TARA HATEGULUI - RETEZAT
În Țara Hațegului, aproape la fiecare pas te întâlnești cu istoria, cu natura, cu legendele...
Țara Hațegului - Retezat cuprinde valori extraordinare ale naturii sau create de om, atât de speciale încât au fost recunoscute de UNESCO drept Rezervație Omul și Biosfera (1979) și Geoparc Internațional UNESCO (2015). Din 2016, Țara Hațegului – Retezat a primit și o recunoaștere națională, fiind cea de-a treia destinație de ecoturism din România certificată de către Ministerul Turismului.
Teritoriul Țării Hațegului acoperă, total sau parțial, trei arii protejate - Parcul Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina și Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (sit UNESCO din 2016, recunoaștere internațională administrată de Universitatea din București).
Retezatul este primul parc național din România și a fost înființat în anul 1935 de către profesorul Alexandru Borza (1887-1971), directorul Grădinii Botanice din Cluj, și de savantul biolog Emil Racoviță (1868-1947).
Parcul Național Retezat este supranumit “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, datorită multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare din România. Cele peste 80 de lacuri din Retezat, dintre care numai 54 sunt permanente, sunt alimentate de zăpada topită de pe crestele munţilor. Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura, Zănoaga, Ștevia, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, Gemenele și Știrbu. Cel mai mare lac glaciar din țara noastră este Bucura, cel mai adânc este Zănoaga, iar Tăul Porții este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine.
Aflat în Munții Șureanu, Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina se remarcă prin peisajul aparte creat în mii de ani de interacțiunea omului cu natura. Aici se regăsesc numeroase specii protejate de floră și faună, sate în care tradițiile se păstrează încă vii, precum și monumente istorice de o valoare deosebită. Specificul zonei este dat și de prezența fenomenelor carstice de suprafaţă şi din subteran. Acolo unde apa a modelat stânca s-au format chei, doline, peşteri şi avene, unele dintre ele deosebit de importante din punct de vedere științific. Pentru cine cutreieră pentru prima oară zona Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, peisajul devine deosebit de încântător prin varietatea reliefului, prin îmbinarea trecutului istoric îndepărtat dacic, probat aici prin atâtea mărturii interesante, cu prezentul înnoitor, dinamic, prin coloritul etnografic atât de specific satelor de aici.
Printre cele mai căutate obiective turistice din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina de numără:
Ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Roșie, Costești - Blidaru, Costești – Cetățuie, Bănița – jud. Hunedoara și Căpâlna – jud. Alba) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Țara Hațegului este cunoscută pentru dinozaurii pitici care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului vă oferă o călătorie în timp, în Istoria Pământului și Istoria Omului. Dacă vreți să cunoașteți povestea lui Balaur Bondoc – singura specie din lume cu nume științific românesc, vă invităm la Casa Geoparcului, situată în centrul orașului Hațeg. Iar dacă vreți ca cei mici să experimenteze o zi din viața unui paleontolog, vă așteptăm la Casa vulcanilor din Densuș.
g_7py1uc3lfwwaucguz7ndrx4hr.jpg
g_ay4nnzrln7ru62o5g6oi09zd5.jpg
g_oa3a7sjq7rky1qprfohwevg4n.jpg
g_of5n2q0riukkf6y7fgqr15cox.jpg
Social Media