STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI
Străzi deschise – București, Promenadă urbană
Bucureștiul este un oraș al muzeelor, al concertelor și festivalurilor, al evenimentelor de stradă, al expozițiilor și galeriilor de artă, dar este mai ales o capitală care, în fiecare an, din primăvară până toamna, redă centrul orașului locuitorilor săi, prin proiectul „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”.

Prin acest program Calea Victoriei și alte zone din oraș devin pietonale în fiecare sfârșit de săptămână, iar bucureștenii și turiștii recuceresc străzi și bulevarde care de obicei aparțin mașinilor.

Orașul prinde viață, au loc spectacole în aer liber, concerte, expoziții, galeriile de artă expun în aer liber, se redeschid terase și restaurante care-și așteaptă clienții, această inițiativă urbană revigorând în special o zonă simbol a Bucureștiului – Calea Victoriei, unde odinioară aveau loc plimbările la Șosea sau bătaia cu flori.
Sute de artiști, din România și din alte țări, participă anual la acest program care transformă străzile Bucureștiului în centre de creativitate și expresie artistică, sute de mii de bucureșteni și turiști alegând să-și petreacă sfârșitul de săptămână în centrul unei capitale europene care-și oprește mașinile pentru trecători.
Bucureștiul este, incontestabil, un punct de referință pe harta evenimentelor culturale europene.

Festivaluri devenite evenimente de tradiție de ani de zile, concerte ale unor artiști de talie internațională, expoziții ale unor monștri sacri ai picturii sau sculpturii, Brâncuși, Salvador Dali, Pablo Picasso etc., evenimente tradiționale, de folclor, dar și manifestări ale tehnologiilor de ultimă generație concursul internaţional de video mapping 3D - iMapp Bucharest, care a fost proiectat pe cea mai mare suprafață din lume - fațada de 23.000 de metri pătrați a Palatului Parlamentului, Spotlight – Bucharest International Light Festival - Geometry of the City, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street sunt doar câteva din manifestările care aduc în București milioane de vizitatori.

Și evenimentele nu se opresc aici:

Inclus în rețeaua internațională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa, Târgul de Crăciun București atrage anual în feeria sărbătorilor de iarnă circa un milion de vizitatori din țară și străinătate.
Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” – unicul festival internațional de folclor din București și din zona de sud-est a României - aduce în atenția publicului urban arta populară, tradițiile autentice și cele mai frumoase spectacole de folclor din țară și din străinătate.

Târgul de Paște al Capitalei, Tradiții și Flori de Sărbători, susține și promovează patrimoniul cultural și identitatea națională, celebrând frumusețea artei populare și a tradițiilor din spațiul carpato-danubiano-pontic.

Spotlight – Bucharest International Light Festival - Geometry of the City a fost anul trecut principala destinație de primăvară din București pentru peste o sută de mii de vizitatori. De la picturi și lucrări de artă urbană proiectate pe fațadele clădirilor la muzică de cor și poezii celebre mixate cu spectacole de video mapping, instalații de light art și petreceri în aer liber, Calea Victoriei a fost din nou punctul de atracție al orașului.

Peste 65.000 de bucureșteni și turiști au asistat anul trecut la Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street! care a inclus zeci de reprezentații de muzică stradală, montări la scară mare a unor romane celebre, demonstrații de acrobație aeriană, instalații vivante și întâlniri cu personaje fantastice animate de peste 200 de artiști din România, Spania, Franța, Italia și Țările de Jos.

La Bucharest Jazz Festival 2023, muzicieni din Finlanda, Venezuela, Marea Britanie, Franța, Statele Unite ale Americii, Israel, Elveția, Austria, Țările de Jos, Coreea de Sud, Germania, Republica Moldova și România au inspirat publicul cu o simfonie captivantă de sunete și ritmuri.

Opt zile, 14 concerte în aer liber, zeci de minute de aplauze, peste 200 de artiști și mai bine de 20.000 de bucureșteni și turiști au însumat experiența muzicală magică, trăită la ediția din 2023 a Pieței Festivalului Internațional George Enescu.

Și nu în ultimul rând, de departe, cel mai amplu proiect outdoor al Capitalei este „Străzi deschise – București, Promenadă Urbană”. Aducând în fața publicului sute de artiști în peste 600 de activări culturale, evenimentul a transformat străzile Bucureștiului în centre de creativitate și expresie artistică, bucurând peste un milion de oameni de-a lungul a 23 de weekend-uri în anul 2023.
g_re603kckjxroifripbwrjr2xj.jpg
g_vagp9shzgk0l6qlxp2wj9v9ko.jpg
g_abi1qrs5h63sjqf78r63eazxw.jpg
g_al8z3daylgcd0xwc785wji4kl.jpg
g_j1yyg2eaj1gm1uuboz81md41s.jpg
g_4hrq1b5hw0isexqlg93nb1684.jpg
g_e2a8x0xehmtjegmh48xaih69g.jpg
g_c0lebzzxhjue6o4c58wbz6iun.jpg
g_ehjdryynsaq8zrva7jjiksflj.jpg
g_xiahgkakte0mt0hdf1p55t3xc.jpg
g_klqrryizrtxyd7s5fw8epaf5b.jpg
Social Media