FUNDATA, JUDEȚ BRAȘOV
Fundata - Suntem la înălțime!!!
Comuna Fundata este una dintre cele mai pitorești comune din România, situata la cea mai mare altitudine din tara locuita permanent, ceea ce o face și localitatea cu cel mai curat aer din țară Din punct de vedere geografic si istoric, comuna Fundata, a reprezentat de-a lungul secolelor o zona de contact intre civilizații fiind defapt hotarul străvechi dintre Transilvania si Tara Românească. Aici s-a scris istoria, aici s-au pierdut primele vieți ale românilor care au luptat în Primul Război Mondial, pentru eliberarea satului de pe granița Imperiului Austro-Ungar cu România de atunci.
Din apartenența comunei fac parte satele Fundata, Fundățica si Șirnea, ultimul menționat fiind primul sat turistic declarat oficial in Romania in anul 1973. Satul Turistic Șirnea poate fi considerat o resursă turistică antropică care a dat faimă și atractivitate acestei zone.
Fundata este o comună în județul Brașov, formată din satele Fundata, Fundățica și Șirnea. Pe lângă peisajele superbe și tradițiile locale, comuna a devenit una dintre destinațiile preferate pentru amatorii de turism montan, ecoturism sau turism rural. Este o destinație de vacanta ideala pentru relaxare si recreere, pentru cei care prefera o vacanta activa cu activități precum: drumețiile in natura sau sporturile de iarna. Pe lângă peisajele superbe, Fundata este renumită și pentru preparate tradiționale, mai ales pentru brânzeturi și pastramă. Aici, și laptele are alt gust, pentru că poluarea este la un nivel minim. Turiștii se pot înfrupta din preparatele găsite în gospodăriile oamenilor, care nu folosesc ingrediente de la supermarket. De asemenea, la Fundata a luat naștere și schiul fond din România. Aici, în 1930, principesa Ileana, fiica reginei Maria, a început să organizeze cursuri de schi pentru copii, iar la 23 februarie 1930, a avut loc şi prima competiție de schi fond. În trecut, oamenii se deplasau mai mult pe schiuri, pentru că drumurile nu erau asfaltate şi nu exista nicio altă posibilitate de transport.
In Fundata, se pot vizita următoarele resurse turistice antropice:
• Biserica Veche este o biserică veche de piatră, acoperită cu șindrilă, ridicată din temelii după anul 1830, de familia preotului paroh Bucur Moșoiu.
• Biserica Nouă este o biserică ortodoxă având hramul „Sf. Nicolae” care a fost ridicată în vara anului 1939. În perioada 1939 – 1043 biserica a fost amenajată și pictată.
• Muzeul Satului Șirnea este un muzeu fondat de Nicolae Frunteș, învățător și profesor în satul Șirnea, cel care a avut inițiativa și a realizat primul sat turistic declarat oficial în România.
• Satul Turistic Șirnea poate fi considerat o resursă turistică antropică care a dat faimă și atractivitate acestei zone. Așa cum am menționat anterior, în anul 1973, învățătorul și profesorul Nicolae Frunteș a avut inițiativa de a realiza primul sat turistic din România.
Din punct de vedere alt agrementului putem enumera:
• Complexul Cheile Grădiștei Fundata care dispune, în afara locurilor de cazare și alimentație publică, de numeroase baze pentru agrement: piscină, sală de sport, terenuri de sport, pârtie de schi și snowboard, poligonul de schi fond, pe raza resortului desfășurându-se o multitudine de activități și acțiuni extrem de complexe: sportive, culturale, educative și de agrement..


• DeȘirnea Experience propune turismul ecvestru, prin care se pune cel mai bine în valoare frumusețea peisajului, având un centru de echitație unde cei interesați pot învăța tainele călăriei, plăcerea de a călători în grup pe munte și prin pădure, de a face o drumeție la stână și chiar terapie cu cai. Activitățile de agrement cu cai ale Centrului de activități turistice #deSirnea sunt gândite astfel încât să ne ajute să descoperim farmecul locurilor, care la Șirnea nu pot fi separate de legătura oamenilor cu animalele lor.