BIERTAN, JUDEȚ SIBIU
Biertan - un cadru medieval în care îți poți imagina propria poveste!
Biertan - sat medieval în centrul căruia stă impozanta fortificație a Bisericii Cetate, este locul unde timpul pare să fi fost oprit de acum câteva sute de ani. Acesta este sentimentul pe care îl ai când intri în acest sat transilvănean, parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1999. Dacă nu ar fi fost electricitatea, mașinile care se plimbă și drumurile asfaltate, decorul te transpune în atmosfera misterioasă a unei povești din Evul Mediu. Biertan te invită să îi explorezi istoricul bogat prin experiențele pregătite de localnici în casele tradiționale restaurate. Gastronomia locală reflectă povestea multiculturală, cu preparate specifice și nelipsitele dulciuri de casă. Între degustări, nu rata vizitarea fortificațiilor bisericii evanghelice, plimbări la pas sau cu bicicleta pe potecile din fostele terase viticole sau pe Via Transilvanica. Ia cu tine acasă, fotografii unice, amintiri sau parte din produsele de la târgul lunar de producători locali.
Fiind una dintre primele așezări săsești din Ardeal, Biertanul a fost atestat documentar în anul 1283. Parte din destinația eco-turistică Colinele Transilvaniei, este situat la 80 km de municipiul Sibiu, în partea de nord a județului, într-o zonă în care culmile prelungi și line ale dealurilor se armonizează cu aspectul natural caracteristic Zonei Târnavelor.

Descoperă complexul arhitectural alcătuit din biserică și centură de fortificații, construit în stil gotic târziu cu influențe baroce și renascentiste, parte din patrimoniul mondial UNESCO, un magnet de neratat pentru cei ce vizitează zona și unul din cele mai fotografiate obiective de acest gen. Admiră în interiorul bisericii cel mai mare altar pictat din Transilvania, realizat la 1483 și nu rata sistemul complex de 19 încuietori acționate simultan de pe ușa sacristiei, catalogat de cei de la World Record Academy ca fiind „cea mai complicată încuietoare din lume și o bijuterie a tehnologiei medievale”. Descoperă metoda prin care „camera împăcării” a dat roade timp de 300 de ani, un singur cuplu ajungând la divorț.

Acceptă provocarea de a descifra semnificația ornamentelor și inscripțiilor de pe casele ce au rezistat probei timpului. Găsește clădirea celei mai vechi farmacii rurale din Transilvania, deschisă în anul 1809, într-o casă cu arhitectură tipic săsească, datată din 1571. Alătură-te vizitatorilor ce sunt fascinați să descopere ce se ascunde în spatele porților mari săsești de la cazările tradiționale, de multiculturalitatea localnicilor și de poveștile lor captivante și unice. Experiența este completată de preparatele gastronomice specifice zonei, Biertan fiind un promotor al Punctelor Gastronomice Locale și parte din Ruta Gastronomică a dulciurilor de casă.

Străbate dealurile la pas, cu bicicleta sau călare pe traseele marcate sau pe Via Transilvanica și bucură-te de pășunile din jurul satului, ce adăpostesc o gamă bogată de flori și plante medicinale, o adevărată farmacie sub cerul liber. Poți face plimbări și spre satele învecinate din comună. În Richiș ai acces la experiențe de wellbeing și relaxare, yoga în șură și tratamente spa, poți vizita biserica fortificată sau să participi la degustări de vin. La Copșa Mare ai ocazia să participi la ateliere gastronomice de făcut pâine de casă și lichiu, în cuptorul cu lemne, sau de meșteșug în pâslărit. Caută expoziția de icoane pe sticlă a preotului din sat și musai să pleci cu un borcan din cea mai bună miere de la apicultorii din zonă.

La Biertan ai parte de evenimente diverse, pe tot parcursul anului: concerte de orgă și chitară, expoziții diverse, brunch-uri, festivalul Transilvania Multiculturală, Ziua Patrimoniului sau Mediaș Bike Marathon. Din mai până în decembrie, lunar, descoperă târgurile lunare cu producători locali, ce culminează, la sfârșitul anului, cu Târgul de Crăciun, într-o atmosferă de poveste.

Suntem convinși că toate aceste elemente îți vor oferi o vacanță cu aminitiri de neuitat.
g_yat6a13p8hjnogfxadm489ow5.jpg
g_n40mmd8d53ra4iwb354g9w7l0.jpg
g_dnkdl258wq940r4az133x1l57.jpg
g_uzwoabr5tx6zeppcden1nkngo.jpg
g_08wsxfvocr2d1n6fk0ycsc76u.jpg
g_e3mr182de3z4h2bql3ebt2g8l.jpg
g_mktcdfoykkdlbnnk2clb3p3gl.jpg
g_03ae1d6b9xersjbwih3slp5dh.jpg
g_toxg0ge641tzvx27oagt3ifw5.jpeg
g_k3wkik21xzvnoi9mjb7s8ht1j.jpg
g_9bzd4qnx7ou8gm6jktxahf99z.jpg
g_pzvdqok81agxd2abiiz8vq32m.jpg
g_mn4ihl3zbto5hc6njuc61orrq.jpg
g_n2rjsshs6ojbwwdb690ueo8lb.jpg
g_me8r1ccihrdx4oejyi5kye1sp.jpeg
Social Media