ȚARA LĂPUȘULUI – COLȚ DE RAI AL MARAMUREȘULUI
În partea de nord-vest a Depresiunii Transilvaniei, se află un mic ținut din tărâmul minunat al Maramureșului – Țara Lăpușului. Situată în partea de sud a județului, Țara Lăpușului se remarcă prin patrimoniul cultural bogat, prin tradițiile și gastronomia specifică locului. Tara Lăpușului se caracterizează prin dealurile sale ondulate, pădurile luxuriante și râurile șerpuitoare, care crează un peisaj natural uimitor, perfect pentru iubitorii de natură și pasionații de aer liber.
Din punct de vedere geografic, Țara Lăpușului este situată între Țara Chioarului la vest, Țara Năsăudului la est, Țara Maramureșului în nord și Valea Someșului în sud.
În Țara Lăpușului, puteți găsi sate cu arhitectură din lemn bine conservată, biserici care sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, tradiții populare bine păstrate până în zilele noastre, folclor și port popular cu elemente unice, care dau o notă de autenticitate moștenirii culturale, iar frumusețea și bogăția naturii din această zonă binecuvântată a Maramureșului, fac din Țara Lăpușului locul perfect pentru o călătorie în timp.
Țara Lăpușului este recunoscută pentru valorosul tezaur turistic din care fac parte biserici și mănăstiri de lemn care reflectă spiritualitatea și credința în Dumnezeu a locuitorilor.
Pentru iubitorii de natură, care vor să exploreze adevărate frumuseți naturale, Țara Lăpușului se mândrește cu o varietate de forme de relief, în care zona depresionară se leagă de zona montan, oferind peisaje de un rar pitoresc.