STAȚIUNEA TURISTICĂ LUNA ȘES
Stațiunea turistică Luna Șes din Țara Oașului este o oază de liniște și frumusețe naturală!
O stațiune turistică montană în plin proces de dezvoltare, Luna Șes este locul ideal pentru sporturile de iarnă pe pârtia de schi nou deschisă anul acesta, plimbări în natură, drumeții, ciclism sau răsfățarea cu mâncăruri tradiționale la pensiunile și restaurantele din zonă. Totodată, anual, aici este organizat Campionatul Internaţional de Viteză pe Traseu Montan „Cupa Luna Şes – VTM”.
Farmecul Ţării Oaşului, una dintre cele mai cunoscute şi atractive zone de interes
turistic din România, îl constituie originalitatea şi unicitatea portului popular, a cântecului
(țâpuritura), precum şi a danțului oşenesc, a datinilor şi obiceiurilor strămoşeşti, a arhitecturii
populare laice şi religioase, a îndeletnicirilor tradiţionale meşteşugăreşti.
Stațiunea Luna Șes din Țara Oașului se distinge printr-o serie de caracteristici unice care o pot face să devină destinația anului, printre care:

Autenticitatea culturală: Situată într-o regiune bogată în tradiții și obiceiuri, Luna Șes oferă o incursiune autentică în cultura și viața localnicilor din Țara Oașului, permițând vizitatorilor să experimenteze festivaluri tradiționale, meșteșuguri locale și gastronomie specifică zonei.

Peisajele naturale: Înconjurată de peisaje pitorești, de la dealuri împădurite până la pajiști alpine și cursuri de apă cristaline, stațiunea oferă un decor perfect pentru iubitorii de natură, fotografi și cei în căutare de liniște și relaxare în mijlocul naturii.

Activități diverse: De la drumeții și ciclism pe trasee bine marcate, până la pescuit, picnicuri și observarea vieții sălbatice, Luna Șes propune o gamă variată de activități în aer liber pentru toate vârstele și preferințele.

Sustenabilitatea: Accentul pus pe turismul sustenabil și conservarea mediului înconjurător atrage turiști conștienți de importanța protejării patrimoniului natural și cultural.

Ospitalitatea localnicilor: Vizitatorii sunt întâmpinați cu căldură și ospitalitate de către comunitatea locală, care este dornică să împărtășeas
Obiective turistice:
• Muzeul Țării Oașului – secția Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop”
Situat în centrul orașului Negrești-Oaș, vis-à-vis de Primărie, Muzeul Țării Oașului are o expoziţie permanentă de obiecte de etnografie şi artă populară, care cuprinde: port popular oşenesc, ţesături specifice zonei, ceramică de Vama, mobilier şi elemente de arhitectură populară, fotografii din colecţia Ioniță G.Andron, mai ales cele din perioada interbelică, ultimele imagini ale unei lumi arhaice. Acestea sunt completate de colecţia de artă plastică.
Galeriile de artă găzduiesc numeroase evenimente culturale și expoziții, iar anul acesta se încheie un amplu proiect de reabilitare și modernizare a întregii clădiri.
• Muzeul în aer liber al Țării Oașului – Muzeul Satului Oșenesc
Muzeul Țării Oașului are ca arie de reprezentare zona etnografică Țara Oașului, structura actuală încadrându-l în rândul muzeelor cu profil etnografic – obiectiv cuprins în lista monumentelor istorice, monumente de interes național, categoria A, cod SM-II-a-A-05337.
Muzeul în aer liber al Țării Oașului nu este un muzeu, ci o întreagă lume adunată pe o suprafață de două hectare, aproape de centrul orașului Negrești-Oaș, pe malul râului Tur. Este o călătorie în timp, o întoarcere la originile Țării Oașului. Aici găsiți o lume plină de autentic și de tradiții, tradițiile părinților și ale bunicilor noștri. Este lumea în care poveștile nemuritoare prind viață și ne demonstrează unicitatea locurilor.
Muzeul în aer liber al Țării Oașului este o reproducere în miniatură a satului oșenesc de odinioară, cu exponate originale începând din secolul al XVII-lea, care amintesc de liniștea pastorală a acelor vremuri. Încă de la intrare, vizitatorul este fermecat de peisajul ce se deschide la picioarele-i într-un superb amfiteatru natural. Casele din lemn, construite pe fundație de piatră masivă și acoperite cu paie sau șindrilă, anexele pentru animale, vranița cu boc (poarta tradițională oșenească), mirosul de fân proaspăt cosit ne deconectează de agitația orașului și ne trimit cu gândul la o lume de poveste.
Piesa de rezistenţă a muzeului este biserica de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII.
În muzeul din Negreşti-Oaş se produce renumita ceramică de Vama de către familia Istvánfi, compusă din Gheza (Tezaur Uman Viu) şi Emma Istvánfi, ultima familie de olari din Ţara Oaşului.
Tot aici, vizitatorii pot vedea localnici care vin să spele la vultoare sau să macine la moară.
• Parcul de aventură LunAventura
Parcul pune accent pe mișcarea în aer liber, aventură și divertisment, oferind tuturor celor care le calcă pragul experiențe memorabile, distractive și educative, conectând oamenii cu natura.
LunaAventura Park este situat în zona turistică montană Luna Șes a orașului Negrești-Oaș, într-un peisaj de basm care îmbie la distracție și aventură.
Parcul dispune de 9 trasee de diferite categorii de dificultate, din care 4 trasee pentru copii și 5 pentru adulți.
• Biserici și mănăstiri
Orașul găzduiește multe lăcașuri de cult, biserici și mănăstiri, care reprezintă importante centre spirituale și culturale în Negrești-Oaș, contribuind la viața religioasă și la păstrarea tradițiilor și valorilor spirituale ale comunității locale.
• Structuri de cazare și de alimentație publică
În zonă există o mare varietate de hoteluri, pensiuni și restaurante care pot oferi oaspeților o experiență unică și autentică a regiunii.
Portul oșenesc:
Portul popular oșenesc este o expresie distinctivă a identității culturale a locuitorilor din zona etn
g_502qlme10opmsr7v5xrmlz6ty.jpg
g_vs22w3ptsvsx70s903sdtrf10.jpg
g_evyre4vunirovfajp99b2ui3r.jpg
g_2ao5tgz3hzpwzo31a7dl7jela.jpg
g_4yac8pkl9ex46l40wsohr2h2c.jpg
g_kcts9x8qhv8s9i2q5gac4ke77.jpg
g_t5s6sitvu6x2n76iy8so8r18k.jpg
g_pnf1a8ua2lfw02uj10e24vhyu.jpg
g_ef1cu3qlvph8vhrziq37so4v6.jpg
g_iz372zs0qk1uidn6hk08k6xya.jpg
g_ooufsofkf5qapkcx3niclwgwi.jpg
g_r9ld7xtenwkxrpv6xq3xxby6c.jpg
g_97uu49o1b00a1ws2mskql1f8c.jpeg
g_3k7fel80f16ldtqezdc1s8izg.jpeg
g_bmfooap5maaxy5wk773nq0cjv.jpeg
Social Media