VALEA DRĂGANULUI
VALEA DRĂGANULUI
Fie că alegeți să explorați munții Vlădeasa sau sunteți pasionați de fotografie și doriți să imortalizați obiective și peisaje în cele mai spectaculoase fotografii, Valea Drăganului reprezintă cea mai bună alegere, indiferent de anotimp.
Declarată stațiune turistică de interes local, Valea Drăganului are un imens potențial turistic, enumerând: peisajele de poveste din zonă, calităţile curative ale aerului de munte, beneficiile apelor de izvor îmbogățite cu minerale naturale, obiective turistice variate, infrastructura modernizată, varietatea unităților de cazare, precum și gama largă de activități de agrement ce pot fi desfășurate în această zonă. Autenticitatea gastronomiei e dată de preparatele tradiționale din zonă, realizate după rețete bine păstrate de multe generații. Pentru iubitorii de distracție, anual se desfășoară evenimente, unde muzica se combină cu arta culinară.
Mai mult decât o simplă locaţie turistică, întreaga zonă a Văii Drăganului îmbină istoria cu elemente pitoreşti.
Amplasare: Stațiunea Valea Drăganului este situată la limita a trei unităţi geografice: Munţii Vlădeasa, Munţii Meseş şi Depresiunea Huedin, la distanță de 65 de km de Cluj-Napoca. O şosea spectaculoasă, o adevarată capodoperă a infrastructurii, care străbate un peisaj de poveste a fost recent dată în folosinţă. Se numeşte Drumul Apusenilor, leagă Cluj de Bihor şi reprezintă o poartă deschisă pentru dezvoltarea turismului.

Obiective:
Lacul Drăgan: Râul Drăgan străbate meleagurile clujene, formând unul din cele mai spectaculoase lacuri din județul Cluj. Zona Valea Drăganului primește un farmec aparte după construcția barajului Drăgan, un impresionant obiectiv cu înălţimea de 12 m, care, în momentul finalizării construcției era al doilea cel mai mare baraj din Europa ca deschidere a arcului de cerc (424 m).

Cetatea Bologa, situată la poalele masivului Vlădeasa, a fost una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei, prima atestare documentară datând din anul 1304. Recent reabilitată, impunătoare și bine consolidată, cetatea amintește și acum de importanța ei strategică de odinioară.

Muzeul Morii, situat în localitatea Bologa, găzduiește o moară şi o vâltoare cu o vechime de peste 200 de ani, alături de un mic muzeu cu obiecte tradiționale, ideal pentru cei dornici de o întoarcere în timp. Moara este păstrată în curtea unor localnici și este în perfectă stare de funcționare, reprezentând o veritabilă piesă de muzeu în aer liber.

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” de la Ciucea, evocă viaţa şi activitatea poetului prin expunerea unui număr mare de obiecte, documente, cărţi şi fotografii. Colecția expozițională se găsește în conacul realizat în stil brâncovenesc și cuprinde peste 14.000 de piese. În curtea muzeului se află și Mănăstirea ,,Naşterea Maicii Domnului”, o impresionantă construcție de lemn care oferă un loc de reculegere pentru vizitatori.

Arborele de Sequoia se înalță impunător într-un sat de la poalele masivului Vlădeasa. Acesta a ajuns în zonă de mai bine de un veac, fiind plantat de baronul Gal Silvestru, care era un mare împătimit al dendrologiei.

Activități de agrement: trasee montane omologate de dificultate variată, alpinism, drumeții, ciclism, echitație sau pescuit, plimbări cu ATV-ul, zborul cu planorul. Pentru iubitorii de distracție, amintim evenimentele anuale desfășurate în zonă: Festivalul Mox, Verde de Bologa și Festivalul „La stână la Bențan”.

Cazare: În zonă întâlnim diverse opțiuni de cazare ce oferă turiștilor cele mai bune servicii de relaxare și o diversitate de meniuri gastronomice cu preparate delicioase.
Trecând prin aceste zone nu știi ce este mai important, destinația sau călătoria în sine, deoarece peisajele de munte, drumul șerpuit printre copacii seculari, priveliștea asupra satelor românești pline de tradiție și obiceiuri, căldura și ospitalitatea specific ardelenească, toate acestea te vor fascina și te vor face să îți dorești să revii în stațiunea turistică Valea Drăganului.
g_rddzw1hsqidy7oal8erzxq5tl.jpg
g_hadbnrty1g8tw5xrajxbn3flt.jpg
g_hu8tgh27m933hf2vl17dup41t.jpg
g_c42tkg0sekel1lv728fni089j.jpg
g_4perpynjwba9bgjd51stwjycf.jpg
g_hnev48rfexyuad5zvzy8l526t.jpg
g_1gxpt1qmm7jfxyyk0a7ux3esa.jpg
g_c09lrgmkiwggip6sv5cnn0l4h.jpg
g_eimrsfgjyz3v8et2ompmtf1l9.jpg
g_w548zm7jp7wamnua9z6fff6pd.jpg
g_4zqqjjaa88ooosi0r4qt7sb1c.jpg
g_wvl0x7kd028ie6t4dwtzv9l53.jpg
g_lxc68dagc55w7ql76uwd3f4q0.jpg
g_5ae033vvm8ckg7x2jmj70xx14.jpg
g_71ltq84mix3zykz4rx1l5noiq.jpg
Social Media