei și-alte cele de trebuință în bucătărie.

Găzduim câte-un podcast, concert, vernisaje, conversații vii și-o bibliotecă grozavă. În timpul liber scriem, cutreierăm dealurile, pădurile și munții din minunatul Banat Montan ori proiectăm case mici cu suflet mare.
Cu mare finețe, pentru distilarea ideii de kibuț am extras două trăsături mai mult decât seducătoare: ‘’colectiv’’ și ‘’trai simplu’’. Multă lume ne întreabă ‘’de ce Kibuț?’’. Un răspuns exhaustiv ar fi ‘’nu puteam să-l numim Falansterul de la Gărâna’’, suna a oarece calamitate :) Ideea e una foarte simplă: noi considerăm că acest tip de organizare administrativă este modelul satului universal, românesc dacă vreți, unde exista mai mult decât o comunitate, era comuniune.

Departe de betoane, de orașul cenușiu cu reclame vivide și agresive, de păreri, judecăți și răutăți, până la urmă departe de ispite, cu privirile agățate în brazi ca într-un perpetuum Crăciun, încercăm să rămânem drepți, să ne bucurăm de frumusețea vieții la țară.

Un creuzet de idei, exact ca fratele Musiu (restaurantul nostru din Timișoara, onorat în 2018 și 2019 de către ghidul gastronomic Gault & Millau și pe care l-am închis odată cu mutarea noastră la munte), Kibuț-ul adună oameni fini în jurul șemineului, iarna, ori la umbra deasă a brazilor din grădină, în lunile calde. Găzduim expoziții de artă, câteva concerte, o bibliotecă (cu volume frumoase, de filozofie, artă ori dogmatică) pentru cei care ne calcă pragul, un concept store și un restaurant.

În bucătărie se coc plăcinte și pâini vrednice, după vechi rețete românești, așezate pe foi de varză ori frunze de nuc, în cuptorul cu lemne, cum altfel?!. Pregătim și dulcețuri, siropuri, murături ori creme de brânzeturi locale, pate de casă, gogoșari murați cu sos de șofran și câte și mai câte, de sezon, rânduite mai apoi, cu grijă, în pivniță, splendide mâncăruri din amintiri… Practicăm și puțină filosofie, ne dedăm la rafinate încercări gastronomice, spume savante, creme simandicoase, deserturi care ne amintesc de copilărie, cercetăm bucătăria locală, ne dedăm la foraging, culegem, cercetăm, încercăm…

Din dragoste mare pentru muzică am pus la cale un radio online, radio Kibuț, care însumează piesele dragi nouă și care rotunjesc frumos idea de ‘’acasă’’, idee susținută de amenajarea ‘’urban chic’’ pe care am promovat-o în câteva proiecte personale, evident și aici, la Gărâna.

Scriem și o carte cu rețete grozave, ascunze în spatele unor versuri ori proză scurtă, amintiri de preț din copilărie.

Și, nu în cele din urmă, proiectăm căsuțe mișto, din lemn, ori saune cu design scandinav și sobe șmechere; BJØRK.

De 4 ani o avem și pe Nuca în povestea Kibuț-ului, o minune de cățel (în fapt, e o pisică în haine de pitbull red nose) care adoră oamenii, râde la comandă, cutreieră pădurile, sforăie și are fotoliul ei scandinav, la fereastră :)
Poetica spațiului gărânez ne ‘’împinge’’ la tihnă, frumos și firesc. Ne adunăm să rezistăm…
g_bfnhu66sm3nzud8zr3at1rhm6.jpeg
g_y5vjsl2acicrfa079w6x2odbi.jpeg
g_mbu7p9jppu0ungkf99tij7ich.jpeg
g_jxsb1ntwp0f21uyej3kycuffv.jpeg
g_5nfilp9dcobxqb7j30oupwr20.jpeg
g_t7m4e2ka9iyf5gi7db35pulny.jpeg
g_vpqyzhma7vb7kn147jk8j71lu.jpeg
g_4womeustretutg23dngehql2z.jpeg
g_n0sllmro3zwlj0tp6mp5enh2u.jpeg
g_r31vdtrnzgfvq1hxe1bgkegwo.jpeg
g_68l2he1jirvlom72lwaogldfd.jpeg
g_lh1e5r3qqcqj2u9d51jabu7cz.jpeg
Social Media