MARAMUREȘ-ȚARA LĂPUȘULUI
ȚARA LĂPUȘULUI – COLȚ DE RAI AL MARAMUREȘULUI
În partea de nord-vest a Depresiunii Transilvaniei, se află un mic ținut din tărâmul minunat al Maramureșului – Țara Lăpușului. Situată în partea de sud a județului, Țara Lăpușului se remarcă prin patrimoniul cultural bogat, prin tradițiile și gastronomia specifică locului. Tara Lăpușului se caracterizează prin dealurile sale ondulate, pădurile luxuriante și râurile șerpuitoare, care crează un peisaj natural uimitor, perfect pentru iubitorii de natură și pasionații de aer liber.
Din punct de vedere geografic, Țara Lăpușului este situată între Țara Chioarului la vest, Țara Năsăudului la est, Țara Maramureșului în nord și Valea Someșului în sud.
În Țara Lăpușului, puteți găsi sate cu arhitectură din lemn bine conservată, biserici care sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, tradiții populare bine păstrate până în zilele noastre, folclor și port popular cu elemente unice, care dau o notă de autenticitate moștenirii culturale, iar frumusețea și bogăția naturii din această zonă binecuvântată a Maramureșului, fac din Țara Lăpușului locul perfect pentru o călătorie în timp.
Țara Lăpușului este recunoscută pentru valorosul tezaur turistic din care fac parte biserici și mănăstiri de lemn care reflectă spiritualitatea și credința în Dumnezeu a locuitorilor.
Pentru iubitorii de natură, care vor să exploreze adevărate frumuseți naturale, Țara Lăpușului se mândrește cu o varietate de forme de relief, în care zona depresionară se leagă de zona montan, oferind peisaje de un rar pitoresc.

Țara Lăpușului este un ținut pe care trebuie să-l parcurgi la pas, în tihnă, pentru a-i descoperi frumusețea naturală. Să te aventurezi la pas în drumeții către Defileul Lăpușului, Șatra Pintii, Cheile Babei, Peștera cu oase, Muntele Șatra, Munții Țibleș, Parcul de sculptură ”Poiana Soarelui”, locuri în care veți descoperi peisaje unice, de o frumusețe cum rar ți-e dat să întâlnești.
Acest ținut minunat al Maramureșului oferă numeroase oportunități pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, ciclism și călărie. Există, de asemenea, oportunități de pescuit și de observare a păsărilor în zona râului Lăpuș, care a dat și numele acestei ”țări” a Maramureșului, dar și în pădurile din zonă.
Acest colț de Maramureș este perfect și pentru cei care iubesc mâncărurile bine gătite. Gastronomia în satul tradițional maramureșean încă mai păstrează gustul de altădată, iar socăcițele reușesc să împletească rețetele tradiționale cu ineditul, formând astfel o armonie surprinzătoare a gusturilor și aromelor.
Mâncăruri copioase precum sarmale, mămăligă, ciorbă, plăcinte, tocănițe, brânzeturi locale și carnea afumată în gospodăria proprie, sunt câteva dintre cele mai bune preparate cu care maramureșenii din Țara Lăpușului te invită la masă. Nici copturile, produsele de panificaţie, nu lipsesc de pe mesele bogate din Țara Lăpușului – prinosul, pupii, staulul cu miei, crestata, colacul, plăcintele sunt câteva dintre preparatele frâmântate cu grijă și pregătite în casă.
Este cunoscut faptul că maramureșenii sunt oameni simpli, care au învățat să facă din puținul pe care îl aveau toate cele necesare gospodăriei. În Țara Lăpușului s-au practicat meșteșuguri străvechi dintotdeauna, pe care oamenii locului nu le-au uitat niciodată, ba chiar mai mult, le transmit și astăzi generațiilor tinere, pentru ca moștenirea culturală, tradițiile și arta meșteșugurilor să nu se piardă și să rămână pentru totdeauna vii.
Agricultura, lemnăritul, torsul, țesutul, olăritul sunt meșeteșugurile de bază pe care le regăsim și astăzi în gospodăriile din Țara Lăpușului, iar oamenii locului vor povesti cu mândrie fiecărui călător care le calcă pragul despre aceste îndeletniciri pe care le fac cu multă dragoste și răbdare.
Călătoria în Țara Lăpușului cuprinde și o mică lecție de istorie. Țara Lăpușului găzduiește situri istorice și repere care oferă perspective asupra trecutului regiunii. Fortificații antice, biserici medievale și situri arheologice oferă o privire asupra istoriei bogate a Tării Lăpușului.
Țara Lăpușului găzduiește mai multe biserici de lemn, dintre care multe fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceste biserici prezintă stiluri arhitecturale distincte și sculpturi complicate în lemn, reflectând bogata istorie religioasă și culturală a regiunii. Maramureșenii sunt oameni a căror credință este înaltă precum bisericile, iar legătura cu divinitatea și cu biserica sunt elemente de bază pentru moroșeni.
Țara Lăpușului oferă o retragere liniștită în Maramureșul rural, unde fiecare călător care îi trece pragul se poate reconecta cu natura, pot explora satele tradiționale și pot experimenta farmecul atemporal al peisajelor desprinse parcă din poveste. Așadar, fie că ești interesat de istorie, cultură, natură sau gastronomie, Țara Lăpușului oferă o experiență unică și de neuitat, care te va convinge să te întorci în Maramureș.
Te așteptăm cu drag în frumosul Maramureș! Vizitează Țara Lăpușului!
g_b71a9v9dlhf13vhwmnmafhmuj.jpg
g_omucicnyx48973z1f1ophsdrn.jpg
g_z84x8n5yabsr3zf3m3p9xlmow.jpg
g_4tfft7qyf52scfqfvh18oo4ty.jpg
g_6e6d3dofrbmn2mkbb7c43qj4c.jpg
g_5qjbjhplplguf9vxlmwyjcqmw.jpg
g_0ndniqevr6iqru68sxzq38ben.jpg
g_o0pfusmin54vu6uvoqpfr8t24.jpg
g_xg9otttb3l5c6cv5v7ps21xw1.jpg
g_f8andnxopigs8s2cichbieu9e.jpg
g_uka0iwa0oyzg0qw8j7hrj1r17.jpg
g_om89t2y4xte1x9jkccd0x8wuq.jpg
g_ov6h7duz94dv9c7jttm3xadho.jpg
g_r7r2w1dg7t964vcglcyf5i70z.jpg
g_lxd3syjsnqspxdtezkgo9dmig.jpg
Social Media