PIATRA-NEAMȚ
Piatra-Neamț
“Piatra e poate orașul cel mai frumos așezat al Moldovei. El se întinde în amfiteatru, într-o vale minunată, smulsă de Bistrița spumoasă întâielor ramificări ale Carpaților. ”- Carol I.
Locul de suflet al lui Caragiale, Sadoveanu și al Elenei Cuza, descris de Regina Maria ca fiind un “oraș frumos de munte, cu aer întăritor”, în timp ce Nicolae Iorga remarca că “face o impresie de rânduială, de curățenie și civilizație”, Piatra-Neamț se poziționează ca un oraș boem, cochet și cu o climă blândă. Ritmul său cumpătat îți dă răgaz să descoperi destinația în tihnă, cu rute la pas prin oraș, pe munte sau de-a lungul râului Bistrița.
Atestat oficial acum aproape 600 de ani, Piatra-Neamț a fost un important centru comercial încă din Evul Mediu, populat de români, saxoni, maghiari și evrei. Bijuterie a Moldovei lui Ștefan cel Mare care întemeiază aici o Curte Domnească ce astăzi reprezintă inima orașului, Piatra-Neamț devine cunoscut în perioada interbelică drept Perla Moldovei, în anul 1924 fiindu-i acordat titlul de oraș turistic.
Situat la poalele Carpaților Orientali, Piatra-Neamț este cel mai mare și mai complex loc fosilifer din România, fiind înconjurat de arii protejate de interes național.
Dealul Cozla este de departe cea mai populară arie pentru pietreni, însă și pentru turiști, fiind locul unde se poate ajunge atât cu telegondola, cât și la pas, iar în zilele senine putând fi admirat chiar și Ceahlăul - “Muntele Sfânt al României”. De pe vârful dealului se poate face o drumeție ușoară pe traseul omologat către „Trei căldări”, rezervație geologică de marmite eoliene, iar pentru cei mai aventuroși se poate coborî cu bicicleta pe unul din cele mai vechi trasee de downhill din țară. De partea cealaltă a dealului se află “Schitul Draga”, construit între anii 1779-1787 din bârne de lemn. Tot pe Cozla urmează în 2024 construcția unui parc tematic și a unui traseu educativ bazat pe povestea lui Harap-Alb, unde faimoșii Setilă, Flămânzilă, Gerilă, Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă vor fi materializați sub formă de uriași de 8-10 m.
În Piatra-Neamț găsești o combinație fermecătoare de lac cu peisaj montan, lacul Bâtca Doamnei fiind locul unde în sezonul cald se pot practica sporturi nautice (caiac, hidrobiciletă, SUP), iar pe parcursul întregului an pot fi admirate sute de lebede ce și-au găsit aici habitat. Mergând mai departe pe această rută dezvoltată de OMD Piatra-Neamț ajungi la Ștrandul Tineretului, un loc pentru toate anotimpurile, situat în mod spectaculos între Munții Goșmanu și râul Bistrița. Este un loc complet de agrement, unde găsești pe lângă piscine, terenuri de sport, terenuri de joacă pentru copii, restaurante și spații de cazare rustice. Chiar lângă Ștrand se află în mod convenabil una dintre cele mai dotate baze hipice din țară, unde poți practica călăria de agrement pe trasee bine stabilite sau călătorii de o zi cu trăsura. Iar dacă te-ai plictisit de activitățile la sol, în imediata proximitate o orașului poți practica zboruri de agrement de unde poți avea o imagine completă a orașului Piatra-Neamț sau chiar a Masivului Ceahlău.
Poate ți se par antice și fascinante culturile greacă sau romană, vechi de peste 2000 de ani, însă chiar pe teritoriul României, în partea de Nord-Est, se află vestigiile celei mai vechi culturi europene (5500-3500 î.H.) – cultura Cucuteni. În Piatra-Neamț găsești unicul muzeu din țară și chiar din Europa destinat acestei culturi, care s-a remarcat îndeosebi prin tehnicile foarte avansate de modelare și decorare a ceramicii, cu motive complexe, de obicei geometrice, dar și antropomorfe sau zoomorfe. Iar alâturi, pe lângă alte muzee, pe platoul centrului istoric se înălță falnic Biserica “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, o capodoperă a arhitecturii ecleziastice moldovenești, cu influențe gotice, construită în vremea lui Ștefan cel Mare ca parte a Curții Domnești de la Neamț. Mergând pe traseul nr. 2 Printre Casele Istorice vei descoperi cele mai frumoase case și conace, unele încadrate pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. Nu în ultimul rând #LaPiatra se află cea mai veche sinagogă de lemn din România și singura de acest gen din Europa de Est.
Și pentru că Piatra-Neamț este un oraș vibrant, pe parcursul anului vei avea ocazia să participi atât la festivaluri cu tradiție, cât și la evenimente noi. Urmărește canalele #HaiLaPiatra pentru a afla calendarul acestora sau intră în Centrul de Informare Turistică de #LaPiatra când ajungi aici.
Păstrândul respectul pentru patrimoniul natural și cultural, orașul se dezvoltă constant, oferind atât pietrenilor, cât și vizitatorilor un ecosistem verde, inovator, aici regăsindu-se sediul Agenției de Dezvoltare Regională N-E, unicul hub din regiune pentru start-up-uri din domeniul turismului, însă și hub-uri tech. În același timp s-au creat noi piste de bicicletă, iar în curând se vor operaționaliza cele 22 de stații pentru bike-sharing, în timp ce 3 noi trasee montane vor fi inaugurate în acest an.
g_1kbtovaci43xoshca5d67658w.jpg
g_c86o497npuxc2xis4cxmuxjqu.jpg
g_b18fx3govy9twgds7492lsbdu.jpg
g_f85lyjvmmixgoudin2q07bxly.jpg
g_1jshrvwojms9txpvywqt9r3ev.jpg
g_xz30svv1t45xlcln2jk1ohrjv.jpg
g_8hvcehmxj1t93fly6g2i4ek50.jpg
g_6yvc0ulyj17ny6m5adykma89x.jpg
g_xufbrjq8aghjme6vcaxkel1nh.jpg
g_hdkxzcze9j5rgnua62c6vg30h.jpg
g_ntejvavkptqi9btno54rfgjqy.jpg
g_46qchvzskvxlylukpbn0he5ng.jpg
g_h6365zjno3467qki41os3nl7w.jpg
g_1c1n4uyehilv374y83gzyw9ej.jpg
g_aug2ha4hayt7x4bwfxfts7v9d.jpg
Social Media