MUZEUL MARAMUREȘAN
Muzeul Maramureșan
Muzeul nostru se angajează ferm în crearea de produse culturale calitative, fundamentate pe autenticitate și tradiție, însă integrate într-un context contemporan prin inovație constantă. Ne-am asumat misiunea de a promova Maramureșul autentic prin intermediul programelor educaționale, evenimentelor și expozițiilor noastre.
Prin programele noastre educaționale, urmărim să oferim vizitatorilor o experiență interactivă și educativă care să le permită să descopere și să înțeleagă mai bine tradițiile și valorile culturale ale Maramureșului.
De asemenea, prin evenimentele organizate, încercăm să aducem în atenția publicului larg frumusețea și diversitatea patrimoniului nostru cultural, oferind oportunități de conectare și participare pro-activă.
Expozițiile sunt concepute pentru a reflecta bogăția și autenticitatea tradițiilor maramureșene, evidențiind arhitectura vernaculară, meșteșugurile tradiționale, arta populară, dar și aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei și culturii locale.
Muzeul nostru funcţionează ca un complex muzeal cu dominantă etnografică (muzeu cu expoziție pavilionară şi muzeul în aer liber) dar şi cu secţii de istorie-arheologie, istoria culturii şi memorialistică, ştiinţele naturii, galerie de artă şi mai multe conservări “in situ” ca puncte muzeale în principalele subzone ale Maramureşului.
Secția Muzeul Satului ”Mihai Dăncuș” este situat pe Dealul Doboieș, la o distanță de aproximativ 3 km de municipiul Sighetu Marmației. Muzeul nostru are o suprafață expozițională de aproximativ 14 hectare. Aici sunt conservate și restaurate unele dintre cele mai valoroase și autentice elemente de arhitectură specifică maramureșeană, majoritatea datând din secolele XVII-XX, multe purtând inscripții incizate pe anumite elemente ale construcției, atât cu caractere chirilice cât și latine.
Muzeul adăpostește 34 de case tradiționale, grupate în funcție de principalele subzone ale Maramureșului istoric, reprezentând o varietate de stiluri și tehnici arhitecturale specifice regiunii. Printre construcțiile expuse se numără Casa Tivadar (1621), cea mai veche din muzeu.
Expoziția reconstituie un sat autentic, cu ulițe principale, secundare și cărări care converg spre biserica satului, amplasată pe cel mai înalt punct al spațiului. Intrarea în fiecare gospodărie este marcată de poarta tradițională maramureșeană, element de marcă a identității vizuale zonale, ornamentat cu simboluri specifice.
Muzeul devine o destinație vie în timpul sezonului turistic, găzduind evenimente diverse, ateliere și expoziții, iar meșterii populari sunt prezenți, oferind publicului experiențe autentice, contribuind astfel la promovarea artei populare creative.
Aceste eforturi articulate în păstrarea și promovarea autenticității și bogăției culturale a Maramureșului, atrag, antrenează și educă vizitatorii spre tradițiile și valorile acestei regiuni unice.
În ceea ce privește ghidajul în muzeu, vizitatorii beneficiază de două opțiuni: fie de un ghid fizic specializat, care oferă tururi ghidate, fie de o aplicație gratuită ce furnizează ghidaj audio. Accesul la ghidajul audio se realizează prin scanarea codurilor QR disponibile în muzeu sau prin instalarea aplicației direct de pe telefonul personal.
Aplicația oferă o experiență interactivă și informativă, permițând vizitatorilor să exploreze traseul de vizitare în propriul ritm și în funcție de interesele personale. Ghidajul audio este disponibil în limba română, engleză și franceză, pentru a asigura accesul la informații pentru tot publicul vizitator.
Indiferent de opțiunea aleasă, publicul vizitator va primi asistență și informații suplimentare pentru o experiență cât mai plăcută și educativă în cadrul muzeului nostru.
g_dbgsl28u32dc101ik8yo3y2k6.jpg
g_v6mhxffiyuhoxnjtbttciafbu.jpg
g_5z3fka6xxloh6yvy7o4zpk04s.jpg
g_xbemeq7xn2vzsxw8s1cxwsftr.jpg
g_kfhr44gypc56py8xq7ih58b9s.jpg
g_0x790aa8pe6qia9t51cgv4mer.jpg
g_lk6tolkl57s4thtp2k4gp5iwg.jpg
g_gowdphv441nq57x8qcs14ww34.jpg
g_xiapr4ug1bb7867ig4wv2u9f7.jpeg
g_fr8oz811r08ifhvfph0y297sn.jpeg
g_g7uqqqnzijw50zbsrhmvmw0o7.jpeg
g_7pr1s06b75pbdbarvvapfquu8.jpeg
g_22nfjiqhseoxk7f8uv906yaw8.jpeg
Social Media