CETĂȚILE DACICE DIN MUNȚII ORĂȘTIEI - SARMIZEGETUSA REGIA, BLIDARU, COSTEȘTI, PIATRA ROȘIE
Cetățile dacice din munții Orăștiei - Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești și Piatra Roșie
Construite, în principal, din blocuri de calcar fasonat în tehnica murus dacicus, cetățile dacice din Munții Orăștiei fac parte din ansamblul dacic inclus în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Aceste cetăți au fost ridicate între secolul I a. Chr. și secolul I p. Chr., cel mai probabil pentru apărare și protecție contra cuceririi romane. Mai mult, acestea au reprezentat nucleul Regatului dac din perioada domniei lui Burebista și până la Decebal. Ruinele lor, care se pot vedea și astăzi, oferă o imagine destul de clară dar în același timp complexă, a unei civilizații înfloritoare din perioada de sfârșit a epocii fierului.
Cetăţile dacice din Munţii Orăștiei reprezintă unele dintre cele mai importante moşteniri lăsate de daci României.
Centrul puterii politice, economice și religioase al Regatului Dacic se afla pe teritoriul actual al județului Hunedoara, în Munții Șureanu. Datat între secolele II a. Hr. – I d. Hr., complexul de fortificații și așezări dacice din Munții Orăștiei este situat în sectorul central-vestic al masivului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 200 kmp, cuprinzând cetățile de la Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte), Costești-Cetățuie (com. Orăștioara de Sus), Blidaru (com. Orăștioara de Sus), Piatra Roșie (com. Boșorod), Bănița și Căpâlna (jud. Alba).
Sistemul de fortificații din Munții Orăștiei a fost creat pentru a proteja și controla accesul spre Sarmizegetusa Regia, capitala regatului aflată în centrul topografic al complexului, și reprezintă cea mai înaltă expresie a arhitecturii militare din Regatul Dacic, prin îmbinarea elementelor tradiționale de fortificare (val, palisadă, șanț) cu elemente noi, specifice zonei (zidurile de inspirație elenistică), dar și cu elementul natural reprezentat de terenul muntos abrupt, greu accesibil. Realizarea fortificațiilor, a templelor, a locuințelor și a altor construcții din Munții Orăștiei a necesitat ample lucrări de amenajare a unor terase artificiale și un efort pentru a transporta calcar și andezit de la zeci de km distanță. Cercetările arheologice au scos la iveală așezări civile, gospodării, ateliere de mai multe tipuri, drumuri, apeducte și rezervoare de apă. Materialul arheologic este format din ceramică, unelte, obiecte de metal, arme, sticlă și monede.
Datorită unicității sale și a faptului că reprezintă un bun cultural universal, complexul de cetăți dacice din Munții Orăștiei a fost inclus în anul 1999 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Ajunși în Hunedoara, turiștii pot explora ruinele cetăților, pot afla cum era viața în acea perioadă istorică și cum au construit dacii aceste impresionante fortificații de apărare. De asemenea, se pot bucura de peisaje naturale spectaculoase. Zona din jurul Sarmizegetusei Regia oferă peisaje montane impresionante. O vizită la situl arheologic poate fi combinată cu o drumeție sau o excursie în natură pentru a admira frumusețea acestei regiuni.În plus, vizita la Sarmizegetusa Regia poate fi o experiență culturală autentică, în care turiștii pot afla mai multe despre tradițiile și obiceiurile locului. Zona oferă oportunități de a gusta din bucătăria locală și de a interacționa cu comunitățile din zonă.
Cunoașterea unor evenimente importante din istorie ne ajută să înțelegem în primul rând trecutul nostru, să înțelegem idealurile care i-au purtat în lupte timp de veacuri pe strămoșii noștri, dar în același timp ne unește pe noi, ca popor.
g_lk24k0od2tqqntlflqmiv3j01.jpg
g_r41turqqj3yyqdxivcj41xz0s.jpg
g_iv8rhb58fejx6baiz156zxe5c.jpg
g_azbzsent1vnac2bvazkbvxp6s.jpg
g_14j9ltqx5xkrlwytrzv9dvmn2.jpg
g_mhi49fiuwoz8bo4d7iqko4no1.jpg
g_9grxiiqbrksqweio3vnjv89xc.jpg
g_9uklcxxw73lkgp0r1jplpc03e.jpg
g_d7o3t20djfzn0xesvin2ye2ab.jpg
g_elcvhygp9ifh68g1wg555l1z8.jpg
g_21e4ms1oz1jxg7ybfvo6hty0y.jpg
g_z28pkmltpv6usqutizy9yw87a.jpg
Social Media