FIGA - SAT DE POVESTE CU O STAȚIUNE DE POVESTE: BĂILE FIGA
Figa - un sat de poveste cu o stațiune de poveste: Băile Figa
Când spunem Figa, imediat ne gândim la frumusețea peisagistică a acestui sat pitoresc transilvănean, dar și la stațiunea turistică Băile Figa, ce îi poartă numele. Localitatea Figa se află în câmpia Someșană, în nord-vestul Câmpiei Transilvane și în sud-vestul județului Bistrița-Năsăud. Zona iese în evidență prin cadrul natural spectaculos, ca de basm, fiind înconjurată de pădure. Chiar lângă Figa se află stațiunea turistică Băile Figa, care se întinde pe 15 hectare.
Băile Figa sunt un loc perfect de relaxare, peisagistica locului fiind realizată în acest scop. Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi ale nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol, iar aerul poate avea efect de salină datorită aerosolilor saline.

Mai mult decât atât, Complexul Balnear Băile Figa este cuprins în ruta EDEN, recunoscută ca rută cultural-turistică națională de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Frumoasa așezare Figa se remarcă prin ospitalitatea oamenilor și faptul că și-a păstrat caracterul rustic. Cei care ajung să viziteze Figa pot admira în serile de vară chiar și obiceiul sătenilor de a-și aștepta vacile și bivolii de la pășune, creșterea bovinelor fiind un obicei specific satului. Mai mult, o dată pe an, de sărbătoarea Rusaliilor, are loc la Figa tradiția „Înstruțatul boului”.
Se presupune că este o sărbătoare a încrederii omului în triumful Soarelui a cărui energie dă siguranţa belşugului şi speranţa de bunăstare. Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor, care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşează spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului. În duminica Rusaliilor, celui mai falnic patruped încornorat din sat i se pune cununa pe creştet, iar apoi este înhămat şi purtat prin tot satul, însoțit de fete și băieți îmbrăcați în port popular, în spirit de bucurie.
Taurul împodobit este purtat de feciori de-a lungul satului, de la Biserică până în vârful unui deal, fiind însoţit de fete de măritat, îmbrăcate în straie populare şi de călăreţi costumaţi, de asemenea, în portul de sărbătoare. Când ajung la locul cu pricina, feciorii duc boul înstruţat pe deal, iar apoi pornesc la vale, însoţind animalul împănat. Cam pe la jumătatea drumului, boul este lăsat liber, pentru ca fetele care-l aşteaptă în vale să-l poată atinge. Tradiţia spune că fata care reuşeşte să prindă unul dintre coarnele boului se va mărita prima, în anul respectiv.
Tot la Figa are loc anual festivalul „Vânătoare la ceaun”. Fiind aşezat într-o zonă de interferenţe a culturii populare, la interferenţa subzonelor etnofolclorice Someş – Câmpie şi Someş – Maramureş (Tara Lăpuşului), satul Figa este depozitarul unor impresionante obiceiuri folclorice si tradiţii populare, îndeosebi gastronomice. De asta, la Figa se organizează „Vânătoare la ceaun”, care aduce cu atmosfera șezătorilor de altădată, când, îndeosebi în timpul iernii, la casele cu fete din Figa se organizau șezători. Atunci, fetele și femeile torceau, coseau, țeseau, iar băieții și bărbații desfăceau porumb ori jucau cărți. Erau momente de deconectare când se spuneau glume, povești, amintiri.
Azi, tot mai mulți săteni își arată ospitalitatea pentru turiștii care aleg să se relaxeze la Băile Figa. Multe dintre casele tradiționale au fost transformate în locuri de cazare pentru oaspeții străini, dat fiind că tot mai mulți turiști vizitează Figa datorită faptului că zona de agrement Băile Figa – orașul Beclean a primit în anul 2021 recunoaștere în mod oficial, primind statutul de stațiune turistică de interes local.
g_ijyleb2k0feorkagfcnvqzl8y.jpg
g_7f16x3l5soos95ip7f731gsre.jpg
g_ve4apne4eo99nj5pr4nskgjdg.jpg
g_t4cfuxl4izfqm1qzrd3o2isdc.jpg
g_sllxgmm2dzwsuppiefcttlrlz.jpg
g_lbs0e5pyclbvgw1wqbsw1rjmv.jpg
g_uvhbji3mfntp4zq9qoybsmr8d.jpg
g_bo0gpbgy88h6k5w4omwhugovx.jpg
Social Media