STAȚIUNEA TURISTICĂ VLĂDEASA - COMUNA SĂCUIEU
Stațiunea Turistică Vlădeasa - Comuna Săcuieu
Aşezată în vestul judeţului Cluj, la poalele masivului Vlădeasa (parte din Parcul Natural Apuseni), comuna Săcuieu, compusă din trei sate: Săcuieu, Rogojel și Vișagu, este “creuzetul în care ne-am dospit neamul veacuri bune”, constituind în istorie un “sâmbure «tare»” de românism. Nu este o margine de lume sau doar un punct pe hartă, ci o vatră românească plină de istorie, un paradis al frumuseţilor montane, al tradiţiilor şi obiceiurilor din această parte a Apusenilor, cu un potențial turistic considerabil.

Săcuieul este poarta de intrare spre un univers plin de legendă și frumusețe, așezat la cota de 670-680 m, cu căi de acces moderne spre: Rogojel (aşezat la cota de 850-1000 m pe versanţii estici ai Vlădesei) şi Vişagu (aşezat la cota medie de 850 m pe partea nord-estică a muntelui), ambele răsfirate ca nişte minunate evantaie de gospodării simple, bine închegate pe un teritoriu larg, într-o superbă alternanţă de crânguri şi platouri montane de o frumuseţe aparte.
Comuna Săcuieu este situată în partea de vest a județului Cluj, în masivul Vlădeasa, care face parte din teritoriul Parcului Natural Apuseni, la o altitudine medie de 700 m.
Resursele naturale - Potenţialul natural al comunei este diversificat. Resursele naturale pot fi împărţite în două categorii: vegetaţie și faună sălbatică, bogate şi variate.
Rezervații naturale - Comuna Săcuieu este cunoscută în toată țara printr-o raritate cu care se mândrește, și anume Rezervația forestieră „Arborele de Sequoia”, situată pe Dealul Domnului, între Săcuieu și Rogojel. Numele arborelui vine de la un lider al indienilor cherokee, Sequayah ( 1776– 1842 ), cel care a inventat un alfabet unic cu ajutorul căruia și-a învățat populația să citească și să scrie. Arborele de Sequoia de la Rogojel își are povestea lui - acum mai bine de o sută de ani, un baron maghiar, Gál Silvestru, căruia îi plăcea să studieze pomii, a plantat mai multe specii rare în zonă: pinul negru (Pinus nigra), sequoia și zada, conifer cu frunze căzătoare, cunoscut și sub numele de larice. Arborele se găsește pe un teritoriu care a aparținut familiei Gál, între Săcuieu și Rogojel, loc pe care astăzi sătenii îl numesc „Dealul Domnului”, în memoria celui care l-a plantat. Este un exemplar impresionant, cu un diametru la bază de circa doi metri și cu un trunchi care se desparte în două tulpini ce urcă până la înălțimea de 36 de metri. Prin Clubul Ecologic „Transilvania” s-a facilitat accesul turiștilor la arborele de Sequoia din preajma Rogojelului prin crearea unui marcaj turistic, inclus în rețeaua națională de marcaje, și prin promovarea acestui sit.
Piatra Bănișorului este o arie naturală protejată de importanță județeană, având o valoare peisagistică. Este un grup de stânci care străjuiesc de la înălțimea de 1.175 m satul Vișagu. Piatra Bănișorului este situată în centrul Masivului Vlădeasa, între Valea Ordângușa la SE, Valea Drăganului la V și Vârful Ieșiturilor, care are o înălțime de 1525 m, spre nord de arealul protejat.
În arealul localităților Răchițele și Săcuieu, în sudul Masivului Vlădeasa, pe versantul stâng al Văii Stanciului, se află și o altă zonă naturală protejată, cu valoare peisagistică: Pietrele Albe. Este un abrupt calcaros, de un alb impresionant, presărat cu peșteri, pereți verticali și avene, spațiu propice pentru organizarea unor concursuri de cățărare și alpinism, precum și pentru zborul cu parapanta.
Acumularea Drăgan este altă zonă protejată, aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Poieni și Săcuieu, la limita cu județul Bihor, în bazinul superior al Văii Drăganului. Este declarată arie protejată din anul 1994.
Alte obiective importante, pe lângă minunatele peisaje oferite de Masivul Vlădeasa – Vârful Vlădeasa 1836 m, pâraiele cu apă cristalină care curg prin sate și formează porțiuni de chei și cascade (Cascada Valea Răcadului, Anișel și Ordângușa).
g_cvpz2jcsrzo6zq56zofnogm6d.jpg
g_fk4auqhekgvju47uw8nqct497.jpg
g_q10uh6phzwlt2knqw765kwcab.jpeg
g_dtqso5o5xlp5cf0ztp7w8g54v.jpeg
g_sknqdjwfzlrykzvbhhdbzdmdg.jpg
g_6dyfrb5nsfavrxof68pwncq0i.jpeg
g_ypt4gpz2ulqjzw19wq08cbpsw.jpg
g_t7jcx4x9tpnvc7ey1324pkjul.jpeg
g_ny90e3b9eletgd7cke1vsf4ly.jpeg
g_osmjrnqwvig0qw3tibkaa7hxs.jpg
g_1r6o3pjmsbokwafb7i128ug3c.jpeg
g_itr0kvrstekeqw7s9r266ixhz.jpeg
g_8oel18pgns334axv5cm39xpox.jpeg
g_1fhw65uepg8pgaebd4qmzmmkb.jpeg
g_mkdy0lcukjizosee7rzdooz66.jpeg
Social Media