SATUL VĂLENI, RAIONUL CAHUL, REPUBLICA MOLDOVA
Văleni- sat de vacanta
Bine ați venit la Văleni, sătucul Colinelor de Aur și al Bunicii ce Bate Doba, reprezentanta Moldovei la Eurovizion. Situat în sudul Moldovei, fiind totodată și cea mai apropiată locație turistică a acesteia de piața românească (4 h distanță de București), Văleni găzduiește unele dintre cele mai remarcabile natură, cultură și comunități tradiționale bine conservate din țară, concentrate în jurul Lacului Beleu, în inima singurei Rezervații a Biosferei UNESCO din Moldova (Prutul de Jos). Satul se deosebește prin mix-ul unic axat pe excursii de aventură în natura conservată a Lacului, experimentând degustări de vinuri din faimoasele ``vinuri din moldova`` și nu în ultimul rând experiențe imersive vibrante în `` joie de vivre``, cultura și bucătăria autentică locală. Acest amestec este adesea descris de partenerii noștri internaționali drept „bijuteria ascunsă” de-a lungul bazinului Dunării de Jos, aducandu-i de asemeni Văleni-ului distincția ”2023 Best Tourism Villages” acordată de către Organizația Internațională a Turismului (WTO) .
Străjuit la asfințit de Lacul Beleu (parte a singurei Rezervații a Biosferei UNESCO a Moldovei “Prutul de Jos”) și la răsărit de Colinele de Aur, monument geologic și arheologic protejat de Academia de Știință, Văleni ni se înfățișează cu priveliști de-ți taie respirația și aventuri fantastice ce așteaptă să fie descoperite.

În ultimii ani, Valeni a trecut printr-o transformare uimitoare, atât prin construcția infrastructurii turistice și impulsionarea soluțiilor digitale/ SMART village (ex. turnuri de observare a păsărilor, arbore solar, dezvoltarea unei platforme de ghid turistic digital , panouri turistice, etc.), cât și sprijinirea localnicilor în deschiderea a 6 noi agropensiuni și construirea brandului satului. Dezvoltarea turistica a Văleni a inceput în anul 2014 odata cu sosirea turiștilor germani de pe vasele de croazieră ce transitează Dunărea (avand in vedere apropierea de Portul International Giurgiulesti) aducând peste 1500 de turisti straini/pe sezon.

Satul și-a dezvoltat serviciile conform practicilor turistice durabile, cum ar fi excursii cu caiac-ul (neintruzive pentru păsările din Biosferă); imersiuni culturale și excursii de observare a pelicanilor pe lac; utilizarea materialelor naturale la construirea agropensiilor și/sau integrarea soluțiilor digitale/ energie regenerabilă în dezvoltarea infrastructurii publice (e.g. panouri solare și arbore solar, etc.). Folosind pe deasupra faimoasele vinuri moldovenești și ospitalitatea noastră ca un `` cârlig`` ce atrage turiștii, Văleni se poziționează ca o destinație completă, oferind ”iubitorilor de frumos” una dintre cele mai vibrante și mai bine conservate comunități rurale din Europa de Est .

În ciuda dificultăților ultimilor ani (COVID, razboiul din Ucraina), comunitatea și agropensiile din Văleni s-au descurcat admirabil, ajutând eforturilor de găzduire și hrănire a refugiaților, devenind punctul focal de odihnă a lor pentru zona vamală Reni-Giurgiulești-Cahul; precum și asigurarea livrărilor gratuite de alimente pentru cei care tranzitau către România și organizarea transportului către alte capitale europene. Acesta este modul în care ospitalitatea și comunitatea locală navighează mereu vremurile de criză, deschizându-și inimile și casele larg pentru orice călător care are nevoie. Motto-ul satului Valeni ``Cu ușile larg deschise`` a apărut nu printr-un marketing artificial ingenios, ci mai degrabă prin acțiunea comună a întregii comunități.

Scopul nostru este să depășim și mai mult situația actuală, generată de COVID și războiul rusesc din Ucraina, devenind o locație turistică mai rezistentă, inovatoare și performantă tehnologic, cu o gamă largă de servicii turistice la standarde înalte, care supraalimentează eforturile de dezvoltare locală a eco-turismului în singura Rezervație a Biosferei UNESCO din Moldova .

Îndrăznește să întrezărești, chiar daca pentru o clipă, acest joc simplu dar atât mai profund, al tradițiilor milenare, gastronomiei rafinate, spiritului de viață șugubăț și natura neprihănită din satul de vacanță Văleni.
g_snccr0egc4s1kxuxkf0dmnjrj.jpg
g_i5aswbua2cz7lpbkojunu4lzw.jpg
g_uzrcdsr32pet021q98s55ez4r.jpg
g_p0gfeha23qelf6qq33kvgulhf.jpg
g_6iga3feq1qvtf9ilsmdqjcu1d.jpg
g_6gvxujkouxivf2ex3h4vl1blq.jpg
g_8ex6d75evx4vgozo1w4x88pxf.jpg
g_xd0aad2ljbqs4jnq3h636zkp7.jpg
g_i1ahe1ompa7y4p5nktlsw34qu.jpg
g_3bzjs6i0sgmgpa7nitg27xats.jpg
g_mbu3417xc8dfhn3u0n0nvhyci.jpg
g_shf3h6csmmwisprg5czezvjor.jpg
g_ew0z4iyb2lxkpt5omgusd69pr.jpg