ECO MARAMUREȘ
Eco Maramureș - Inima verde a Maramureșului Istoric
Eco Maramureș, o îmbinare armonioasă între natură și tradiție, este o regiune situată la poalele Gutâiului, între râurile Mara și Cosău. Inima verde a Maramureșului Istoric, cu sate în care viața se desfășoară în ritmul dictat de natură, îți oferă peisaje de basm, de la fânețe și livezi, pajiști cu clăi de fân, până la Munții Gutâi cu Creasta Cocoșului, stânca faimoasă ce vegheză întreg ținutul. 7 arii protejate, fiecare unică, accesibile pe jos sau cu bicicleta, pe trasee marcate, îți permit să te bucuri pe deplin de natura încântătoare. Patrimoniul său cultural e evidențiat prin bisericile de lemn, casele și gospodăriile tradiționale, porțile emblematice și meșteșugurile vii. Tradițiile locale înfloresc în sărbători pline de culoare și ospitalitate, completate cu delicii culinare autentice și cazare în pensiuni cochete. Eco Maramureș invită la o imersiune în ritmurile ancestrale ale vieții la țară, promovând un turism sustenabil, cu respect față de natură și patrimoniul local
Natura încântătoare
Eco Maramureș este un spațiu pe care trebuie să-l parcurgi în tihnă, să faci cunoștință cu el la pas. Te așteaptă 7 arii naturale protejate, remarcabile: Creasta Cocoșului, Tăurile Chendroaiei, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Pădurea Crăiască. Poți să le descoperi pe toate din șaua bicicletei, chiar dacă anumite porțiuni din traseu îți vor pune la încercare rezistența. De adrenalină la maxim poți avea parte și dacă te hotărăști să escaladezi pereții abrupți ai Crestei Cocoșului sau dacă te încumeți să descoperi ținutul de la înălțimea unui zbor cu parapanta.

Civiliația lemnului
Poți apoi să hoinărești pe ulițele satelor pentru a descoperi și a-ți bucura sufletul cu ceea ce oamenii locului au clădit aici de secole, utilizând lemnul: biserici și porți, case și gospodării, unelte și elemente decorative. Bisericile de lemn sunt prezente în toate satele destinației, iar două dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Celebrele porți maramureșene, făurite de meșteri locali, au încrustate nenumărate motive ancestrale, menite a proteja casa și familia: funia răsucită, soarele, pomul vieţii, dinții de lup, flori și animale.

Meșteșuguri vii
Era o vreme când oamenii locului își produceau tot ce le era de trebuință, iar unele dintre meșteșuguri s-au păstrat până în zilele noastre: sculptura în lemn, torsul și țesutul, cusutul cămeșilor maramureșene, fabricarea cojoacelor, a clopurilor sau a opincilor, a zgărdanelor. Sătenii se îmbracă încă în straie tradiționale, duminica și în sărbători, etalându-și cu mândrie cămeșile frumos cusute și cojoacele bogat împodobite, așa că fii pregătit să imortalizezi imagini splendide.

Tradiții și obiceiuri unice
Dacă te afli în zonă, nu rata sărbătorile locului! Fie că sărbătoresc Paștele, Crăciunul, Anul Nou sau alte sărbători de peste an, nașterea sau căsătoria, bogăția recoltei, maramureșenii au știut să împletească elementele creștine și credințele populare, muzica și dansul și astfel s-au născut tradiții și obiceiuri cum nu-s altele în lume, adevărate spectacole populare, la care îți vei dori să participi pentru a simți profunzimea lor specială și a imortaliza momente unice.

Viața la țară
Satele maramureșene sunt vii iar moroșenii sunt gazde ospitaliere, gata oricând să te pună la masă și să te îmbie cu ce au mai bun: bucate tradiționale, gătite din ingrediente locale, care au gust adevărat, musai de asezonat cu celebra ”horincă. Vei găsi pensiuni cochete la tot pasul, case tradiționale transformate în spații de cazare sau clădiri moderne care oferă tot confortul, musai decorate tradițional. Rețeaua de ecoturism Eco Maramureș include zeci de pensiuni și furnizori de servicii de masă, aleși pe sprânceană, care oferă servicii la standarde înalte, unele dintre pensiuni fiind certificate Eco România, pentru bune practici în ecoturism.

Te așteptăm cu drag în Eco Maramureș!
g_gc74f1ea3b9kmqjmklwdqbqq0.jpg
g_8z92ljt4xk9ifagwvdqbqumn1.jpg
g_g2eguyr5oxgnkoefvh1pipt0c.jpg
g_4qb13cz59ll0agg2bppsriin3.jpg
g_0tdsdf8qxyruyge0wa5jk7vyb.jpg
g_peul0glhd6eq86p8ipqgkqbp7.jpg
g_7gfukdy3w8gqgsiquxwd8emgm.jpg
g_ms1m7gwow1an39rs2i49ikdfz.jpg
g_i9021213f18o41u1zfpvsvzh1.jpg
g_ytf0brtuzmhxvb9jr1hu27bab.jpg
g_5s8386nctt6omxnel909ptxjp.jpg
g_jphskomye0jz1h46k8mm4pqp4.jpg
g_lafb78ff8v2y61no9j6x5x82g.jpg
Social Media