MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE
„Târgoviştea mea, o Florenţa valahă”
Pentru noi, cei care o cunoaștem, Târgoviște este ACASĂ. Pentru oaspeții noștri, ea îmbracă atât de multe forme și se dezvăluie continuu. Târgoviște este o călătorie în sine, iar cei care au fost aici măcar o dată pot da mărturie. Cei mai mulți pleacă fascinați și se întorc întotdeauna.

Pentru că Târgoviște a devenit un reper al României și un exemplu oferit pentru dezvoltarea accelerată din ultimii ani, pentru calitatea vieții, pentru experiențele de călătorie imbatabile și implicarea comunității în a face din oraș o DESTINAȚIE. Cine alege Târgoviștea va înțelege cuvintele de mai sus, pentru că fosta Cetate de Scaun este o combinație unică de istorie, cultură, arhitectură și modernism. Aici sunteți pe urmele lui Mircea cel Bătrân, Petru Cercel, Vlad Țepeș, Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu. Aici sunt clădiri istorice, muzee și case memoriale. Și tot aici s-a dezvoltat o infrastructură de agrement unică în regiune. Orașul e impresionant și ofertant pentru toate exigențele.
”De la Mircea până la Vladimirescu nu este un singur nume ilustru care să nu fi scris cu sânge pe pământul Târgoviştei...patria Văcăreştilor, a lui Eliad şi a lui Cârlova”, scria Ion Ghica.

Poziţia favorabilă, în mijlocul Ţării Româneşti, calităţile strategice ale locului, gradul de evoluţie economică a aşezării cu certe trăsături urbane au determinat alegerea Târgoviştei ca reşedinţă domnească în timpul lui Mircea cel Bătrân, statut păstrat peste 300 de ani. Târgoviștea a înflorit edilitar şi cultural, carte de vizită peste vremuri.

În centrul Curții Domnești, care datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, folosită de Vlad Țepeș și de succesorii săi, se înalță trufaș Turnul Chindiei, construit de meşterii ardeleni, în 1458. Acum, întregul Ansamblu monumental (Turnul Chindiei, Biserica Paraclis, Biserica Mare Domnească şi Biserica Sfânta Vineri) este consolidat, reabilitat și își așteaptă vizitatorii. Alături, Parcul Chindia, amenajat în 1970, pe lunca râului Ialomița, este o oază de liniște și voie bună. Lacul de agrement, locurile de joacă pentru copii, Aleea Domnitorilor, spațiile verzi generoase, skatepark-ul sunt elemente care îmbină confortul și modernul cu istoria și tradiția. Moara de vânt amplasată pe o mică insulă, face trimitere către una dintre ocupațiile vechi ale locuitorilor, morăritul. Din parc ajungi imediat la Grădina Zoologică, cea mai veche din țară, creată de Petru Cercel, recunoscută acum pentru frumusețea și bogăția exemplarelor existente. Târgoviștea este un oraș verde, în ultimii ani amenajându-se mai multe parcuri, cel mai recent fiind și cel mai mare, cu o suprafață de peste 50.000 de mp și numeroase facilități, se află în apropierea Complexului Turistic de Natație. Ștrandul, aqua-parcul, terenurile de tenis, baschet, mini-fotbal, locurile de joacă, dar și bazinul olimpic acoperit, sauna, sălile de forță fac din acest obiectiv un punct de atracție indiferent de anotimp. Iubitorii sportului au la dispoziție și stadionul Eugen Popescu, reabilitat din temelii și omologat pentru meciuri de primă ligă.

Târgoviște este tărâmul primului tipar, al literelor, dovadă muzeele ce adăpostesc numeroase mărturii ale timpului. Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Vasile Blendea, Casa Gheorghe Petrașcu, Muzeul Evoluției (primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est) sunt doar câteva repere culturale. Teatrul Tony Bulandra, cinematograful Independența, clădiri moderne, oferă modalități diverse de petrecere a timpului liber.

Vreme de 148 de ani, mitropoliții Țării au locuit aici, grație lui Neagoe Basarab care a mutat scaunul vlădicesc de la Argeș și în 1520 a inaugurat Mitropolia de la Târgoviște. Parcul din vecinătate(extins și reabilitat) păstrează ruinele vechiului Palat Mitropolitan. Fiecare stradă din Târgoviște spune o poveste. Să descoperim sensul și să admirăm eleganța unui oraș modern care își respectă istoria.
g_5qo0pazzwcy0iu929c9zplkbf.jpg
g_8w4c8127vlwuhn7j6rh4z3vv8.jpg
g_8hn9domuvys9sx2jmkv03n1u4.jpg
g_7xjlwuzbjxet9opno5fmaejqu.jpg
g_4ydxg3y6z5qgsqpxldf4eb7vh.jpg
g_u1sovt82p0o5mzihrmygv9fqj.jpg
g_m90jw9wdtnulvn7fp0rkfw3b0.jpg
g_pwnp4tbv7o012tiv031zyet3l.jpg
g_bujryycv6m2u6kaj1cez4av9h.jpg
g_59fgj9oxr8tw39d5a4h2aw7hq.jpg
g_h0pxato1niet1uqaov4rjy6cm.jpg
g_0939f390g9zw9nwuic3depwnt.jpg
g_2nuinz6xr8i78daw0umjz15x5.jpg
g_19md683evfuwj3lbl7o4ux03j.jpg
g_9grzx0gdocksgt6w1c728wbvb.jpg
Social Media