POROLISSUM, JUDEȚ SĂLAJ
Fii printre cei aleși!
Complexul Arheologic de la Porolissum cuprinde o serie de elemente definitorii pentru o destinație turistică. Plecând de la vama romană, pe drumul roman care duce spre poarta principală (Porta Pretoria) către castru și orașul roman Porolissum, ajungem prin Porta Decumana la amfiteatru, basilica și forumul roman. Porolissum reprezintă punctul central al destinației turistice din Țara Silvaniei. În proximitatea arealului Porolissum există o serie de alte atracții care fac din această propunere un potential câștigător. La fel ca în vechiul imperiu roman gastronomia reprezintă unul dintre pilonii principali ai vieții cotidiene. Pe lângă restaurantul cu specific roman există Puncte Gastronomice Locale și alte locuri cu o altă simbolistică și încărcătură istorică. Alături de alte elemente reprezentative pentru această destinație care vin să completeze importanța strategică a așezării, Porolissum se consideră a fi un tărâm încărcat cu istorie și tradiție milenară!
Întreg acest uriaş şi important complex arheologic este amplasat în centrul principalei trecători de vale din nord-vestul Daciei, trecătoare realizată prin ramificaţia finală a munţilor Apuseni către muntele Meseş, trecătoare cunoscută în istorie sub denumirea de Poarta Meseşană.
Pe vechiul oraș Porolissum, împăratul Traian a construit această fortăreață cu scopul de a bloca trecerea dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolissensis. Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capătul lumii, iar aici începea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma!
Porolissum, cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din Provincia Dacia, dă timpul înapoi cu mai bine de 2000 de ani. Unic în Transilvania de Nord dar şi în ţară, Porolissum este un uriaş muzeu în aer liber şi un reper al Sălajului ca obiectiv turistic de interes local, regional şi chiar european.
Turiștii interesați pot nu doar să se plimbe printr-o frântură important din istorie, ci pot benecifia și de alte activități cum ar fi: parc de aventură pe Meseș, Puncte Gastronomice Locale, Cerdac cu lavandă, Gradina Botanică, Grădina Zmeilor.
Pentru detalii istorice legate de această zonă spectaculoasă, Muzeul de Istorie și Artă Zalău vă așteptă la o prezentare virtuală a anticului Porolissum.
Diverse evenimente organizate la Moigrad – Porolissum ne dau şansa azi, să dam timpul înapoi, până în anul 106 dupa Ch, să vedem pe drumul roman: legiuni de soldaţi, demonstraţii de lupte şi să gustăm mâncare gătită după tradiţia romană. Construit din lemn la inceput, Amfiteatrul roman de al Porolissum, a fost reconstruit din piatră în anul 157 d.Chr, sub comanda împăratului Marcus Aurelius. Arena amfiteatrului de la Porolissum o depăseste pe cea a amfiteatrului de la Ulpia Traiana – capitala Daciei – colonie edificată de împăratul Traian. Arena de la Porolissum poate găzdui excelente proiecţii de film în aer liber si concerte de neuitat!
Istoria milenară se împletește armonios la Porolissum între barbari, daci și cuceritorii romani. Mărturie a acelor timpuri stau târgul barbarilor și cetatea dacică de pe Măgura Moigradului.
Odată ajunși la Porolissum, orizontul este fascinant, oferind privirii un peisaj magic cu deschidere de jur împrejur de la Cheile Turzii (CJ) la Masivul Vlădeasa (BH) și Munții Gutâi (MM).
Nu este dat oricui să ajungă la Porolissum. Fii printre cei aleşi!
g_4sjxs8fd0pqqiz3aki4fhj2pt.jpg
g_u8ld8y4uwi15oxat2ke3jrtwt.jpg
g_p7fowh31sao36kxthehuycimz.jpg
g_jg7r7gtq5dvs2juwjdvnpju5t.jpeg
g_11c2ecbbhjg6yvg3s0m0iptlh.jpeg
g_mxpa5dcz7rcv8qatcremgrsl9.jpg
g_llnybuczvy9biizj9otmfc64e.jpg
g_wq8w21qweeydn3taojfzacebb.jpg
g_fr1x7spuy062gpauuh5ter723.jpg
g_ql68aqlha1uf6b9qvdla205zd.jpg
g_lka3rlhzoop04o6hvn0xsg1eq.jpg
g_6fbcf8gfki2ahocfdrrcuqk9k.jpg
g_mibbbd4hsmp40207p4vbbk5sz.jpg
g_tgm4v5catgu72ib67l621j9dd.jpg
g_epaadp6kb85mb951iy8nftsck.jpg
Social Media