Piatra-Neamț
“Piatra e poate orașul cel mai frumos așezat al Moldovei. El se întinde în amfiteatru, într-o vale minunată, smulsă de Bistrița spumoasă întâielor ramificări ale Carpaților. ”- Carol I.
Locul de suflet al lui Caragiale, Sadoveanu și al Elenei Cuza, descris de Regina Maria ca fiind un “oraș frumos de munte, cu aer întăritor”, în timp ce Nicolae Iorga remarca că “face o impresie de rânduială, de curățenie și civilizație”, Piatra-Neamț se poziționează ca un oraș boem, cochet și cu o climă blândă. Ritmul său cumpătat îți dă răgaz să descoperi destinația în tihnă, cu rute la pas prin oraș, pe munte sau de-a lungul râului Bistrița.
Atestat oficial acum aproape 600 de ani, Piatra-Neamț a fost un important centru comercial încă din Evul Mediu, populat de români, saxoni, maghiari și evrei. Bijuterie a Moldovei lui Ștefan cel Mare care întemeiază aici o Curte Domnească ce astăzi reprezintă inima orașului, Piatra-Neamț devine cunoscut în perioada interbelică drept Perla Moldovei, în anul 1924 fiindu-i acordat titlul de oraș turistic.