IAȘI
Iașul își definește personalitatea poetic, într-o adevărata efervescenta culturala
Iașul poate fi definit, de ce nu, ca o paideuma - creuzet al sufletului românesc („Paideuma” este, după Frobenius, „transcendența mediului, devenită chip prin oameni”). Dacă vă poartă pașii prin vechea capitală a Moldovei veți descoperi un oraș în care vechiul și modernul se împletesc minunat, un mix cultural fascinant. La fiecare pas în inima orașului călătorul descoperă comori istorice și culturale: de la Palatul Culturii - efigie a orașului către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cea mai veche din România, poposind la Teiul lui Eminescu sau la mânăstiri cu ziduri medievale fortificate.
Strălucirea trecutului servește ca argument și temei de dezvoltare a prezentului, Iașul fiind în topul celor mai dinamice din România.
Al doilea cel mai mare oraș al țarii, și cel mai tânăr, este plin de viață, de culoare și de personalitate.
Poate și mai important, în Iași renaște un spirit nou, optimist, de “yes, we can, yes, we will”, un spirit de creatori și învingători.
În cartea sa ”Paideuma”, Frobenius conturează ideea despre un ”suflet al poparelor” suflul vital din istoria unei comunități ce-i va influența destinul. În greacă, paideuma vine de la pneuma (spirit) și paideia (educație) ce semnifică ”cel ce este cult” sau ”locul unde se învață”.
Această definiție se potrivește mănușă Iașului, capitala culturală a țarii, important centru de cultură și educație. In 2022 a fost declarat cel mai tânăr oraș din țară cu o medie de vârstă a locuitorilor de 39 de ani. Mulți tineri din țară și străinătate aleg să studieze aici la cele cinci universități cu tradiție și renume. Orașul te cucerește cu arhitectura variată și patrimoniul său cultural și istoric: de la Palatul de Justiție – cunoscut astăzi ca „Palatul Culturii”- palat al muzeelor și efigie a orașului Iași, inconfundabila siluetă a Mânăstirii Trei Ierarhi cu broderia de piatră unică a zidurilor exterioare, Teatrul Național o veritabilă bijuterie arhitectonică - cel mai vechi și mai frumos lăcaș de acest gen din țară fiind enumerat de BBC pe lista teatrelor din lume care ”iți taie respirația”, Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” votată ca fiind una din cele mai frumoase din lume, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prima universitate din România, Grădina Copou unde încă respiră Teiul lui Eminescu, mânăstiri cu ziduri medievale fortificate (Golia, Cetățuia, Galata sau Frumoasa), Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, cea mai veche grădină botanică din România.
În Iași domnește un spirit creator moștenit de la marii oameni de cultură și educație ce au trait și activat aici. Nu întâmplător, în ”dulcele târg” au loc adevărate fenomene culturale unice în acest colț al lumii: FILIT-ul din Iași (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere) e o sărbătoare a literaturii în luna octombrie cu dezbateri, întâlniri cu scriitori si traducători din întreaga lume Orașul te întâmpină în orice moment al anului cu o atmosferă efervescentă, animată de numeroase evenimente culturale, sportive și artistice: festivaluri de teatru si film (Serile Filmului Românesc, Romanian Mental Health Film Festival) Festivaluri de muzică clasică, rock, tradițională sau bizantină (Classix, Rocanotherworld, Byzantine Music Festival), evenimente sportive(CONCORD IASI OPEN - Turneul ATP si Turneul WTA de tenis profesionist, Raliul Iașului, 7MTB Real Sports – Cupa Iașului la Mountain Bike).
Dacă vă poartă pașii prin vechea capitală a Moldovei veți descoperi un oraș emergent în care vechiul strălucitor si modernul funcțional și smart se împletesc minunat. Iașul se află în topul celor mai dinamice orașe ale României, cu o creștere economică substanțială datorată în principal dezvoltării spectaculoase a industriei IT și de outsourcing din ultimii ani. Cu al doilea cel mai mare aeroport din România și în curând conectat la două autostrăzi, Iașul a devenit un pol important de dezvoltare economică.
g_0khrp6thm1v1ae7z5qop9zgdk.jpg
g_t87t0l84biievrxf4l4g4znl8.jpg
g_ngs0qcje84s21466f07i0j309.jpg
g_nyit9jl9keuus4de1hvuohrjo.jpg
g_fa7eas9uki7l63yyme4plzfqp.jpg
g_9a5rasg1b5p76e5wlanjiff20.jpg
g_qx6393oo78ov6wmbypzil8bd7.jpg
g_z5n5stsbkog1p6rdoo6469zkp.jpg
g_2ppmbo6920l05ruou8fug1j68.jpg
g_ly25pakknqxh92i1fhl6q84rw.jpg
g_b9p502h9wd1jobppxlp7srpfl.jpg
g_wmojwpbo38ivdezqb0o9rwlc9.jpg
g_ispzxcfm19ut6lye9w769ip7v.jpg
g_grdcmj0p3csgiu1mzw9z6nx77.jpg
g_1y1q6haf9hl5qqg9cyl1g51ga.jpg
Social Media