MĂGURI RĂCĂTĂU
Măguri Răcătău-stațiune turistică
Comuna Măguri Răcătău, parte a Țării Moților cu o suprafață de 287 km² este cea mai întinsă comună din România, relieful fiind unul exclusiv montan, dominat de versanții Masivului Gilău și de Valea Someșului Rece. Satul Măgura este zona locuită aflată la cea mai mare altitudine din România. Pe raza comunei Măguri-Răcătău se află arii naturale protejate și unul dintre cele mai pitorești locuri din Munții Apuseni: Cătunul Dobrin. Vegetaţia zonei este variată, se întâlnesc ierburi alpine, păduri de răşinoase, fag şi stejar, păşuni. Fauna pădurilor este cea mai diversificată, fiind reprezentată de căpriori, lupi, mistreţi, vulpi, iepuri, ursul brun, bursucul și o mare varietate de păsări. Potecile ce facilitează accesul pe versanți, traseele de alpinism, diverse trasee pedestre definesc o destinație ideală pentru eco-turism. Valoarea și frumusețea cadrului natural au generat recunoașterea comunei Măguri-Răcătău drept stațiune turistică de interes local.
Amplasare: Se află în regiunea Țara Moților, la o distanță de aproximativ 42 de km de Cluj-Napoca, accesul realizându-se dinspre comuna Gilău prin DJ 107 T.
Obiective:
Defileul Someșului Rece, Sit Natura 2000, formează un defileu adânc și sălbatic, străbătut de un drum forestier. Pe versanții stâncoși putem întâlni fie copaci crescuți parcă pentru a sfida natura, fie trasee scurte pentru împătimiții de alpinism. Pe durata verii, verdele naturii ne fură privirea și ne încântă sufletele, urmând apoi să se transforme într-un peisaj de iarnă feeric.
Cheile Dumitresei: accesul se poate face din defileul Someșului Rece, sectorul de chei, aflat într-o zonă protejată și are un aspect sălbatic datorită vegetației abundente. Pentru iubitorii de drumeții această zonă este ideală.
Valea Răcătăului desparte comuna Măguri Răcătău de comuna Mărișel, este autoarea unuia dintre cele mai adânci defilee din Munții Apuseni. Aici se află zona denumită „Împărăția lui Zamolxe”, zeul dacic din perioada Antichității. Partea inferioară a defileului este de o frumusețe aparte, turiștii fiind nevoiți să meargă din piatră în piatră, uneori chiar prin apă pentru a-l străbate. De asemenea, acesta oferă habitatul ideal pentru urșii bruni. Liniștea, sălbăticia și pădurile falnice care domină Defileul Răcătăului reprezintă o oază de liniște la 2 ore distanță de Cluj.
Turbăria de la Căpăţâna este zonă protejată de interes național cu valoare botanică, pusă sub protecţie în anul 1969, fiind situată pe creasta principală a masivului Gilău.
Cătunul Dobrin, de unde se pot admira culmile din Masivul Muntele Mare, este locuit doar vara. Cătunul este parte a tradiției pastorale a zonei, deoarece gospodăriile se mută din vatra satului, sus în munte, odată cu începerea pășunatului.
Mănăstirea Muntele Rece, în cătunul Bordești din comuna Măguri-Răcătău s-au dat lupte în timpul celui de al doilea război mondial. Pe platoul aflat la altitudinea de 940 m din apropierea acestui cătun se află un cimitir în care sunt înhumați militarii batalionului de vânători de munte ce au luptat în această zonă. În anul 1995, se înființează, lângă cimitir, Mănăstirea cu hramul ,,Înălţarea Domnului”.
O atracție specială, printre puținele din România, o reprezintă cărbunarea, producerea de cărbune folosind metode tradiționale pentru atelierele de fierărie din zonă. În satul Muntele Rece se mai păstrează încă acest meșteșug, iar unul din meșterii ce produce cărbune a primit din partea Ministerului Culturii titlul de ”Tezaur Uman Viu”.
Cazare și gastronomie: în zonă întâlnim diverse opțiuni de cazare ce oferă turiștilor cele mai bune servicii de relaxare și o diversitate de meniuri gastronomice cu preparate delicioase printre care balmoșul cu ciuperci sau mălaiul fiert tradițional în jintuială, sau în lapte.
Evenimente În Cătunul Dobrin, în data de 29 iunie, de hramul bisericuței de lemn, se deșfășoară un festival folcloric anual, ce reunește întreaga comunitate din zonă.
g_vamt2vzhsczswxslfxoynqjol.jpg
g_ef52gyjvkhmz0kyyv0qaytlp9.jpg
g_iaatca6vl6q5z05zv3sgoznn1.jpg
g_sm1aiezx7g71575m4u5r1u9cd.jpg
g_pzn560k7nmnh7pxvtznwpohwh.jpg
g_byddg7c9mon38ficzk1ibxazh.jpg
g_43ddvvedi9v6fl5ix8xma8ek9.jpg
g_ffdecituc9ua703i4neunmnen.jpg
g_5fhhmuowplwalpg2n14kglr59.jpg
g_gdayn6sosso90rece8nwhgtmw.jpg
g_dj2v13np07xoswghsa3pxfh6b.jpg
g_39g66ibry95ecxzkbsl2ue0mv.jpg
Social Media