COMPLEXUL MUZEAL „SAHARNA-ȚÎPOVA”, REZINA, REPUBICA MOLDOVA
Complexul Muzeal „Saharna-Țîpova” - tărâmul legendelor, unde timpul a lăsat amprenta istoriei
Complexul Muzeal „Saharna-Țîpova” din r. Rezina este filiala Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – un complex muzeal în aer liber, deosebit prin peisajul natural și cultural, care păstrează în stâncile înalte din preajma Nistrului urme vizibile de locuire din preistorie, până în zilele noastre. Complexul monastic rupestru Horodiște-Țîpova a fost săpat în stânca de calcar în trei nivele, cuprinzând mai multe încăperi și urmele a trei biserici cu hramul: „Sfânta Cruce” (sec. XI-XII), „Sfântul Nicolae” (sec. XIV) și „Adormirea Maicii Domnului” (sec. XVI-XVIII). Clopotnița, chiliile și celelalte încăperi datează din sec. XIX și sunt legate între ele prin galerii, scări și tuneluri. Conform legendei, în aceste locuri ar fi avut loc cununia lui Ștefan cel Mare cu Maria. Complexul Muzeal oferă mai multe curiozități turistice precum: beciul vechi, cascada moartă, grota-sanctuar, prescurăria și terasele de apărare. Deosebit de pitoresc este drumul spre cascade și însăși cascadele, din izvoarele cărora curge „apă vie și apă moartă”.
Complexul Muzeal „Saharna-Țîpova” este una dintre puținele rezervații naturale din țară, unde turiștii pot explora, la pas, prin locuri pitorești, malul Nistrului, stâncile, locurile împădurite și cascadele. Mulți caută liniștea naturii, cristalul apelor și aerul curat, departe de drumuri și forfota urbană, turiștii vin să mediteze și să savureze atmosfera și energia deosebită a locului. Nu în zadar, din antichitate, până în zilele noastre, acest mal a fost locul sanctuarelor antice și mănăstirilor medievale. Destinația oferă numeroase oportunități pentru activități în aer liber, precum excursii organizate, drumeții, ciclism sau plimbări cu barca pe râu. În zona satelor Horodiște și Țîpova există mai multe cascade pitorești, atractive prin frumusețea și caracterul unic al peisajului natural al canionului. Pe lângă cele două cascade principale, în canionul Țîpova-Horodiște sunt și cascade mai mici, mai puțin cunoscute, care completează frumusețea naturală a zonei. Vizitarea lor oferă oportunitatea de a trăi frumusețea naturii, de a asculta sunetul liniștitor al apei și de a face fotografii memorabile în mijlocul peisajului sălbatic, observând plante rare, insecte și păsări. Aici se atestată o aglomerație de situri, compusă din șase fortificații și două așezări civile. Într-un spaţiu cu suprafața de cca 6 km2, sunt evidențiate mai multe situri arheologice, atribuite epocii fierului.
Turiștii se pot deplasa pe traseele îngrijite de către muzeografi, pe cărări curate, protejate, amenajate cu bănci umbrite pentru odihnă, au posibilitatea să facă excursii însoțite de ghid profesionist, să viziteze Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, situată la intrarea pe teritoriul rezervației și mănăstirile rupestre, localizate mai jos, în amonte. Alături de Complexul Muzeal se află pensiunea MUZE, unde pot fi cazați până la 33 persoane. Anual Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează expoziții comune, conferințe și activități cultural-artistice. Se bucură de popularitate „Festivalul Legendelor”, organizat anual în luna august, în colaborare cu Secția Cultură a Consiliului raional Rezina. În cadrul festivalului participă ansamblurile folclorice locale, se desfășoară târgul meșterilor populari, sunt organizate concursuri și ateliere de creație.
Rezervația naturală din preajma complexului de mănăstiri rupestre captivează turiștii prin tainele locurilor însoțite de legende. Astfel este beciul vechi situat în partea de jos a mănăstirii. Posibil această construcție misterioasă, era o simplă chilie rece, în care călugării păstrau alimentele, posibil o criptă pentru stareții mănăstirii sau un observator astronomic, după ipoteza lui Andrei Vartic (fizician, cercetător al culturilor carpato-dunărene), care a cercetat poziția extremă a soarelui în ziua solstițiului de vară (21 iunie). O altă ipoteză atribuie acestei grote un rol de cavou pentru superiorii mănăstirii, fapt indirect confirmat de crucea pectorală de aur găsită în timpul săpăturilor arheologice în anii ‘80. Băștinașii îl numesc „beci” și cred că în el se află o trecătoare tainică, care duce în inima stâncii, acolo unde este ascuns tezaurul vechi al mănăstirii. Pentru a cunoaște mai multe detalii locurile legendare, suntem deschiși colaborării cu cei care au curiozitatea de a descoperi și a trăi pe viu istoria și frumusețea locurilor.
g_t91zy2ozqlni9uu2dinl0up06.jpg
g_h9brpx6ahwsr0xjpmqiuz061f.jpg
g_90l084faiowv8nm11ut997kpa.jpg
g_ejbx3e8x2yqpid736uv1atqsr.jpg
g_k7c69jaep12trouqi458s20nm.jpg
g_x3lqmwk6xgrq57i9xlznjm0q9.jpg
g_vcb7mgyaxc1f35ga5mopu9wq6.jpg
g_hwvzv87tpkmmdh2j0w9kvezvs.jpg
g_rcnpdwv57zg8qqgjuy3jb48ub.jpg
g_u4gbb7lstbp81mwgrkjzon9iv.jpg
g_yinsovm3t4abbo3pj84umix51.jpg
g_ayua0xrcy72h2jchz6inwmyid.jpg
g_aavnizynbx3jt780zorh3fcxc.jpg
g_azjh42fptyw9h4v2gcw1ff6bc.jpg