SÂNCRAIU, JUDEȚ CLUJ
Sâncraiu
Comuna Sâncraiu este una din localitățile din Țara Călatei ce reușesc să transmită și astăzi povestea tradițiilor specifice comunității maghiare, prima atestare datând din anul 1288. Sâncraiu este situat între rama cristalină a Apusenilor, într-o zonă colinară a depresiunii Huedinului, la poalele masivului Vlădeasa, un cadru natural idilic, de poveste, pentru toate cele patru anotimpuri, majoritatea spațiilor de cazare fiind amenajate în camerele caselor tradiționale. Într-o plimbare pe ulițele satului pline cu trandafiri sau lalele, poți savura o înghețată de la atelierul artizanal sau pralinele de ciocolată produse la făbricuța din sat sau poți cumpăra lapte de bivoliță de la gospodăriile din zonă care au dozatoare automate la poartă. Zilele de sărbătoare transmit povestea tradițiilor acestei comunități, locuitorii îmbrăcându-se în aceste zile în portul tradițional al zonei Țara Călatei. Satul Sâncraiu din ținutului Țării Călatei este o destinație pentru o vacanță de poveste.
Amplasare: Accesul se poate realiza prin DN 1/E 60 Cluj-Oradea, comuna Sâncraiu aflându-se la 10 km de orașul Huedin și 60 de km de Cluj-Napoca. Frumusețea peisajului înconjurător reprezintă o atracție pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și a lumii. Se află la o altitudine medie de 597 m, încojurat de dealuri înalte cum ar fi Vârful lui Bogdan 1151 m, Horaiţa 1078 m, Dealul Dulului 917 m şi Măgura 754 m. Spre Depresiunea Huedinului, limita o formează lanţul dealurilor aşezate pe cumpăna de ape dintre râurile Crişul Repede şi Valea Călatei. Localitatea Sâncraiu a obținut titlul de “Sat European” în anul 2005 fiind desemnat de către Delegația Comisiei Europene în România. Recent, comuna Sâncraiu a fost declarată ”Stațiune turistică de interes local”.
Obiective:
-Biserica fortificată reformat-calvină a localității, povestea istoriei și spiritualității acestei comunități a fost construită în secolul XIII și refăcută după incendiul din 1848. Turnul bisericii este de dimensiuni impresionante, a fost construit în anul 1762 și are elemente de arhitectură specifice Țării Călatei. În 1994 a fost refăcut tavanul cu 220 de casete din lemn, cu motive tradiționale. În curtea bisericii se află și un clopot dăruit conform tradiției de regele Matei Corvin, datând din anul 1481.
Casa muzeu: Tot în centrul localității, lângă biserică, regăsim o casă muzeu, un localnic dorind să transmită turiștilor imaginea tradițiilor seculare ale zonei. Casa a fost construită în 1850, renovată în 2007. Aici regăsim: colecție de ceramică pictată, atelier de sculptură în lemn, cameră specifică Țării Călatei: farfurii pictate, colecție de port popular, pat cu perne brodate.
În zonă, la o distanță de maxim 30 km regăsim obiective turistice sau atracții naturale de o deosebită frumusețe precum bisericile fortificate reformat-calvine Izvorul Crișului, Mănăstireni și Văleni, cetatea medievală Bologa, moara de apă Bologa, arborele Sequoia de la Săcuieu, cascada Vălul Miresei, Mănăstirea Râșca Transilvană sau lacul Beliș.
Cazare și gastronomie: o mare parte din spațiile de cazare sunt amenajate în casele tradiționale din sat care au și statut de pensiuni turistice sau agroturistice. În aceste pensiuni pot fi degustate mâncăruri tradiționale specifice zonei Țara Călatei – ciorba de agrișe, ciorba de coacăze roșii cu ciolan, ciorba de moare cu carne, ciorba de varză cu porc (Lucskos), papricaș de vițel cu smântână dulce, cornulețe cu silvoiță, toate acestea unind, cu măiestrie, tradiția cu aroma.
Activități: patinaj în patinoarul acoperit, înot în bazinul semi olimpic acoperit, plimbările cu caii sau căruțele pe dealurile din zonă sau ciclism pe pista special amenajată în apropierea satului, diverse sporturi pe stadionul ce dispune de nocturnă.
Evenimente: Festivalul Măceșelor în octombrie, Balul Strugurilor, Tabăra Internațională de dansuri și cântece populare care are o vechime de peste 30 ani, zilele comunei Sâncraiu, tabăra de creație, zilele Ady Endre.
g_yo0x441mga8goznc6qbt0lsu3.jpg
g_bdrn8zyzi8gz5ahkp73awu48x.jpg
g_kvumg5xi5gsi2i1ziyv2ttuna.jpg
g_4b4cs5cpppjngb3hmujxf51gt.jpg
g_9toekx1u9160ey8wr3u4i7q82.jpg
g_ffh1y6pwig3sabjs0011xba6h.jpg
g_xf0cdfawohb8nxzkbaj898gof.jpg
g_uwf3x6zzu94ldf3jojjkxvh3y.jpg
g_l1kv88jabqlepjjsm62az9kz7.jpg
g_050v6nx8kp5evmf4b5v2j1du5.jpg
g_y088pdtvya9xu6d6tzir5uxki.jpg
g_ftfv72amfolht7uov4p54gxf2.png
g_gipfflllzpzzrsm0jc3grgymg.jpg
g_0cfff345q1kqmjr8spi017iky.jpg
g_ty4ualbes3t2vtpbgzz9vz858.jpg
Social Media