CĂLĂRAȘI ȚINUTUL DE LA POALELE CODRILOR, REPUBLICA MOLDOVA
Oraşul Călăraşi se aşterne pe ambele maluri ale râului Bâc, în regiunea unor dealuri miraculoase.
Destinația Călărași ținutul de la poalele Codrilor, ce se află și în cartea cu același nume, propune traseul turistic oricui ne vizitează următoarele obiective turistice:
- Parcurile și aleele sculpturilor – atracția turistic-urbanistică a Călărașului.
- Gara Feroviară cu istoria primului tren trecut prin Călărași 1873 și traseul Eminiscian din 1878.
- Cea mai veche fabrică de spirtoase din Moldova e fabrica ”Călărași Divin”.
- Biserica Sf. Nicolae ce nu a fost nicicând închisă și cea mai mică Biserică a ieromonahului Savatie Baștovoi, din arealul Pruto-Nistrean doar la Călărași.
- Fosta sinagogă, cimitirul evreiesc- muzeu în aer liber, beciul evreului din sec. XIX și cimitirul eroilor români, toate se găsesc în centrul istoric al orașului Călărași.
- Muzeele unice din țară; muzeul Viorii, muzeul Poliției, Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași.
- Amfiteatrul greco-roman, unicul sit arheologic conservat sub sticlă din Rep. Moldova, Aeroclubul- zboruri cu deltaplanul.
Oraşul Călăraşi se aşterne pe ambele maluri ale râului Bâc, în regiunea unor dealuri miraculoase de Codru, cam la jumătate de cale între Chişinău şi Ungheni, beneficiind de două artere de comunicaţie ce duc spre frontieră – autostradă şi calea ferată.
În raza oraşului, pe valea râului Bâc, arheologii au descoperit două aşezări străvechi din secolele II –IV după Hristos, dar istoria scrisă a localităţilor începe doar puţin înainte de urcarea lui Ştefan cel Mare pe frontul Ţării, ea fiind atestată documentar în anul 1432 cu denumirea Tuzara (Călărași) . La 28 septembrie 1794 voievodul Mihai Suţu i-a conferit statut de târg, stabilind anumite rânduieli de administrare şi comportare a populaţiei. În anul 1832 administraţia gubernială basarabeană a permis să se facă iarmaroace la Bender, Căuşeni şi Călărași, Tuzara.
Legenda spune că voievozii Moldovei au descălecat în repetate rânduri, pe meleagurile Tuzarei, acesta constituind un loc de importanță strategică. Oștenii domnului Moldovei ademiniți de natura Codrilor din preajmă și frapați de farmecul peisajului podgorean, au descălecat și au rămas aici pentru totdeauna împreună cu căpeteniile lor. Ostașii - călăreți se numeau pe atunci călărași.
Etimologia toponimului Călărași: Călărași - soldat din cavalerie, cavalerist. Călărașii constituiau unul dintre elementele principale ale vechii armate moldovenești. În Moldova călărașii asigurau paza hotarului contra tătarilor și altor invadatori. Tot ei erau însărcinați să ducă corespondența de la domn la domn.
La 23 aprilie 1873 la Călărași trece primul tren. De atunci orașul începe a exporta în cantități mari fructe proaspete și uscate, precum și nuci în orașele mari ale Rusiei și Ucraina. Clădirea gării (din imagine) a fost construită în anii 1877, iar în 1903-1905 a fost construit blocul actual al căii ferate. Primul tren trecea prin oraș fioros, aruncând fum dens în vazduh și făcând zgomot, astfel, impresionând localnicii ce rămâneau fără grai înaintea acestui ,,monstru de oțel”. Localnicii călătoreau și transportau felurite produse de consum pentru a crește nivelul economic al orașului, bunastarea proprie și locală.
Fabrica de vinuri și divinuri ,,Călărași Divin” este una din cele mai vechi din Republica Moldova, fondată în 1896, și-a făcut drum lung și anevoios trecând prin ambele războaie mondiale ale sec. XX; având podgorii și o variată distribuire de vinuri și divinuri ce sunt exportate în Est și Vest. A putut să își facă un nume, un nume care astăzi aduce acasă medalii și premii valoroase. Astăzi înterprinderea este una din cele mai mari din țară.
g_62s73iqjlysw74s51p25w2q3z.jpg
g_xesoaiywdn6qoxgl1xo9sd1ck.jpg
g_gsixzb8aq1uwmfwz373oumrr3.jpg
g_wu2s1f94ul2jx6hhb3kunqfea.jpg
g_1yk4ur952qtx6s5s4hrqbd8qe.jpg
g_ra9l55me4w0tjb1780m8vaeyz.jpg
g_maq7ghay20s6nrwyd9fbubt6a.jpg
g_s7gpwj5pq6xvoa99psee8iyvg.jpg
g_9oucv5ehb0j0emvj65psq7w4j.jpg
g_y5zllhsuu3adhp9fgq5aczylr.jpg
g_fyirhqjryqk050yawgw1prty0.jpg
Social Media