SOVEJA – STAȚIUNEA CU CEL MAI OZONAT AER DIN ROMÂNIA
Soveja – stațiunea cu cel mai ozonat aer din România
Comuna Soveja, situată într-un cadru natural pitoresc la contactul dintre Munții Vrancei și Subcarpați, se află la 82 km de Focșani, pe valea râului Șușița, fiind una dintre cele mai ozonate din țară.
Soveja a devenit stațiune turistică de interes local, fiind o oază de liniște ce oferă vizitatorilor peisaje de vis, dar mai ales un loc în care tradiția și obiceiurile vrâncene stau la loc de cinste.
Este una din cele mai pitorești așezări montane ale județului Vrancea, denumirea plaiurilor, a apelor și a așezării fiind de origine străveche, din perioada formării poporului român.
Pe plaiurile Sovejei, scriitorul Alecu Russo a cules balada ”Miorița”, poem folcloric ce este considerat unul din cele patru mituri fundamentale ale literaturii românești.
Stațiunea Soveja reprezintă una dintre cele mai de seamă stațiuni montane de odinioară. Stațiunea cuprinde și situl de interes comunitar Soveja cu o suprafață de 4.567 ha. Acesta ocupă bazinul superior al văii Șușita, cu principalii săi afluenți.
În partea superioară a sitului există importante suprafețe cu păduri virgine, fiind cel mai reprezentativ nucleu cu astfel de ecosisteme din Munții Vrancei. Totodată, situl este și un important refugiu pentru carnivorele mari (urs, lup, râs), partea superioara a sitului fiind o importantă zonă de bârloage și de creștere a puilor pentru aceste specii.
Pe lângă faptul că în Soveja ne putem bucura de cel mai ozonat aer din România, în această zonă mai pot fi vizitate importante obiective turistice care au marcat istoria județului și a României: pe șoseaua spre Soveja se află Casa memorială Moș Ion Roată. Casa memorială, strămutată la centenarul Unirii de la 1859 din satul Gura Văii în Câmpuri, localitatea de baștină a lui Moș Ion Roată, este o autentică locuință țărănească din secolul al XIX-lea și păstrează memoria unui clăcaș ieșit din anonimat prin faptul că pentru prima dată în istoria modernă făcea auzită vocea țărănimii române într-un cadru oficial.
La Soveja, la marginea străvechii Țări a Vrancei, Alecu Russo culegea în 1846 o variantă a celei mai cunoscute și mai fascinante dintre baladele populare românești, Miorița, pe care avea să i-o transmită lui Vasile Alecsandri, cel care a făcut-o larg cunoscută. Există în jur de o mie de versiuni ale baladei, culese de pe tot cuprinsul spațiului românesc, dar în toate, unul dintre cei trei ciobani este vrâncean.
Un alt obiectiv extrem de important situat în această zonă de poveste îl reprezintă Mausoleul Eroilor de la Soveja, construit în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial. Mausoleul se înfățișează ca o cetate din piatră, cu planul în formă de cruce și acoperișul conceput ca o cupolă. În interior se află criptele în care au fost reînhumări 528 de români, ruși, germani, austrieci și unguri. În fața criptelor s-au montat plăci de marmură pe care s-au inscripționat numele celor înhumați. Osuarul deschis adăpostește osemintele a 1.612 ostași neidentificați.
Turiștii care decid să vină în Stațiunea Soveja, pot trece pragul Mănăstirii Soveja, situată chiar la intrarea în localitate. Mânăstirea a fost construită ca semn al împăcării dintre domnitorii Matei Basarab si Vasile Lupu, între anii 1640-1645, motiv pentru care aceasta mai este cunoscuta si sub numele de "Dobromira", care înseamnă "buna pace".
Dar mândria locului a fost și rămâne o "nestemată" culinară transmisă din generație în generație, "Cașcavalul de Soveja", produs ce este în curs de atestare și omologare ca produs tradițional la nivel național și atestarea într‑o schemă de calitate europeană IGP („indicație geografică protejată“).

g_u6iy4rhdip8i3ydhemmi2kz5k.jpg
g_t2oubq1dt7ogr4m8s9s8q42u8.jpg
g_i4bgdoq3bl1ulcmmp65lmbn3h.jpg
g_kdle424673qaoumua90u7x76j.jpg
g_2itajlj25i83idwlg0csvh8du.jpg
g_htlsd2ymgz98a85b619savb96.jpg
g_zydujdilar7dnykivlw2iflq9.jpg